Oprava mostu, který je vůbec nejvytíženější komunikací v celém Česku, začala už loni, zatím se ale pracovalo na spodní části konstrukce a během prací nebyl provoz nijak omezen. Teď je ale na řade fáze, během které dojde na výměnu svrchní části mostu, který je vlastně soumostím složeným z několika staveb. Během této fáze se počítá s omezením provozu, magistrát ale ujišťoval, že po celou dobu opravu bude most průjezdný ve třech ze čtyř pruhů v obou směrech.

Hrozí kolaps dopravy, tvrdí ODS

Pražská ODS, která tento týden oznámila, že do voleb půjde v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL a má ambici volby vyhrát, začala jen pár hodin před podpisem společného memoranda upozorňovat na to, že kvůli nedostatečné komunikaci magistrátu s městskými částmi hrozí Praze dopravní kolaps.

Konkrétně náměstkovi pražského primátora Adamu Scheinherrovi (Praha Sobě) občanští demokraté vyčítají, že město není na začátek oprav dostatečně připravené.

„Pražský magistrát s městskými částmi dosud nedohodl objízdné trasy, ani jaká opatření budou zavedena v městské hromadné dopravě, aby se dopady rekonstrukce mostu na obyvatele hlavního města co nejvíce zmírnily,“ uvedl předseda pražských zastupitelů ODS na magistrátu Zdeněk Zajíček. Podle něj si na nedostatečnou koordinaci příprav stěžují zastupitelé za ODS ze 7 městských částí, kterých se oprava mostu týká.

Má jít o Prahu 4, 5, 12, 13, 2, 6 a 16. ODS sice nezpochybňuje, že most je potřeba opravit, ale podle slov starosty Prahy 13 Davida Vodrážky (ODS) se obávají „dopravního pekla“.

Je to kampaň

Náměstek Scheinherr kritiku svojí práce vnímá jako součást volebního boje. „ODS zahájila kampaň. Co jiného na to říct. Na objízdných trasách pracujeme s TSK už přes rok. Děláme dopravní modely. Opravili jsme všechny důležité komunikace. S městskými částmi proběhlo několik jednání a stále probíhají. Jejich vyjádření nemají nic společného s tím, co se reálně děje,“ komentoval pro Blesk.cz nařčení od politiků z ODS. 

Hrozí zřícení, varuje Čižinský

Jejich výpad jim brzy vrátil také lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. Upozorňuje na to, že na Barrandovský most nikdo nesáhl už desítky let a jeho stav se stále zhoršoval. „Podle statiků doslova hrozí jeho zřícení podobně jako mostu v Janově. Politici před námi to ignorovali, protože se báli, že by jim oprava prohrála volby,“ komentoval kritiku od občanských demokratů.

Náměstek Scheinherr podle něj se svým týmem na plánech na opravu mostu pracuje tři roky a na rozdíl od nich nedělají politiku, ale reálné věci, které Pražané potřebují.

„To ale ODS nejde pod vousy. Proto kalí vodu, jak může. A snaží se opravu Barrandovského mostu sabotovat. Bez ohledu na to, že ohrožuje životy lidí z Prahy i z celé České republiky. Třeba tím, že vykládá, jak není připravena a koordinována,“ poznamenal Čižinský. Dodal také, že podle něj politici z ODS „lžou, jak když tiskne“. K poznámce o objízdných trasách uvedl, že naopak existuje „asi  dvoumetrový štos dokumentů, v nichž se různé objízdné trasy a koordinace řeší. A taky zápisů, které jasně říkají, že o tom příslušné městské části velmi dobře věd.” 

Opozice nechala most chátrat

Přidal se i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Na Barranďák se nesáhlo už skoro 40 let. Most se nachází na stupni 5 ze 7, přičemž čím vyšší číslo, tím horší. Naši předchůdci, respektive současná magistrátní opozice, nechali most dál chátrat. Když ho chceme opravit, kritizují. Nechápu,“ napsal na Twitteru.

Video
Video se připravuje ...

To je blázen! Muž tančí na kole nad Barrandovským mostem. A úžasný boj goril o dort v Praze Matěj Smlsal, David Vaníček

Fotogalerie
31 fotografií