Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Omezte ruské diplomaty v Česku, vyzvali poslanci vládu. Nechceme válku, říkal Babiš

Aktualizováno -
20. dubna 2021
21:38
Autor: ČTK, vei, simao - 
20. dubna 2021
07:20

Poslanci se v úterý zabývali podezřením na zapojení ruských agentů do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku před více než šesti lety. Premiér Andrej Babiš (ANO) se vyjádřil hned zkraje pléna. Sněmovna na konci jednání vyzvala vládu k dalšímu omezení počtu ruských diplomatů v Česku.

„My politici mluvíme a já jsem taky mluvil o teroristickém útoku. A hlavně udělal jsem to proto, protože mně píšou občané a bojí se. A my skutečně nechceme žádnou válku a my jsme chtěli uklidnit české občany, kteří se báli, kam nás a naší zemi může tento incident zavést,“ uvedl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO), který se na tiskovce před jednáním poslanců omlouval za svá pondělní slova o „útoku na zboží“.

Jan Hamáček (ČSSD) ještě před jednáním Poslanecké sněmovny řekl, že si na středu předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Chce ho informovat o dalším postupu České republiky. „Rusko zvolilo postup, který znamená paralýzu české ambasády v Moskvě. ČR na to musí reagovat.“ Dodal, že Česko bude po spojencích požadovat solidární vyhošťování. 

Sněmovna vyzvala vládu

Sněmovna v souvislosti s explozemi ve Vrběticích na Zlínsku před více než šesti lety dnes odsoudila „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“ v Česku. Na návrh opoziční koalice Spolu, tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09, podpořila vyhoštění 18 ruských diplomatů a vyzvala navíc vládu k zásadnímu omezení početního zastoupení na velvyslanectví Ruska v Praze.

„Poslanecká sněmovna odsuzuje teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby, organizované na území České republiky, vedoucí k násilné smrti českých občanů, k rozsáhlému zničení soukromého majetku a veřejných hodnot včetně devastace okolí muničních skladů, které považuje za nepřijatelné porušení svrchovanosti České republiky, mezinárodního práva a akt nepřátelství a agrese,“ uvedla dolní komora ohledně podezření, že za výbuchy stojí agenti ruské tajné služby GRU.

Zastoupení na velvyslanectví Ruské federace by měla vláda podle Sněmovny omezit podle principu reciprocity. Rusko v odvetě vyhostilo dvě desítky pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě včetně zástupce velvyslance.

Hamáček s posílenou ochrankou

Vicepremiér a ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček má po vyhoštění ruských diplomatů a zpravodajů posílenou ochranku. Informaci iDnes.cz potvrdil Hamáček Blesk Zprávám. 

Zvýšený dozor má vicepremiér i v chráněném objektu, kterým je Poslanecká sněmovna. Bodyguardi byli dnes s Hamáčkem ale i premiérem Babiše v novinářském atriu Poslanecké sněmovny. 

 „Ano bylo to rozhodnutí ředitele ochranné služby,“ potvrdil posílení ochranky Hamáček. Zda mu hrozilo nějaké nebezpečí, ale uvést nechtěl.  „To nemohu komentovat,“ dodal. 

Skupina zabijáků

„Když jsem to poprvé viděl, tak se přiznám, že jsem na to koukal jako blázen. A to si myslím, že mám za sebou docela dost a jako ministr vnitra už jsem toho zažil také hodně,„ vylíčil Hamáček před poslanci zprávy BIS a dalších bezpečnostních složek před poslanci. 

„Pokud tu existuje stát, který má takovou jednotku zabijáků, tak za to musí nést konsekvence a to že jsme jim vyhodili 18 špionů, tak to je to nejmenší, co jsme mohli udělat,“ podle Hamáčka to byla ale jediná rychlá reakce v tomto momentu.  

Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí také hájil mimořádnou tiskovou konferenci, na které v sobotu večer s premiérem Babišem oznámili celou akci, která vyvolala diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem. „Kdyby nebyla tisková konference v sobotu večer, tak by už v neděli ráno bylo pozdě,“ hájil se Hamáček. 

Video  Babiš o Vrběticích a Rusech ve Sněmovně: Nechceme žádnou válku  - PSP ČR
Video se připravuje ...

O tom, že v Česku v roce 2014 operovala ruská skupina je přesvědčený také Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dnes ministr kultury, který v inkriminovanou dobu zastával post ministra zahraničí. Závěry si prý udělal mimo jiné z toho, co viděl a slyšel od českých zpravodajců. 

