Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusy na ambasádě v Praze čeká „zastropování“. Kulhánek: Odjede jich 63 s rodinami

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. dubna 2021
17:30
Autor: ČTK - 
22. dubna 2021
15:35

Česká republika zastropuje počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze podle současného stavu na české ambasádě v Moskvě. Rozhodnutí je platné ode dneška, Rusko má na stažení pracovníků čas do konce května. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a odkázal se na článek 11 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. V České televizi upřesnil, že půjde o 63 lidí s rodinami. A že Moskva souhlasí s tím, aby na ambasádách v Praze a Moskvě bylo sedm diplomatů a 25 dalších lidí.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Dnes v poledne vypršela lhůta, do které Rusko mělo podle požadavku ČR umožnit návrat všech vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě. Ruská strana na požadavek do 12:00 neodpověděla, řekl Kulhánek.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo 24 pracovníků, z toho pět diplomatů a 19 administrativně technických pracovníků. Na ruské ambasádě v Praze nyní působí 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků. Počty dnes ČTK sdělilo ministerstvo zahraničí. Dorovnání počtů by tak znamenalo odjezd pro 70 pracovníků ambasády v Praze. V České televizi nicméně Jakub Kulhánek upřesnil, že půjde o 63 lidí a jejich rodiny.

„Nechci nic zbytečně eskalovat, to není role ministra zahraničí, ale Česko je sebevědomá země a tak se bude chovat,“ řekl Kulhánek. „Není to namířeno proti Rusům nebo ruskému národu, je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území,“ poznamenal.

S Ruskem chce komunikovat standardní diplomatickou cestou. „Jsme připraveni s ruskou stranou do budoucna jednat o nastavení počtu pracovníků na našich diplomatických misích tak, aby byl umožněn účinný výkon jejich funkcí. Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana,“ dodal ministr.

Kulhánek: Stojí za námi celá EU a NATO

Poděkoval také za podporu od spojenců. „Stojí za námi celá Evropská unie a NATO,“ řekl Kulhánek. „Ve svých prohlášeních nás členské státy obou organizací jednoznačně podpořily a odsoudily postup ruské strany,“ doplnil.

„Doufali jsme, že Rusko uzná nepřiměřenost své reakce, ale náš návrh, jak uklidnit situaci, zůstal bez odpovědi. Proto jsme se rozhodli naprosto adekvátně reagovat. O našem kroku je plně informovaný pan prezident a podporuje jej,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Co uvádí článek 11 Vídeňské úmluvy?

  1. Není-li zvláštní dohody o počtu členů personálu mise, může přijímající stát požadovat, aby počet personálu mise byl udržován v hranicích, které on považuje za rozumné a obvyklé, se zřetelem k okolnostem a podmínkám v přijímajícím státě a k potřebám příslušné mise.
  2. Přijímající stát může rovněž v těchto mezích a bez diskriminace odmítnout přijetí úředníků určité kategorie.

Video  Šéf diplomatice Kulhánek o ultimátu pro Rusko  - ČTK
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 23. dubna 2021 09:23 )

GIBS pry zatkla Cuckare Koudelku kvuli spolupraci s podvodnikem HOrackem! Prave to hlasi CT 24!

wenzel trousil ( 23. dubna 2021 09:15 )

Altmanova,,,vis kolik je "milion"? A kolik je "Kolik milionu"? Nech se lecit!

wenzel trousil ( 23. dubna 2021 09:13 )

Cesko se vysJalo na Rusko i Cinu,,,horsi bude , az se Rusko i Cina vyseJou ne Cesko..To si piste..

wenzel trousil ( 23. dubna 2021 09:10 )

Nojo, Slovensky Stat funguje..Na straz!

Natali84 ( 23. dubna 2021 05:26 )

Ako slovenka ktorá žije momentálne v ČR z môjho pohľadu s tvojim komentárom úplne súhlasím. Bola som v šoku čo dokážu spraviť aniz by o tom upovedomili celý národ.Kludne nás nezmyselne zatiahnu niekam....ani sami nevedia kam. Na druhej strane taká solidárnosť že Vám kryjeme chrbát vo všetkom už len z princípu ak by sa niečo stalo má obrovskú hodnotu.Putin sa rád rozpína a nerešpektuje suverenitu iných štátov len ju vyžaduje od iných.To je nieco úplne jasné.nonza vás by sa mali postaviť aj iné štáty a zatiaľ nikto to neurobil. Čo robí Babiš že nezverejnil dôkazy tak ako sľuboval? Nechápem tieto nezmyselné postupy. Je predsa smiešne doviesť sem českých diplomatov a potom žiadať Rusov aby ich zobrali späť 🙂 to je blbosť ako traky predsa

Zobrazit celou diskusi