Údaje o situaci na trhu nemovitostí prezentovali šéfové společností Central Group, Trigema a Skanska. Za celý rok se v metropoli prodalo 7 450 bytů. „To je absolutní rekord, který ještě nebyl zaznamenán za dobu, kdy tyto statistiky sledujeme, což je více než 12 let,“ poznamenal předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural.

Tak velký zájem o nákup nových bytů si lze podle něj vysvětlit mimo jiné obavami z narůstající inflace. „Nemovitosti se staly bezpečným přístavem k ochraně úspor obyvatel ČR,“ doplnil. Dá se podle něj očekávat, že lidé budou i nadále své peníze ukládat do nemovitostí, protože dlouhodobě drží svoji hodnotu a ještě se zvyšuje.

„Když jsme sečetli všechny prodané byty, tak jsme došli k číslu 57 miliard korun,“ podotkl šéf Trigemy. Při pohledu na statistiky se za posledních 6 let hodnota všech prodaných bytů v Praze zdvojnásobila.

Jaký bude rok 2022?

Na trh vstoupilo hodně investorů, kteří začali vykupovat portfolia od developerů a nabízejí je k pronájmu. Očekává se, že trh nájemního bydlení se bude postupně vytvářet. Letos nejspíše nelze očekávat, že by prodeje vystoupaly do tak vysokých čísel jako loni. Soural upozornil na to, že Česká národní banka svojí politikou brzdí ekonomiku, což povede k poklesu poptávky o 25 až 30 procent a v letošním roce by se mohlo prodat kolem 5 500 bytů.

Ceny už neporostou tak dramaticky

S tím, jak se stále více rozevírají pomyslné nůžky mezi nabídkou a poptávkou, jde také ruku v ruce cena za metr čtvereční. Drtivá většina, celkem 99,2 % všech prodaných bytů, stojí více než 100 tisíc za metr čtvereční. V posledním čtvrtletí byla průměrná cena za metr čtvereční 137 tisíc korun, což je meziročně o 28 % více. Letos by ale ceny už tak dramaticky růst neměly. „Myslíme si, že eskalace cen se zastaví a porostou v řádu procent,“ doplnil šéf Trigemy.

Upozornil mimo jiné i na to, že developeři zaznamenali pokles zájmu o byty 1+kk. „V cenících developerů jsou vždy nejdražší na metr čtvereční,“ uvedl. Na konci loňského roku stála průměrná garsonka už 5,6 milionů korun. O byty 2+kk je zájem poměrně stabilní a lehce vzrostl i zájem o větší byty. Dvě třetiny poptávky tvoří spíše menší byty.

To, že ceny v loňském roce tak porostou, podle předsedy představenstva společnosti Skanska Petra Michálka, nikdo nečekal. I on očekává, že letos lze očekávat jen mírné navyšování cen. Zmínil, že nabídková cena, tedy byty, které byly v nabídce ke konci roku, byla 144 400 za metr čtvereční. „Meziročně nabídková cena vyskočila o čtvrtinu,“ upozornil Michálek.

Nejdražší je Praha 1

Nejvíce bytů se prodalo v Praze 4, 5 a 9, v těchto městských částech se také nejvíce stavělo. Tradičně nejdražší je bydlení na Praze 1, tam je ovšem také úplně nejnižší nabídka. Díky nedostatečné nabídce se v ostatních městských částech ceny víceméně vyrovnaly.

Michálek podotkl, že Praha je velmi atraktivní a v Česku dominantní lokalita. Zmínil nicméně srovnání se sousedním Polskem, kde se v hlavním městě Varšavě loni prodalo necelých 25 tisíc bytů, tedy více než třikrát tolik co v Praze.

Nekonečná byrokracie

Developeři už dlouhodobě upozorňují na to, že jedním z hlavních problémů je pomalé povolování nových staveb. Šéf Central Group Daniel Kunovský upozornil na to, že v roce 2020 bylo v nabídce téměř 6 tisíc nových bytů a aktuálně to není ani polovina, jen zhruba 2 850.  V letech 2011 až 2020 se v průměru povolilo jen 2900 bytů za rok. Za leden až listopad 2021 bylo pak povoleno 6330 bytů, což je nejvíce od roku 2007. 

V Praze je aktuálně v přípravě 130 tisíc bytů. „Stavební povolení v Praze pro běžný bytový dům trvá deset a více let,“ řekl Kunovský. Často se zmiňuje, že v Praze by bylo potřeba postavit zhruba 10 tisíc nových bytů ročně.

Kunovský poukázal na to, že hodnota všech 130 tisíc připravovaných bytů je 1,2 bilionu korun a pro stát to znamená přes 155 miliard korun na dani z přidané hodnoty, přičemž čím více bytů se dostane do nabídky, tím více se bude zmírňovat současná bytová krize. „Při všech programech, které stát může vymyslet, tak stejně jediný, kdo vyřeší rovnováhu nabídky a poptávky, nikdy nebude svojí výstavbou stát, města a obce, ale soukromý sektor,“ dodal.  

Fotogalerie
39 fotografií