Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská zloba: Postup Prahy je na objednávku, řekla mluvčí. A slova o české „hysterii“

Aktualizováno -
22. dubna 2021
14:20
Autor: ČTK - 
22. dubna 2021
09:55

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes prohlásila, že Praha v diplomatickém konfliktu s Moskvou postupuje na objednávku a její počínání nemá nic společného s diplomacií. První bezprostřední reakce z Ruska po uplynutí ultimáta od Česka vzešla od Dmitrije Peskova, prezidentského mluvčího, který uvedl, že Kreml je vůči „celé té hysterii“ vyhoštění Rusů z České republiky extrémně negativní.

Jednání Prahy vůči Moskvě podle Zacharovové lze vysvětlit pouze objednávkou takového chování, což nemá nic společného s diplomacií. Sdělila to rozhlasové stanici Vesti FM .

Existuje prostě objednávka takového chování. To v žádném případě nesouvisí se zdravým rozumem, s pragmatikou, s diplomacií už vůbec ne. Zpracovává se objednávka, protože jinak logiku věcí vysvětlit nelze,“ uvedla podle agentury TASS mluvčí.

Video  Vyhoštění ruští diplomati na letišti: Kufry a krabice  - Blesk
Video se připravuje ...

Český velvyslanec „na koberečku“

Zacharovová také sdělila, že dnes bude na ruském ministerstvu zahraničí pokračovat rozhovor s českým velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou.

„O žádné věštění, o žádné, řekněme, předtuchy ohledně kroků, které (v Praze) mohou učinit, už nepůjde. Půjde o konkrétní rozhovor o tom, jaké kroky budou podniknuty (Moskvou), pokud Praha učiní příslušné kroky,“ citoval TASS Zacharovovou.

Česko v sobotu vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Praha tak učinila s odvoláním na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Rusko označilo český postup za nepřátelský akt a jeho zdůvodnění za absurdní, nepřátelské a provokační. V odvetném kroku pak vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek ve středu ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému řekl, že Rusko má čas do dnešních 12:00, aby umožnilo návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. Pokud tak neučiní, ministr dnes odpoledne rozhodne o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

Ruská média:

Ruská média dnes při informování o diplomatické roztržce mezi Prahou a Moskvou vyzdvihují, že Česko dalo Rusku ultimátum a že český Senát se vyslovil pro vypovězení česko-ruské smlouvy o přátelství a spolupráci a pro minimalizování počtu pracovníků ruského velvyslanectví v ČR.

"Nový český ministr začíná svoji práci ultimátem Rusku," píše například v titulku server státní televizní stanice Rossija 1. "Čtyři hodiny po nástupu do funkce se Jakub Kulhánek setkal s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským a předložil mu požadavky. (...) Novináři u budovy ministerstva zahraničních věcí doslova zaútočili na ruského velvyslance, ale diplomat odmítl poskytnout komentář," popisuje Rossija 1 středeční příjezd Zmejevského k Černínskému paláci. Stanice zároveň poznamenala, že od nového šéfa české diplomacie "se změna tónu komunikace s Moskvou neočekávala".

O českém ultimátu píší také například server Meduza nebo rádio Echo Moskvy či tiskové agentury TASS, Interfax a RIA Novosti. Základní agenturní zpravodajství přitom ruská média doprovázejí oficiálními komentáři Kremlu či ruského ministerstva zahraničí, podle nichž takovým způsobem nelze s Ruskem jednat.

Výzvy českého senátu si všímá například i server Komersant, který poznamenává, že obě země se patrně ocitly na pokraji přerušení diplomatických styků a že nynější krize nemá obdoby v novodobé historii vztahů mezi Ruskou federací a Českou republikou.

Německá média: Roztržka se stupňuje

Diplomatická roztržka mezi Prahou a Moskvou se dále stupňuje. Tak o ultimátu informují německá média.

„Zní to jako spojení špionážního thrilleru a mafiánské detektivky. Dva ruští agenti nechají v malebné vsi Vrbětice na východě Česka vyhodit do vzduchu dva muniční sklady, aby z nich podezřelý bulharský obchodník nemohl nic odvézt do východoukrajinské válečné zóny,“ napsal německý novinář Ulrich Krökel, který působí jako nezávislý východoevropský korespondent. „Ale žádná fikce to není. Přinejmenším je o tom po více než šestiletém vyšetřování vláda v Praze přesvědčená,“ poznamenal.

V článku, který dnes zveřejnil deník Heidenheimer Zeitung, dění v česko-ruských vztazích přirovnává Krökel k dobám studené války, ačkoli premiér Andrej Babiš a především prezident Miloš Zeman patřili k přátelům Ruska. Uvádí také, že spor může ještě více zkomplikovat napjaté vztahy mezi západními státy a Ruskem. „Nyní pražské vedení naléhavě prosí spojence v EU a NATO o podporu. Rychleji ale reagoval Kreml,“ dodal.

Kauze se od počátku věnuje také pražský zpravodaj německé veřejnoprávní stanice ARD Peter Lange, který ve svém příspěvku hovoří o další eskalaci diplomatického konfliktu. Uvádí, že Česko dalo Rusku lhůtu pro návrat svých vykázaných pracovníků velvyslanectví, v opačném případě chce Praha uvést počty diplomatů na ruské a české ambasádě do rovnováhy. „Prakticky by to znamenalo vypovězení dalších více než dvaceti Rusů,“ poznamenává.

O českém ultimátu Moskvě, které vyprší dnes v poledne, informovala i další německá média včetně Süddeutsche Zeitung nebo Frankfurter Allgemeine Zeitung. Využila přitom zprávu německé tiskové agentury DPA, která upozornila, že napětí mezi Moskvou a Prahou přichází v době, kdy Česko čekají na podzim parlamentní volby.

Video  Šéf diplomatice Kulhánek o ultimátu pro Rusko  - ČTK
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Andrejko Bures ( 22. dubna 2021 19:36 )

Ty jsi tak akorat praskly kondom.
V kvetnu balis, tak se tu je ste vycintej.

platykodon ( 22. dubna 2021 18:37 )

Nejsem Rusofil ani kolaborant, ale jsem přesvědčená, že tato situace je v zájmu USA. Ti chtějí neustále válčit - ale mimo své území. Musím uznat, že za Trumpa nebyla žádná válka, ale jinak si připravovali Afganistán, Irák, Kuvajt apod. Amíci lhali, až se ji m od huby prášilo a vychází jim to dál. Nechci, aby se v mé zemi válčilo kvůli nějakým amíkům, kteří chtějí mít ve středu Evropy svou zemi. Amíci jsou válečníci a prolhanci. Dejme si na ně všichni pozor.

olomouc ( 22. dubna 2021 15:44 )

Len si nechaj napojiť elektrárnu na USA. Keď ich nepočúvneš tak ju vypnú. Veď vám preto už padol Nečas lebo nevyradil z elektrárne Rusko

Jirik-ta ( 22. dubna 2021 14:42 )

V tom případě jako by se nic nestalo. Napomáhání teroristům z naší strany - asi normálka.

wenzel trousil ( 22. dubna 2021 14:02 )

Zato, ze "SeJe" na Ameriku!!

Zobrazit celou diskusi