Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Největší letošní pražské průšvihy: Dopravní zácpy, náměstí nebezpečné pro vozíčkáře i feťáci v ulicích

/
  • Největší kritiku letos pražský magistrát schytával za dopravní uzavírky.
    1. ledna 2022 ● 05:10

    Co se letos v Praze nepovedlo a co vyvolalo největší kritiku? Řadu řidičů letos rozčililo množství dopravních uzavírek po celém městě, kvůli kterým museli stát v kolonách. Kritiku vyvolal také cyklopruh, který se nakreslil a pak zase zmizel, množství narkomanů v ulicích nebo ne zrovna povedená rekonstrukce modřanského náměstí.

  • 1.

    Javor zabránil proměně Anenského trojúhelníku

    Asi padesát lidí dnes v Praze na Smetanově nábřeží demonstrovalo proti plánu radnice Prahy 1 pokácet vzrostlý javor stříbrný. Má ustoupit plánu vydláždit nyní zatravněné prostranství u tramvajové zastávky Karlovy lázně a vybudovat průchod pod silnicí k řece.
    Autor: CNC/Jan Zázvorka, TaK Architects

     

    Velké vášně mezi politiky i aktivisty letos vzbudila plánovaná revitalizace tzv. Anenského trojúhelníku, což je malý park na Smetanově náměstí kousek od Karlových lázní. Vznikl na místě, kam se během úprav nábřeží navážela suť a postupně tu vyrostly keře a hlavně vysoký javor. Právě kvůli němu se proti plánované proměně celého prostoru postavil hlavně bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha Sobě) i někteří místní obyvatelé.

     

    Vadilo hlavně to, že strom se měl v rámci prací pokácet a na místě se několikrát sešly i demonstrace. Na radnici se kvůli tomu i strhla bitka mezi jedním z aktivistů za záchranu javoru a tajemníkem úřadu.

     

    Téma javor se řešilo několik týdnů a diskutovalo se o něm na zastupitelstvu hl. města. Boj za záchranu stromu byl nakonec úspěšný a Praha 1 souhlasila s tím, že strom se kácet nebude a celý projekt se přepracuje. To s sebou samozřejmě nese další náklady. Na místě tedy nevznikl ani plánovaný průchod na náplavku. Nábřeží se ale pro veřejnost zpřístupnilo alespoň na procházkových molech.

     

  • 2.

    Náměstí nebezpečné pro vozíčkáře

    Za novou podobu náměstí utratila Praha 12 téměř 50 milionů korun.
    Autor: Tonda Tran

    V Modřanech letos museli řešit stížnost na nedávnou rekonstrukci Sofijského náměstí, která stála více než 50 milionů. Brzy poté, co práce skončily, se ozvala se stížností Národní rada zdravotně postižených. Upozornila na to, že kvůli zásadním nedostatkům může být pohyb po náměstí pro hendikepované dokonce nebezpečný.

     

    Konzultantka Dagmar Lanzová, která vypracovala audit celého projektu, zmínila řadu nedostatků, například neoznačení překážek, chybějící zábradlí, madla, ostré hrany, prostorové optické klamy a nevhodně řešené vodící linie pro nevidomé a slabozraké.

     

    Radnice Prahy 12 to, že by bylo náměstí pro vozíčkáře nepřístupné, odmítala. Podle radnice šlo o chybu autorského dozoru, technického dozoru nebo dodavatele stavebního díla. Zhotovitel i architekt ale odmítali, že by se dopustili chyby.

  • 3.

    Dopravní kolaps

    Doprava na Žižkově opět kolabuje. Může za to předevší 7 aktuálních oprav a uzavírek na páteřních komunikacích
    Autor: Blesk:Karel Kopáč

    Velkou nevoli hlavně řidičů vyvolaly letos uzavírky silnic po celém městě. Ozval se kvůli tomu dokonce i prezident Miloš Zeman. „To, že opravy silnic jsou zcela nekoordinované, chaotické a nedomyšlené, způsobuje dennodenně komplikace statisícům obyvatel,“ napsal v otevřeném dopise primátorovi.

     

    Zácpy se letos tvořily třeba v okolí Národního divadla nebo u nákupního centra v Letňanech. Vyloženě dopravní kolaps pak nastal na Žižkově, kde bylo v jednu chvíli dokonce sedm uzavírek na těch nejfrekventovanějších ulicích.

     

    Vedení město se opakovaně stalo kvůli množství rozkopaných ulic terčem kritiky hlavně od opozice. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) na to odpověděl, že údržba komunikací se v Praze dlouhodobě zanedbávala a vznikl tu vnitřní dluh na infrastruktuře přes 30 miliard korun.

     

    Za letošní rok uskutečnila Technická správa komunikací po celé Praze 153 akcí v celkové investici 2,5 miliard korun. Týkaly přitom nejen údržby, rekonstrukcí ploch pro chodce, cyklisty či automobilisty, ale pojily se například i s opravami inženýrských sítí nebo s budováním parkovacích míst.

     

  • 4.

    Cyklopruh, co se nakreslil, a pak zase smazal

    Ilustrační foto
    Autor: Daniel Vitouš

    S dopravou souvisí rovněž případ cyklopruhu na Plzeňské ulici, za který magistrát také sklidil kritiku. Komunikace, kterou projede denně několik desítek tisíc aut, se z dvouproudé silnice stala jednoproudá a právě z jednoho jízdního pruhu se stal cyklopruh a parkovací stání.

     

    Ozvala se proti tomu hlavně Praha 5, které vadilo, že magistrát s radnicí změny dostatečně nekonzultoval. Plzeňská je také jednou z přístupových komunikací pro sanitky mířící do motolské nemocnice, které zde nemůžou jet po tramvajovém pásu.

     

    Magistrát tvrdil, že radnice o změnách věděla už od loňského roku, ale námitky vyjádřila až při zahájení prací. Kritiku ale nakonec vyslyšel a silnice se vrátila do své dřívější podoby.

     

  • 5.

    Obstrukce kvůli stavbě metra D

    Vizualizace stanice metra D Depo Písnice
    Autor: DPP

    Podle dřívějších spíše optimistických odhadů se mělo se stavbou čtvrté linky pražského metra začít už letos. Odklad dříve způsobila hlavně epidemie koronaviru, letos zase aktivity místního spolku.

     

    Stavba letos už dostala stavební povolení, ale proti tomu podal odvolání spolek Pankrácká společnost, v jehož čele stojí dnes již bývalá Pirátka z Prahy 4 Marie Jelínková. Spolek měl výhrady například k tomu, že se mělo pokácet více než stovka stromů, nebo mu vadí staveniště v blízkosti domů.

     

    Stavební řízení už se jednou kvůli jejich požadavkům zastavilo a projekt se upravil. „Spolek často rozporuje existenci pravomocně umístěné stanice metra Olbrachtova,“ komentoval jejich činnost náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Námitku podjatosti, který spolek podal, nakonec ministerstvo dopravy zamítlo. Ještě ale musí rozhodnout o jeho odvolání proti stavebnímu povolení.

  • 6.

    Narkomani v ulicích

    Obyvatelé okolí tramvajové zastávky U Zvonu v Praze 5 si opakovaně stěžují na velké množství uživatelů drog v ulicích v okolí kontaktního centra v Mahenově ulici. Jeden z iniciátorů petice Jan Vondráček některé případy, které viděl v okolí svého domu, zdokumentoval.
    Autor: Jan Vondráček

     

    Jednou z věcí, na kterou si letos stěžovali obyvatelé i politici hlavně z Prahy 5, je velké množství uživatelů drog hlavně v okolí Anděla. Na Praze 1 zase radnici vadilo centrum pro lidi bez domova v ulici U Bulhara nedaleko hlavního nádraží a požadovala po magistrátu, aby centru neprodloužil nájemní smlouvu.

     

    Politici s stěžovali hlavně na to, že se v těchto místech shlukuje velké množství lidí, kteří využívají služby kontaktních center. Na Praze 5 vznikla i petice místních, kteří si stěžují například na to, že někteří uživatelé drog si je aplikují klidně i před jejich domem na ulici.

     

    V září dokonce vznikla společná deklarace Prahy 1,2 a 5, která požaduje, aby magistrát situaci s velkou koncentrací kontaktních center v městských částech řešil. Pražské zastupitelstvo nakonec schválilo usnesení, podle kterého by se mělo na magistrátu začít pracovat na decentralizaci těchto služeb a také by se měl navýšit rozpočet pro úklid i ostrahu kritických lokalit.

  • 7.

    Neshody na radnicích

     

    Podle nového starosty Prahy 22 se Uhříněves potýká především s neúměrnou výstavbou na úkor scházející infrastruktury. Tu je potřeba v příštích letech dobudovat.
    Autor: ÚMČ Praha 22

    V Praze 14 už během roku došlo na výměnu starosty, když v červnu Radka Vondru (TOP 09) nahradil Jiří Zajac (ODS). Tehdy skončila celá rada a po vzniku nové se Vondra stal místostarostou. Mandát složil kvůli sporům v koalici. Vznikla nová rada složená z TOP 09, ODS a Pirátů.

     

    Před Vánoci ale nakonec došlo k dalšímu otřesu, když radní a místostarostové z řad Pirátů a TOP 09 rezignovali. Důvodem odstoupení byl návrh zařazení materiálů o družstevním bydlení a výstavbě v Hloubětíně do programu, aniž je předtím schválila rada. Z rady odstoupilo pět ze sedmi členů. Poté vznikla nová koalice ODS, STAN, KDU-ČSL a ANO.

     

    Neshody očividně panují i například v Uhříněvsi, kde byl letos odvolán starosta Vojtěch Zelenka (STAN a Svobodní) a v prosinci na něj dokonce městská část podala trestní oznámeni kvůli dodatku smlouvy na stavbu domu pro seniory, kterou podepsal.

     

    Radní se nepohodli také na Praze 11, kde letos v říjnu v radě skončila radní pro školství Zuzanu Ujhelyiovou (Piráti) a místostarosta Ondřej Prokop (ANO).

     

  • 8.

    Respirátory z Číny v pražském metru

    S čínským respirátorem se na jednom z celkem 40 prodejních míst zvěčnil i primátor Hřib.
    Autor: Martin Pekárek, DPP, Facebook

    Během jarní vlny pandemie se v pražském metru začaly prodávat respirátory za 10 Kč. Lidé se ale brzy začali ptát, odkud respirátory jsou. Od primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) dostali odpověď, že pochází z Tchaj-wanu, se kterým Praha udržuje velmi přátelské vztahy, brzy by sem například měli dorazit slibovaní luskouni do pražské zoo.

     

     

    Nakonec se ale ukázalo, že respirátory v metru jsou od čínského výrobce. Hřib se pak za své nepřesné vyjádření omluvil. „Podle původního plánu se měly ve výdejních automatech prodávat respirátory vyrobené v ČR na tchajwanských linkách z českého nanovlákna, ale došlo ke změně. Dopravní podnik se zatím rozhodl prodávat respirátory z vlastních dřívějších zásob,“ uvedl. Na prodejní automaty ale doposud nedošlo.

     

  • 9.

    Nekonečný příběh Areálu ledových sportů

    Takto by měl po dokončení Areál ledových sportů vypadat.
    Autor: ÚMČ Praha 11

     

    Projekt, který měl na Praze 11 umožnit bohaté sportovní vyžití pro místní obyvatele, byl jednou z priorit vedení tamní radnice. Nyní se ale často ani radní mezi sebou nedokážou shodnout, co s ním.

     

    Stavba areálu se plánuje už dlouho a termín dokončení stavby se několikrát posouval. Původně měl stát už loni. Ve společnosti AR Delta, která ho má postavit, má podíl i městská část.

     

    V prosinci ale zastupitelstvo neschválilo prodloužení práva stavby k městskému pozemku, na kterém má areál stát. Odmítlo také upravit smluvní podmínky, které stanovují, že sportoviště musí být letos hotové, jinak může městská část od smlouvy odstoupit. Zastupitelé také odmítli prodat část akcií, které městská část vlastní. Na webu společnosti, která areál staví, se v říjnu psalo, že stavba „roste před očima“. Jaká bude účast městské části na dostavbě areálu, je tedy zatím dost nejisté.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy