Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Severokorejská „princezna“ je zpátky u moci. Kim Jo-čong povýšila do vládnoucího orgánu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. října 2021
05:10

Když Kim Jo-čong, sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, v zimě chyběla mezi členy politbyra, vzbudilo to jisté obavy. Podle politologů to však nic neznamenalo. Vůdcova mladší sestra podle nich nemá zkušenosti, aby usedla mezi kádry. Ve čtvrtek však byla Kim Jo-čong povýšena do nejvyššího státního útvaru Komise pro státní záležitosti KLDR (SAC), uvedla stanice CNN. Tento týden je vůbec pro Severní Koreu velmi aktivní, podle všeho otestovali hypersonickou střelu a Kim Čong-un naznačil, že je otevřený obnovení horké linky s Jižní Koreou.

Oznámení o povýšení Kim Jo-čong zveřejnila státní agentura KCNA. I když se letos nedostala do politbyra Korejské strany práce, Kim Jo-čong je vedle svého bratra nejdůležitější politickou postavou země. Už řadu let působí jako nejbližší poradkyně Kim Čong-una, zastupovala ho na mnoho jednání a doprovázela ho na summity s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem.

Kim Jo-čong zastávala už několik funkcí, ale místo v Komisi pro státní záležitosti je vůbec nejvyšší oficiální pozicí, kterou kdy měla. Společně s ní bylo povýšeno dalších 7 lidí, ale vůdcova sestra byla jedinou ženou. Devět původních členů SAC bylo sesazeno nebo odešli do penze včetně dvaaosmdesátiletého Pak Pong-čua, ekonomického poradce, který stál po boku diktátora přes 10 let.

Kim upevnila svou pozici v bratrově vládě

O místo přišel i Ri Pjong-čol, vojenský šéf a hybatel zbrojení, jeho funkci dostal generál Pak Čong-čchon, který je zapojený do vývoje nových zbraní. Byl to právě on, kdo počátkem týdne dohlížel na raketové testy. Podle expertů je nejvýznamnější jmenování právě Kim Jo-čong, protože to upevnilo její roli ve vedení země.

Už loni jihokorejské tajné služby Kim Jo-čong označily za bratrovu de facto pravou ruku, její oficiální status ve vládě byl nejistý. Ještě větší znepokojení vyvolaly zprávy, že Kim Čong-un hledá vhodného kandidáta na oficiální pozici své „pravé ruky“.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. | Reuters

Kim Jo-čong svou vlídnější tvář ukázala v roce 2018, kdy na ZOH reprezentovala svého bratra a stala se symbolem smíření obou zemí. Jenomže v posledních dvou letech vztahy mezi Korejemi ochladly a Kim Jo-čong se naopak stala velkou kritičkou jihokorejských sousedů a jejich spojenectví s USA. Výhrůžky už směřovala i na vládu nového amerického prezidenta Joea Bidena.

Co se vztahů mezi Pchjongjangem a Soulem týče, blýská se zřejmě na lepší časy. Podle agentury Reuters dal Kim Čong-un najevo, že je od října ochoten obnovit „horké linky“ s Jižní Koreou. KLDR komunikaci se svým jižním sousedem přerušila po pouhých několika týdnech letos v srpnu.

Vztahy mezi Severní a Jižní Koreou

Podle tiskové agentury KCNA Kim Čong-un řekl, že jeho země nemá důvod Jižní Koreu provokovat nebo jí ubližovat. Je podle něho na Soulu, zda bude pokračovat ve svém neústupném postoji, nebo zda chce pěstovat nové vztahy.

Severní Korea přestala reagovat na telefonáty z jihu v srpnu. Stalo se to jen několik hodin poté, co Kim Jo-čong řekla, že Soul by měl zaplatit za společné vojenské cvičení se Spojenými státy. Oba státy na Korejském poloostrově jsou, technicky vzato, ve válečném stavu od konfliktu, který v roce 1953 skončil jen příměřím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi