Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Táta pěti dětí uvázl na sopce. Rodina a známí prosí o pomoc, záchranáři akci přerušili

Autor: Darina Jíchová - 
15. července 2020
19:29

Ruští záchranáři hledají pětatřicetiletého Ijlu Cvětkova, který se ztratil během výšlapu na kamčatskou sopku Ključevskaja. Záchranáři už se jednou dostali na dosah k turistovi, práci jim ale ztěžují toxické plyny stoupající z aktivního vulkánu, proto se museli vrátit. Podle dostupných informací by měl být turista uvězněn zhruba 200 metrů pod okrajem kráteru, kvůli rostoucí sopečné aktivitě musely být pátrací akce přerušeny, informovala agentura Ria. Na pomoc muži dorazila z Vladivostoku pětice zkušených alpinistů, jen co úřady obnoví pátrací akci, připojí se k týmu záchranářů. Není jasné, zda je Cvětkov po týdnu na sopce ještě naživu.

Stejně jako jeho zachránci i Cvětkov pochází z Vladivostoku a podle známých je zkušeným horolezem a sportovcem. Na jeho situaci upozornil jeho přítel Filimonov, který na sopku šplhal s ním. Svou výpravu zahájili 2. července, vrcholu dosáhli o dva dny později.

Filimonov vypověděl, že Cvětkovovi „nahoře zdřevěněly nohy“ a muži se rozhodli odpočinout si. Cvětkov ale ztratil vědomí, Filimonov ho zabalil do teplého oblečení a spacáku a vyrazil pro pomoc. Slezl z vulkánu a z místní vesnice kontaktoval záchranáře. Zpátky se pro kamaráda vrátit nemohl, protože udeřila sněhová bouře o síle větru 109 kilometrů v hodině.

Zprávu o Cvětkovově situaci na sociálních sítích rozšířil další sportovec Dmitrij Jakuchnyj, který požádal o pomoc také jménem Cvětkovovy ženy a jeho pěti dětí.

Záchranáři: Umřeme tady

Jeden ze záchranných týmů se na 60 metrů přiblížil k turistovu spacáku, dál se ale kvůli výparům nemohli dostat. Štěstí neměla ani helikoptéra, té se ale podařilo najít místo, kde muž je. Toxické plyny, sesuv kamenů a nepříznivé počasí ale neumožnilo spustit dolů záchranáře, natož pak někde u kráteru přistát.

„Je tady ledové pole, nad námi jsou kameny, které na nás padají. Uhýbáme před nimi,“ uvedl lídr záchranářského týmu, který se k Cvětkovovi pokoušel dostat zezdola a kvůli nebezpečí se musel vrátit na základnu.

„Skrýváme se pod převisem, jestli budeme pokračovat, umřeme tu,“ takhle zněla dramatická rádiová zpráva, kterou lídr týmu poslal na základnu.

Na pomoc mu vyrazí tři kamarádi

„Nemáme žádnou jinou možnost než návrat. Zabije nás to tu, to je naprostá pravda. Slunce ještě ani nevyšlo. Nejsme tu na sebevražedné misi, musíme se vrátit, jinak je to jasná sebevražda,“ vysvětloval nadřízeným. Uvězněný turista trpí výškovou nemocí a podle všeho je na sopce už týden, podle záznamu záchranářů mu „selhaly nohy“ a nemůže pokračovat v cestě.

K týmu záchranářů se co nevidět připojí pět alpinistů, mezi nimi i Alexandr Iščenko, Jevgenij Plechov a Vasilij Rubcov, kteří mají zkušenost se záchranou lidí z hor. Zároveň se muži osobně znají i se Cvětkovem. „Momentálně je situace takováto: Helikoptérou se k Iljovi nedostaneme. Pěšky se dostali na dohled místa, kde je, ale kvůli nebezpečí laviny kamenů se museli vrátit,“ vysvětlil Jakuchnyj.

Ministerstvo pátrání přerušilo

Kamčatské ministerstvo pro mimořádné situace však v pondělí 13. července oznámilo, že veškeré pátrací akce musí být dočasně zastaveny. „Kvůli rostoucí teplotě a pokračující sopečné aktivitě, jejichž vlivem taje ledovec na vrcholu sopky, není možné pokračovat v záchranné akci,“ vysvětlilo ministerstvo ve svém prohlášení. Ključevskaja patří mezi nejnebezpečnější sopky v Rusku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

starymlok ( 15. července 2020 22:06 )

V 35 letech mít 5 dětí,zřejmě furt lozí po horách a když se dozvěděl o tom pátým faganovi,tak si šel dejchnout.Asi tak královno všech louží

MedvedMrdnik ( 15. července 2020 21:08 )

Ten už to má za sebou.

kralovna-vsech-mori ( 15. července 2020 20:15 )

Nutil ho někdo aby tam šel? Nenutil, tak je zbytečné pro něj nasazovat životy. Si měl fotr uvědomit dřív, že ná doma pět hladových krků.

Zobrazit celou diskusi