Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

75 let od svatby: Exprezidenta Cartera s manželkou seznámila sestra, teď slaví jubileum

Autor: Darina Jíchová - 
6. července 2021
22:46

Někdejší první pár Spojených států Jimmy Carter (96) a jeho manželka Rosalynn (93) tento týden oslaví unikátní jubileum. Ve středu 7. července uběhne 75 let od chvíle, kdy si řekli své „ano“. Manželé po svém boku strávili tři čtvrtě století, exprezident Carter se nechal slyšet, že svatba s Rosalynn bylo to nejdůležitější rozhodnutí v jeho životě, uvedl list Daily Mail.

Nebeská, případně korunovační, svatba, tak se nazývá 75. výročí sňatku. Carterovi se poznali v roce 1945, o rok později se brali. Recept na tak dlouhověké manželství? Exprezident Carter radí partnerům, aby nikdy do postele nechodili rozhádaní, nebo s nedořešenými věcmi.

Seznámila je mladší sestra

Cartera jako mladého námořnického důstojníka seznámila s tehdy Rosalynn Smithovou jeho mladší sestra. O více než 75 let později manželé stále žijí v tomtéž malém městě QPlains, kde se narodili, vyrostli a kde měli své první rande. Společná cesta životem je „zavála“ do všech koutů USA i světa, Carterová si nejprve vyzkoušela roli vojenské manželky a pak první dámy. I po odchodu z Bílého domu byli oba aktivní ve veřejném životě jako bojovníci za lidská práva a veřejné zdraví.

Exprezident USA Jimmy Carter s manželkou slaví nebeskou svatbu. Exprezident USA Jimmy Carter s manželkou slaví nebeskou svatbu. | ČTK/AP/Horace Cort

„Máme plnohodnotné partnerství,“ zhodnotil vztah Carter, který je v současné době nejstarším žijícím americkým prezidentem. S manželkou si zapsali další prvenství, jejich sňatek je nejdelším prezidentským manželstvím. Carter jako námořní důstojník na jaderné ponorce v dobách studené války a později jako prezident USA zakusil mnohé, do dneška však za nejdůležitější rozhodnutí považuje sňatek s manželkou.

Recept na úspěšné manželství

„Pokud chcete mít dlouhotrvající manželství, musíte si vzít tu pravou, to je moje tajemství,“ prozradil Carter novinářům. „Musíte spolu komunikovat,“ radí Carterová. „Nechoďte do postele, dokud vše neurovnáte,“ dodal exprezident. Podle někdejší první dámy je důležité, aby manželé měli alespoň pár společných zájmů. „S Jimmym vždycky hledáme aktivitu, kterou bychom mohli dělat spolu,“ uvedla.

„Na druhou stranu, každý by měl mít i svůj vlastní prostor, to je opravdu důležité,“ Carterová přiznala, že ani jejich manželství se neobešlo bez problémů. Vadilo jí hlavně, když s ní manžel neprobral některá důležitá rozhodnutí. Neřekl jí třeba, že se chystá vstoupit do politiky a kandidovat na prezidenta.

Naštěstí Carterová ho v jeho politické dráze podporovala. „Moje žena je víc do politiky než já,“ odhalil exprezident. „Milovala jsem to, hlavně kampaň. To bylo nejlepší. Cestovala jsem po všech státech USA od prvního dne až do naší výhry,“ zavzpomínala Carterová. Carterovi jsou velmi progresivní, exprezident je aktivistou za ženská práva a prosazoval i to, aby církev uznávala homosexuální manželství.

Jak budou slavit?

A jak budou Carterovi slavit svoje výročí? Oslavy proběhnou až pár dní po památném datu. „Máme pozváno dost lidí. Doufám, že se někdo omluví,“ zakončila s úsměvem Carterová.

Video  Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi