Projekt rekonstrukce samotného hotelu a jeho okolí nese název Staroměstská brána. Hotel koupila trojice českých podnikatelů Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš za 5,8 miliardy korun a součástí celé rekonstrukce je i velká proměna okolních prostranství včetně přilehlého náměstí Miloše Formana, kde by měla vzniknout na rohu Bílkovy a Pařížské ulice nová prosklená budova. Právě té se postavil na odpor Pavel i Čižinský i jeho bratr a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. Ten také na radě hlavního města prosadil usnesení, ve kterém radní plánovanou stavbu odmítli, usnesení úkoluje Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR), aby proti budově podal v již zahájeném územním řízení námitku. 

Majiteli hotelu ale došla trpělivost a rozhodl se celou věc řešit právní cestou. Domnívá se, že se svým opakovaným veřejným vystupováním mohl Pavel Čižinský, který je pořád členem zastupitelstva Prahy 1, dopustit dokonce trestného činu pomluvy, zástupce majitele, Michal Smrek, proto na Čižinského podal trestní oznámení.  Exstarosta mimo jiné například na Facebooku psal, že „developer novostavbu prosazuje velmi agresivní rétorikou a řadou (maximálně) polopravd“. 

Čižinský od investora dostal také předžalobní výzvu, její text má Blesk.cz k dispozici. Právník společnosti ho vyzývá, aby se okamžitě zdržel dalšího jednání, které poškozuje vážnost a čest samotných vlastníků hotelu i pověst celého projektu. Toho se měl také dopustit hlavně svými komentáři na sociální síti, mimo jiné například výrokem „Je tedy nepodstatné, zda by toto veřejné prostranství bylo zastavěno kvalitní architekturou či nekvalitní architekturou; podstatné je, že by se zmenšilo veřejné prostranství“.

Zastavěné náměstí?

Proti tomu se ohrazoval zástupce společnosti Michal Smrek už na lednovém jednání zastupitelstva, kdy zmiňoval, že se vytváří představa, že investor chce zastavět celé náměstí. Upozorňoval na to, že plánovaná stavba má zabrat jen 8,5 procenta plochy celé piazzety, kde naopak dojde rozšíření veřejné plochy. „My náměstí zastavovat nechceme,“ říkal tehdy zastupitelům.

Zatím však žádný z jeho komentářů na adresu majitelů hotelu ze sociální sítě nezmizel a bývalý starosta rozhodně svůj boj proti stavbě nevzdává. „Je vidět, že developer je rozhodnut bojovat za zastavění náměstíčka všemi prostředky. Mne ale nezastraší a těch málo volných ploch, kde mohou lidé v srdci Prahy ještě volně dýchat, včetně náměstí Miloše Formana, budu bránit dál,“ reagoval na předžalobní výzvu pro Blesk.cz. O tom, že na něj míří i trestní oznámení, podle svých slov zatím nic neví. Zastupitelé z Prahy 1 přijali usnesení, že připraví námitky do územního řízení k plánu úprav okolí hotelu. Neříká se ale, o jaké konkrétní námitky se bude jednat. 

Střet zájmů?

Proti projektu se ohradil také bratr exstarosty a jedné z koaličních stran na magistrátu Prahy Sobě Jan Čižinský. Respektive nemá, podobně jako řada dalších lidí, výhrady k celému projektu, který hodnotí kladně, ale právě ke stavbě na rohu náměstí. „Předžalobní výzva je zcela absurdní a lidé, kteří ji podali a ten projekt tlačí, tím jen dělají majitelům ostudu,“ myslí si o posledním kroku investora.

Na lednovém zastupitelstvu také zástupce investora upozorňoval, že podle něj je Čižinský ve střetu zájmů, protože na náměstí v mládí žil a bydlí tu jeho matka. Ten si to ale nemyslí. „O město se přece naopak musí starat lidé, kteří ho mají ve svém srdci. Kteří v něm strávili dětství, znají každý metr jeho ulic, znají své sousedy a drží slovo, které jim dali. Naše slovo před volbami bylo, že uděláme maximum proti zastavění náměstí Miloše Formana v již tak nahuštěném centru města. A ten slib držíme,“ uvedl již dříve Jan Čižinský.

Fotogalerie
51 fotografií