Ta samá jednotka, která “úřadovala„ v Česku se podle Zaorálka pokusila o vojenský puč v roce 2016 v Černé hoře. „Nedělejme si iluze. Způsob, kterým se Rusko pohybuje po Evropě je brutální a dokonce nebere váhu ani lidských životů,“ dodal Zaorálek. 

Válek: “Zlo přišlo z Kremlu„

Že je situace vážná a politici by se měli spojit, vyzýval ve Sněmovně například šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek. 

„Zapomeňme na spory, zapomeňme na politiku. Pojďme se chovat sebevědomě, jak někteří Češi v naší historii dokázali. Pojďme dokázat, že se umíme postavit, zlu. To zlo přišlo z Kremlu. Vraždilo a zabíjelo. Pojďme se tomu postavit,“ vyzval poslance a poslankyně.  

Většina politiků se navíc ve Sněmovně shoduje, že by Česko mělo zareagovat na vyhoštění 20 pracovníků české ambasády v Rusku mnohem razantněji. 

„Vyčistěte tu ambasádu, máte k tomu jedinečnou příležitost,“ vyzval vládu například šéf KDU-ČSL Marian Jurečka

Náhrada škody z Kremlu

Připojila se například i předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová z ODS nebo šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta chce také po Rusku pro zasažené Čechy odškodnění. 

„Žádejme po Ruské straně, aby došlo k jednoznačnému odškodnění, jak pozůstalých, tak těch, kteří mají materiální škody, včetně českého státu,“ vyzvala ve Sněmovně šéfka TOP 09 .  

Na volání o odškodnění reagoval premiér tím, že na podkladech už vláda pracuje. 

„Zemřeli dva čeští občané, je mi to nesmírně líto, vznikly velké škody a ministerstvo financí připravuje žalobu na vymáhání této škody,“ dodal před poslanci předseda vlády.

Prezident Miloš Zeman se k celé situace hodlá vyjádřit až v neděli. Dnes v úterý odpoledne přijal na pracovní schůzce policejního prezidenta Jana Švejdara. 

Kvůli možné roli ruské tajné služby GRU v explozích skladu před více než šesti lety Česko vyhostilo o víkendu 18 ruských diplomatů. Rusko pokládá obvinění za absurdní a v odvetě musely z českého velvyslanectví v Moskvě odjet dvě desítky lidí.

Česko v souvislosti s tím uvažuje o dalších krocích. Vládní představitelé už oznámili, že ruský Rosatom nebude přizván k přípravným krokům výběrového řízení na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Branný výbor chce od Rusů omluvu

Záležitosti se ve Sněmovně už věnoval její bezpečnostní výbor. A také výbor pro obranu. Ten vyzval vládu, aby narovnala počty diplomatů na české ambasádě v Moskvě a na ruském velvyslanectví v Praze. Odsoudil teroristické útoky ruských speciálních jednotek ve Vrběticích.

Po Rusku chce omluvu, náhradu škody i odškodnění pro pozůstalé po obětech výbuchu ve vrbětických muničních skladech. Pro usnesení hlasovalo 14 členů výboru, jeden se zdržel. Po dnešním uzavřeném jednání to novinářům řekla jeho předsedkyně Jana Černochová (ODS). Prezentace BIS pro poslance výboru podle Černochové absolutně prokazuje útok ve Vrběticích. Ocenila práci služeb či policie, mají řadu důkazů.

Kontrolní komise BIS poděkovala Koudelkovi

Že exploze v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku byla akce ruských tajných služeb, je po jednání sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) přesvědčen její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). ČTK sdělil, že komise vzala na vědomí informaci ředitele BIS Michala Koudelky a poděkovala důstojníkům kontrarozvědky za profesionální práci. Koudelka přišel členy komise informovat o vyšetřování zapojení ruských agentů do výbuchu.

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana pracují vyšetřovatelé s verzí, že cílem útoku ve Vrběticích byl materiál určený k převozu do Bulharska. Zeman to řekl novinářům před vystoupením Babiše. „Chci jen zopakovat, že to nebyl akt státního terorismu, byl to útok na zboží, které patřilo bulharskému obchodníkovi se zbraněmi, který pravděpodobně prodával stranám, které bojují proti Rusku,“ uvedl poté Babiš. „Je nepřijatelné, že agenti GRU tu prováděli tuto akci, kterou navíc zpackali,“ dodal.

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že Babiš snad takový výrok nemohl myslet vážně. „Takže podle pana premiéra nešlo o teroristický útok na ČR?! Co to teda bylo? Pár ruských agentů šel na výlet a omylem zapomněli v našem vojenském skladu bombu? Neomluvíme se jim ještě, že to bouchlo moc brzy?“ napsal Jurečka.

Pekarová označila Babišovo vystoupení za skandální. „Místo premiéra suverénní země předstoupil mluvčí ruské vlády, který vědomě zlehčil nepřátelský akt ze strany Ruska. Už chybí jen to, aby se omluvil, že ve Vrběticích sklad byl. Premiér musí skončit,“ míní.

„Podle Andreje Babiše nešlo o terorismus, ale o útok na zboží. A to jsem si myslel, že větší nehoráznost, než týdenní mlčení prezidenta, už v této kauze nepřichází v úvahu,“ napsal místopředseda občanských demokratů Martin Kupka. „Odvahy je ve vystoupení Andreje Babiše tolik... jako v kosteleckých uzeninách masa,“ uvedl předseda bezpečnostního výboru Senátu Pavel Fischer (nezávislý).

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že agenti cizího státu vnikli do objektu v majetku státního podniku suverénního státu a nainstalovali tam tajně výbušné zařízení. „Zahynuli naši dva občané, došlo k velkým škodám. To prostě je státní teroristický čin proti ČR, ať už to mělo bouchnout kdekoliv,“ dodal. „Zdá se mi to, nebo teď opravdu Andrej Babiš nazval dva zmařené lidské životy „zbožím“,“ uvedl europoslanec a rovněž bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Předseda české pirátské strany Ivan Bartoš řekl, že nerozumí mlčení prezidenta Miloše Zemana ke kauze Vrbětice. „Je zarážející, že v takto důležité věci, jako je incident ve Vrběticích, se prezident nevyjadřuje. Mlčení prezidenta chápu jako zásadně problematické,“ řekl Bartoš. Dodal, že Piráti budou po schválení volebního zákona Senátem usilovat o to, aby se konaly předčasné volby. Bartoš chce jednat s ostatními stranami včetně vládního ANO. O schůzku požádá i prezidenta Miloše Zemana. Rozpuštění Sněmovny považuje za lepší variantu, než vyslovení nedůvěry kabinetu.

„Jako první krok se pokusíme vyvolat předčasné volby hned poté, co Senát schválí volební zákon a ten bude podepsán prezidentem. Podle nás je to jediná správná možnost, která umožní znovu rozdat politické karty,“ uvedl Bartoš. 

O důvodném podezření českých bezpečnostních složek na zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 informovali veřejnost v sobotu večer premiér Babiš a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). ČR reagovala vyhoštěním 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Rusko následně oznámilo vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě. Česká vláda zvažuje další postup.

Sněmovna by podle Pirátů a STAN měla například zavázat vládu, aby požadovala náhradu škod pro fyzické i právnické osoby, pokud se vina Ruska potvrdí. Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že Česko by mělo také usilovat o koordinovanou akci států Evropské unie a NATO a požádat o svolání summitu EU.

O situaci v ocelářství mají poslanci debatovat v souvislosti s firmou Liberty Ostrava. Odbory tam vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli hospodářské situaci mateřské firmy a jejímu požadavku o zapůjčení emisních povolenek rumunské sesterské společnosti. Vedení ostravského hutního podniku v pátek slíbilo, že povolenky nezapůjčí.

Video  Babiš o Vrběticích: Byl to útok na zboží bulharského obchodníka. Vláda řešila Dukovany i rozvolnění covidových opatření  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

e.lesanova ( 22. dubna 2021 02:38 )

Babiš dostal do ruky zápalnou šňůru a bohužel ji zapálil a snaživci, kteří nejsou schopni dohlédnout následků, ještě hojně přikládají...Krok za krokem a všechno špatně, včetně okamžitě naskočivších válečných štváčů z řad naší opozice a slouhů USA a EU...V historii stačil i menší podnět k rozpoutání šílenství, nenechme se vyprovokovat

wenzel trousil ( 21. dubna 2021 17:43 )

KOhoutky lze zavrit i jinak...Treba administrativne..To nevis?

LuCo ( 21. dubna 2021 17:12 )

Pod vedením !generála ODS" Novotného nastartujme multicoury a hrrrrr na ně!!!!

Covid_19 ( 21. dubna 2021 07:24 )

zkuste se projít v Praze po Stromovce a uvidíte, jak se Rusové roztahují

Covid_19 ( 21. dubna 2021 07:23 )

Rusové na Letné po okupaci zabrali kus Stromovky, instalují si kamery a další zařízení na našem území, fakt jsou pořádně drzí

Zobrazit celou diskusi