Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda projedná pracovní karanténu a testy ve školách až v pátek. Kvůli Sněmovně nestíhá

Aktualizováno -
12. ledna 2022
17:25
Autor: ČTK - 
12. ledna 2022
09:06

Seznam profesí, na něž se bude vztahovat tzv. pracovní karanténa, nakonec dnes vláda Petra Fialy (ODS) neprojedná. Ministři se nebudou zabývat ani dalšími opatřeními proti šíření covidu-19, například podobou testování ve školách po 17. lednu. Důvodem je zdlouhavé jednání Sněmovny, kterou vláda žádá o vyslovení důvěry. Kabinet se sejde v pátek od 14:15.

Pracovní karanténa by se podle ministrů mohla týkat zdravotnictví, dopravy, energetiky, vodního hospodářství či pohřebnictví. Jejím smyslem má být udržet fungování státu i v případě, kdy by se mezi zaměstnanci kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta omikron. Lidé z vybraných profesí, kterým by při testování v práci vyšel pozitivně antigenní test, by mohli pracovat dál v izolovaném prostředí. Pokud by se nákaza potvrdila PCR testem, do práce by už nedocházeli.

Testovat ve školách by se od 17. ledna mělo jednou týdně antigenním testem. V případě pozitivity bude následovat PCR test. Dosud se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Testování se kvůli zkouškovému období nebude týkat vysokých škol.

Kabinet projedná i návrh, aby se náhradníkem členky Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva stal soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek. Náhradnicí české členky komise Veroniky Bílkové byla dosud Kateřina Šimáčková, která se ale stala soudkyní Evropského soudu pro lidská práva. Nynější funkční období členky i náhradnice komise za ČR končí v říjnu.

Vláda také formálně odvolá Miroslava Jindřicha z Legislativní rady vlády. Jindřich se koncem roku dopisem členství v radě vzdal kvůli vysokému věku a tomu, že skončil ve funkci notáře. Jméno jeho náhradníka kabinet projednávat nebude.

Video  Rakušan vs. Vildumetzová: Země v příšerném chaosu a obrovská chyba vlády  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stano1963 ( 12. ledna 2022 18:21 )

takže Babiš zdržoval vládu od práce, takže začal tím čím minulou opozici kritizoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa