Bývalí zákazníci Bohemia Energy a dalších menších dodavatelů podle magistrátu řeší, jak co nejrychleji uzavřít nové smlouvy a alespoň částečně snížit náklady na energie. „Této těžké situace již začala využívat řada subjektů, včetně těch, kteří jsou nazýváni jako 'energošmejdi', kteří formou podomního prodeje nabízejí dodavatele a tlačí občany – zejména ohrožené skupiny jako jsou senioři, matky samoživitelky a další, do uzavírání značně nevýhodných smluv,“ stojí ve schváleném dokumentu.

V Praze několik let platí zákaz podomního prodeje stanovený tržním řádem města. Ten je však založen na živnostenském zákoně a na prodejce spadající pod zákon energetický podle magistrátu není aplikovatelný. Podle schváleného dokumentu z judikatury Nejvyššího správního soudu vyplývá, že tržní řád může regulovat jenom činnosti spadající pod režim zákona o živnostenském podnikání.

Krach Bohemia Energy a dalších

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, která dodávala energie zhruba 900 000 klientům, oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy. Klienti společností přešli do takzvaného režimu dodavatele poslední instance, ve kterém jim energie musí po dobu šesti měsíců dodávat zákonem stanovení dodavatelé. Během této doby si klienti musí zajistit nové smlouvy.

„Po krachu celé řady dodavatelů energií, například Bohemia Energy, máme jako starostové městských částí signály, že se opět rozbíhá podomní prodej elektřiny a plynu. Chceme proto chránit rizikové skupiny, které si energošmejdi vybírají především (seniory nebo matky samoživitelky) před jejich manipulacemi,” říká náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který je zároveň starostou Lysolají.

Svobodná volba bez nátlaku

Podle radní Hany Kordové Marvanové (STAN), která zodpovídá za legislativní stránku věci, je právě zákaz podomního prodeje potřebným opatřením pro to, aby lidé neskončili u Dodavatele poslední instance. Tam totiž nezřídka končili klienti, kteří se podomními prodejci nechali uchlácholit.

„Je nasnadě, že seriózní dodavatelé energií domovního prodeje svých služeb přes najaté zprostředkovatele nevyužívají. Proto zákaz podomního prodeje určitě nijak neomezí konkurenční prostředí a možnost Pražanů si zvolit svobodně svého dodavatele,” uvedla Marvanová.

Video
Video se připravuje ...

Proč stále rostou ceny energií? Videohub

Fotogalerie
19 fotografií