Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kim pokračuje v jaderném zbrojení, dokazují čerstvé fotky. Sejde se Biden s diktátorem?

Autor: Darina Jíchová - 
4. března 2021
15:45

Stanice CNN získala nové satelitní snímky, které pořídila společnost Maxar, záběry dokazují, že severokorejský diktátor Kim Čong-un a jeho režim pokračují v jaderném zbrojení. Na snímcích je vidět, že se KLDR pokusila skrýt sklady jaderného arzenálu. Tento fakt zřejmě zvýší tlak na administrativu nového amerického prezidenta Joea Bidena, který zatím nepředstavil svou politickou strategii pro jednání s Kimem.

Záběry satelity Maxaru pořídily 11. února a analyzovali je experti na mezinárodní vztahy z Middleburského institutu v Kalifornii. Vysvětlili, že v Yongdoktongu v průběhu roku 2020 „evidentně“ vznikly nové stavby, podle analytiků jde o snahu zakrýt vstupy do podzemních tunelů, které vedou ke skladům jaderných zbraní.

Satelit odhalil skrýš jaderných zbraní

„Na snímcích z prosince 2019 jsou ještě vidět vstupu do tunelů, záběry z února 2021 ukazují stavby – rádoby budovy překrývající tyto vchody,“ zhodnotil Jeffrey Lewis z Middleburského institutu. Yongdoktong již dříve americké tajné služby označily za místo, kde Kim ukrývá své jaderné zbraně, to pro CNN potvrdil jeden z agentů. Nové satelitní snímky jejich teorii jen potvrzují a upevňují tvrzení expertů, že KLDR pokračuje ve vývoji jaderných zbraní a jaderném zbrojení a že je nutné zvýšit tlak na denuklearizaci země.

Američtí zákonodárci a spojenci Spojených států bedlivě čekají, až Biden oznámí svůj postup v otázce Severní Korey. Na jeho politiku bude jistě mít vliv i tento nejnovější objev, ten je totiž přímým důkazem toho, že Kimův režim pokračuje ve svém jaderném programu. Ozývají se hlasy, že Biden zbytečně otálí s revizí dosavadní zahraniční politiky a měl by co nejdříve oznámit, jak bude postupovat.

Cíl USA zůstane stejný: Denuklearizace

„Je jedno, jak komická se zdá snaha KLDR zakrýt stopy toho, že pokračují v jaderném zbrojení, podstatné je, že režim pokračuje a svůj jaderný program a zařízení zdokonaluje,“ doplnil Lewis. Kancelář ředitele Národní zpravodajské služby a Pentagon se k situaci odmítly vyjádřit, komentář reportérům CNN neposkytlo ani ministerstvo zahraničí.

Hlavním cílem USA je dosáhnout denuklearizace KLDR, způsoby jak toho docílit Biden a jeho administrativa zatím promýšlí. Konkrétně se k tomu ale zatím nikdo z týmu nového prezidenta nevyjádřil, jeho poradci nabídli jen velmi vágní vyjádření. „Prezident zastává názor, že jaderný arzenál Severní Korey představuje vážnou hrozbu a ohrožuje mezinárodní mír a bezpečí světa, zároveň také narušuje globální úmluvu o nešíření jaderných zbraní,“ vzkázala mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Republikán: Sesazení Kima je nereálné

Demokrat korejského původu Andy Kim doufá, že Biden podnikne rychlé kroky proti KLDR, dříve než se Kim odhodlá k dalšímu testování raket. „Myslím, že máme šanci zatlačit na KLDR hned na několika frontách, ale vše se odvíjí od denuklearizace,“ prohlásil demokrat, zároveň ale dodal, že Biden bude muset přijít s jinou taktikou než jeho předchůdce Donald Trump, jinak se dostane do stejné situace.

Jednání mezi Kim Čong-unem a Trumpem ztroskotala na tom, že severokorejský diktátor se dožadoval rozvolnění sankcí ještě před denuklearizací. Podobného názoru jako Andy Kim je i jeho republikánský kolega Adam Kinzinger. Také on věří, že hlavním cílem by měla zůstat denuklearizace, je si ale vědom toho, že bude nesmírně těžké jí dosáhnout.

„Sesazení Kim Čong-una nebo snad sjednocení Jižní a Severní Korey je v tento moment naprosto nereálné a naše zahraniční politika by se na to neměla zaměřovat. Jak tedy zabráníme vypuknutí jaderné války? Nebo jak zabráníme Kimovi, aby jaderný arzenál používal jako páku při vyjednávání?“ spekulovat Kinzinger v rozhovoru pro CNN, odpovědi na tyto otázky ale nemá.

Sejde s Biden s Kimem?

Biden a jeho tým chtějí pokračovat v diplomatickém vyjednávání, prvním krokem by mělo být zvýšení tlaku na Kima, aby zlikvidoval svůj jaderný arzenál. Bílý dům se podle zdroje CNN nebrání osobní schůzce mezi Kimem a Bidenem. Ministr zahraničí Tony Blinken se nechal slyšet, že USA bude v otázce KLDR úzce spolupracovat se svými spojenci.

Někteří experti na KLDR věří, že Biden by měl vyslat přímý signál, že je připraven začít jednat. „Máme unikátní příležitost, tenhle signál by měl přijít radši dříve než později,“ uvedl generál na výslužbě Vincent Brooks, který složil v Trumpově administrativě a radil mu v otázkách KLDR. „Začnou komunikovat nejspíš přes prostředníka, ale měli by se dopracovat až k přímému kontaktu s Kim Čong-unem,“ doporučil Bidenově administrativě.

zdenios ( 4. března 2021 16:06 )

Jaderně hrozit může jen USA?

zdenios ( 4. března 2021 16:05 )

A co když už zaútočili dvěma testovacími raketami na podzim 2019 a pak na začátku 2020. Vy víte, co v nich bylo či nebylo? Sankce přece neubližují jen jemu. To nejsou jiné metody, než sankce jako vypálení vesnic?

Zobrazit celou diskusi