Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Ďábelská žena“ z KLDR: Úředníci mají obrovský strach z Kimovy sestry. Proč?

Autor: Darina Jíchová - 
24. května 2021
05:00

Rozhlasová stanice Radio Free Asia (RFA) informovala o strachu, který se šíří mezi severokorejskými státními úředníky. Podle všeho jim hrůzu nahání moc Kim Jo-čong, sestry diktátora KLDR Kim Čong-una. Podle zdrojů RFA Kim dokonce měla nařídit popravu několika státníků.

„Ďábelská žena“, to je přezdívka, kterou si Kim měla mezi úředníky vysloužit. Zdroj pro RFA vypověděl, že nařídila už nespočet prověrek v různých vládních resortech a „zbavila se“ úředníků, kteří „jí lezli na nervy“, vypověděli pro stanici dva Severokorejci. Kim působí de facto jako pravá ruka svého bratra a je považována za druhou nejmocnější osobu v zemi.

Moc Kim začala růst v roce 2011, kdy se její bratr Kim Čong-un ujal vlády, nicméně podle jejich otce Kim Čong-ila byla ambiciózní od dětství. Zahraniční média zaujala v roce 2018 během ZOH v Jižní Koreji, kdy působila jako hlavní velvyslanec svého bratra a stala se tváří smíření obou Korejí. Vztahy mezi zeměmi od té doby ochladly a Kim v tisku už několikrát ostře vystoupila proti Soulu.

Budoucí diktátorka?

Když loni v dubnu zmizel Kim Čong-un z veřejného života a novináři začali spekulovat, že je na tom zdravotně špatně po domnělé operaci srdce, objevovaly se i zprávy o tom, že zemřel, nebo že je ve vegetativním stavu. Experti na KLDR na to okamžitě reagovali prohlášením, že diktátorovou nejpravděpodobnější nástupkyní je jeho sestra.

V lednu 2021 mnoho analytiků zarazilo, když Kim Jo-čong nezískala křeslo v politbyru, o jehož složení se rozhodovalo na celostranickém sjezdu Korejské strany práce. Ztratila sice část své moci, i tak zůstala nejmocnější ženou ve straně a v zemi. Podle dvou vládních úředníků je schopná nařídit popravu kohokoliv, kdo se jí znelíbí.

Kim versus pašeráci zlata

„Mezi úředníky v Hjesanu se rozšířila informace, že v Pchjongjangu zastřelili vysoce postaveného hodnostáře. Nevíme, kdo byl popraven, ale slyšel jsem, že byl popraven na rozkaz Kim Jo-čong, potvrdil mi to můj blízký kolega,“ sdělil RFA jeden ze severokorejských úředníků minulý týden.

„Loni v listopadu bylo popraveno 10 úředníků a vojáků z pohraničí kvůli skandálu s pašováním zlata, 9 dalších lidí dostalo doživotí. Desítky jejich příbuzných skončily v pracovních táborech,“ dodal druhý zdroj. Severokorejci si s ohledem na vlastní bezpečí nepřáli být jmenovaní.

RFA v listopadu 2020 psala o tom, že dva severokorejští vojáci byli zadrženi, když pašovali zlato v hodnotě 200 milionů korun do Číny. Používali právě hraniční přechod u města Hjesan. Vojáky zatknula čínská policie a podle dostupných informací by měli stále být ve vazbě v Číně. RFA dále uvedla, že vojáci během výslechu vypověděli, že spolupracovali se 6 obyvateli města. Šestice byla rovněž dopadena.

Zdroj následně RFA informoval o tom, že pašeráci a jejich komplici budou zřejmě popraveni. Tresty vydala podle zdroje právě Kim Jo-čong. Tento fakt těžce nejsou obyvatelé a státní pracovníci z Hjesanu. „Sbírá informace, zaměřuje se hlavně na lidi, kteří jí lezou na nervy, proto shromažďuje důkazy o jejich přešlapech a pak to řekne svému nadřízenému, to je Kim Čong-un,“ vysvětlil zdroj RFA.

„Viděli jsme sérii poprav takzvaných protistranických revolucionářů, byli to naši kolegové. My, obyčejní úředníci, jsme dost roztrpčeni,“ dodal. Objasnil také, že momentálně jsou na Kimin rozkaz vyšetřováni všichni státní zaměstnanci z provincie Rjanggang, jejíž metropole Hjesan je spojena s aférou pašování zlata.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim je bratrovým velvyslancem, jeho jménem několikrát jednala například s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Snímky z jednání v červnu 2019. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim je bratrovým velvyslancem, jeho jménem několikrát jednala například s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Snímky z jednání v červnu 2019. | Reuters

„Tvrdí, že pátrají po reakcionářích, kteří poskytují citlivé informace jihokorejským tajným službám. Už tolik lidí poslala do vězení,“ prohlásil zdroj. Kim je nemilosrdná, a lidé ji proto srovnávají s dalšími historickými postavami, které neměly žádné slitování. „Říkají jí třeba císařovna vdova Cch’-si,“ což je narážka na čínskou panovnici v letech 1861-1908, historici o regentce, které se říkalo i dračí císařovna, tvrdí, že byla neuvěřitelně krutá a na cestě k moci se štítila jen máločeho.

Ďábel nebo démon

Kim Jo-čong si podle zdrojů RFA „posvítila“ i na úředníky z pohraničního města Sinuidžu. „Začalo to popravou celníků v roce 2019, od té doby bylo popraveno několik dalších,“ vypověděl zdroj z města. „Když jsme se doslechli, že za popravami i vyšetřováním je Kim Jo-čong, začalo se jí tu říkat ďábelská žena,“ doplnil další zdroj.

Mnoho úředníků neví, co dělat. Nechtějí si Kim proti sobě poštvat, zároveň se bojí i její přízně. Severokorejci, kteří promluvili s reportéry RFA, uvedli, že vůbec nejlepší by pro ně bylo, kdyby „zcela unikli její pozornosti“.

„Počet nespravedlivých poprav roste, bojí se jí i obyčejní lidé, říkají o ní, že je krvelačná démonka,“ svěřil se zdroj. „Tenhle rok už udělala čistku v bratrových nejvyšších kruzích, na popravu poslala i jeho nejbližší poradce. Je postrach všech státníků, i když přišla o vyšší funkci, pořád ukazuje, jakou má moc,“ zakončil zdroj.

hubaucpanakoblihou ( 25. května 2021 07:11 )

U nás komunisté po vykonstruovaném procesu popravili i svého šéfa R. Slánského.
Největším nepřítelem komunisty je zase komunista.

NovyZakon ( 24. května 2021 20:55 )

Ty si schíza, že si rovnou i odpovídáš?

Ksel ( 24. května 2021 19:58 )

Brrrr....Došla mně slovní zásoba. Orientálně-komunistický dynastijní režim, kde si nikdo nemůže být jist svým životem. Ovšem v polední době se naši eurohujerští aktivisté snaží přiblížit k totalitním pořádkům skrze budování eurohujerské diktatury.

Ievice-je-smegma ( 24. května 2021 18:06 )

Prostě komouši.

MiraF ( 24. května 2021 14:50 )

Být popraven v Severní Korei nebo umřít tam hlady , poprava bude humálnější

Zobrazit celou diskusi