Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Bojím se, že mě nechá rozsekat jako Chášukdžího.“ Uprchlice z KLDR promluvila o strachu z Kima

Autor: Darina Jíchová - 
24. dubna 2021
00:30

Aktivistka za lidská práva Yeonmi Parková (27), které se před několika lety podařilo uprchnout ze Severní Korey, v otevřeném rozhovoru pro list The Sun promluvila o strachu z diktátora Kim Čong-una a jeho pomsty za to, že utekla z KLDR. Svěřila se s tím, že se obává, že je na Kimově „černé listině“ a bude zavražděna stejně brutálně jako saudský novinář Džamál Chášukdží.

Z KLDR utíkala jako teenagerka v roce 2007, bylo jí jen 13 let. S matkou zaplatily pašerákům lidí, kteří je dostali do Číny. Útěk se odehrál poté, co její těžce nemocný otec skončil v tom nejhorším pracovním táboře. Cesta z KLDR nebyla jednoduchá, Yeonmi vzpomíná na to, jak její matka byla brutálně znásilněna a ona musela jíst trávu a hmyz, aby přežila.

Nakonec se dostala do Spojených států, kdy nyní žije v Chicagu, na svoje dětství nikdy nezapomněla, živě si vybavuje krvavé popravy, kterých byla svědkem. Snad i proto nepřestává bojovat za utlačované Severokorejce žijící v Kimově tyranském režimu. Samotného Kima přirovnala k Adolfu Hitlerovi nebo Josifovi Stalinovu.

Čeho se aktivistka nejvíc bojí?

Nicméně se rovněž nezbavila strachu z Kimovy pomsty, v rozhovoru se nechala slyšet, že se domnívá, že z ní Kim udělal „nepřítele lidu“. Prohlásila, že se bojí, že ji Kim „rozseká na kusy“, narážela tak na Chášukdžího vraždu, novinář často kritizoval režim Saúdské Arábie. Byl zavražděn v říjnu 2018 na saúdském konzulátu v Turecku. Vyslané komando mělo podle mezinárodních vyšetřovatelů rozkazy přímo od korunního prince Mohameda bin Salmána.

Yeonmi se na veřejnosti pohybuje jedině s ochrankou. „Jsem na Kimově černé listině už několik let a obávám se, že se mě pokusí zabít. Pravidelně jsem obětí kybernetických útoků, chodí mi výhrůžky,“ vypověděla Severokorejka. V rámci rozhovoru znovu zavzpomínala i na život v KLDR, popsala, že si pamatuje, jak se po popravách na ulicích válela lidská těla. Svěřila se také s tím, že měla až „vymytý mozek“, věřila totiž, že zástupci režimu jsou schopní číst její myšlenky.

Kim Čong-un s manželkou a se sestrou a dalšími straníky. Kim Čong-un s manželkou a se sestrou a dalšími straníky. | Reuters

Přiznala také to, že zbytek její rodiny byl tvrdě potrestán za to, že ona s matkou utekly. „Severní Korea se mě veřejně zřekla a označila za nepřátele lidu. Všichni moji příbuzní byli potrestáni,“ sdělila tisku. „Tak to v KLDR chodí, klidně potrestají tři generace rodiny, nebo i osm,“ vysvětlila Yeonmi, aby doplnila: „Nevím, jestli je zavřeli, nebo jestli snad někoho popravili, ale vím, že všichni byli potrestáni.“

Děti na poradách, mrtvoly v ulicích

Podle jejích slov se mrtvá těla na ulicích neobjevují jen po popravách, mnoho lidí zemře hlady. „Vidět mrtvolu na ulici je na denním pořádku. Narodila jsem se v roce 1993, tehdy režim přestal lidem dávat jídlo, mezi lety 1995 až 1998 zemřely hladem tři miliony lidí, to byl nejhorší člověkem vyvolaný hladomor,“ prohlásila. „Tohle však pro nás bylo normální, nevěděla jsem, že život může být jiný,“ připustila Yeonmi.

„Režim přikázal, aby se veřejných poprav účastnily i děti, úředníci dohlíželi na to, aby děti seděly v prvních řadách. Cílem našeho života nebylo osobní naplnění, ale naplnění záměrů strany. Ve školách se děti učily strachu z režimu, bylo to vymývání mozku a začínalo v raném věku,“ objasnila aktivistka. Ona sama utekla ze země ještě, než se chopil moci současný diktátor Kim Čong-un.

Podle Yeonmi mají lidé omezený pohyb po zemi, někdy nemůžou cestovat ani do sousedního kraje. Někteří zase žijí v takové izolaci, že ani neví, že existuje internet. „Severní Korea není země, je to náboženství. Řekli nám, že Kim Čong-il je bůh, že ví, co si myslíme, i to, že ví, kolik vlasů máme na hlavě,“ zavzpomínala.

Před odjezdem do USA se nejprve s matkou usadily v Jižní Koreji, v USA si vybudovala pověst respektované lidsko-právní aktivistky, v roce 2014 byla stanicí BBC dokonce zařazena mezi 100 nejvlivnějších žen. To ji staví do nebezpečné pozice. „Viděla jsem, co se stalo Džamálovi Chášukdžímu – uznávanému novináři, rozsekali ho na kusy na území jiného státu. A skutečný viník za to nenese odpovědnost, ostatní země nic nedělají,“ poznamenala.

Aktivistka: Nevěděla jsem, že jsem Asiatka

Podle Yeonmi KLDR také provádí vražedné atentáty v zahraničí a připomněla otravu Kimova nevlastního bratra a možného soka Kim Čong-nama. Přestože to zatím nebylo prokázáno, věří se, že jeho vraždu nařídil Kim Čong-un. Zdůraznila však, že ani přes hrozby nehodlá přestat ve svém aktivismu a dál bude promlouvat o tom, co se v KLDR děje za zvěrstva.

„Někteří lidé v životě ani neviděli mapu světa, já jsem ve třinácti letech nevěděla, co je Evropa nebo Afrika. Nevěděla jsem, že existují i lidé jiné rasy. Jediné, co nám řekli, bylo, že kalendář začal s narozením prvního vůdce, že jsme rasa Kim Ir-sena (poz. red. zakladatel KLDR). Nevěděla jsem, že jsem Asiatka,“ zakončila Yeomni.

Video  Fischer o ultimátu pro Rusko, Babišově couvání i spojenecké podpoře  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 24. dubna 2021 18:45 )

Ja bych ji poradil ukryt se na SaudskoArabskym velvys­lanec­tvi.­..Tam je bezpecno...

Zobrazit celou diskusi