Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roušky na podzim a testy jen pro zdravotníky a rizikové skupiny: Nechceme zahltit systém, říká Maďar

Autor: ČTK, ula - 
15. července 2020
05:02

Češi si zřejmě na podzim opět nasadí roušky v hromadné dopravě. Již v pondělí to naznačil v Epicentru Blesk Zpráv epidemiolog Rastislav Maďar a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento plán potvrdil. Experti se obávají toho, že se situace může zhoršit kvůli nástupu dalších respiračních onemocnění a zahltit tak testovací systém. Jak řekl Maďar Blesk Zprávám, testy by měly být primárně pro rizikové skupiny a zdravotnický personál.

Experti se obávají toho, že se situace může zhoršit kvůli nástupu dalších respiračních onemocnění. Ta se mohou objevit zejména s návratem dětí do škol. „Když si představíte, co nás může čekat, tak je to neveselé pomyšlení. Nemyslím, že by nás zahlcoval koronavirus, ale to, že splyne se sezónou respiračních nákaz a že těch stavů, které budou vypadat jako koronavirus, i když nebudou, bude obrovské množství,“ doplnil Maďar v Epicentru a vyjádřil obavu, že by se mohl zahltit testovací systém a možná i celá zdravotní péče.

„Roušky ve vybraných místech, kde se různé viry velmi efektivně přenáší, jejich počet sníží, aby se snížila pravděpodobnost zahlcení kapacity odběrových míst, laboratoří, lékařů primární péče nebo hygienických stanic a následně samozřejmě i zdravotnických zařízení. Ani jedno z toho není žádoucí,“ řekl dnes epidemiolog Blesk Zprávám. Proto by podle něj Češi opět měli začít na podzim nosit roušky v hromadné dopravě a také ve vnitřních veřejných prostorách.

„Určitě to bude věc, kterou budeme zvažovat, abychom zabránili šíření infekce v době, kdy tu bude kolovat celá řada dalších respiračních virů, a situace tím pádem bude určitě složitější, než je dnes,“ řekl Vojtěch k možnosti nošení roušek na podzim.

Přesný termín se bude podle něj teprve určovat podle výskytu koronaviru, ale i ostatních infekcí dýchacích cest. Neočekává, že by se roušky znovu nosily i venku.

Testy pro rizikové skupiny a zdravotníky

O všem má rozhodnout speciální pracovní skupina, včetně dalších postupů. „Testy by měly být prioritně pro rizikové skupiny populace, pacienty a zdravotnický plus další vybraný personál. Celkový algoritmus postupů pro podzim se připravuje. Pan ministr Vojtěch v rámci přípravy na chřipkovou sezónu vytvořil speciální pracovní skupinu, kterou osobně na ministerstvu zdravotnictví vede. Plánem je, že její návrhy následně projdou širším připomínkováním tak, aby se celý proces nastavil co nejlépe,“ vysvětlil Rastislav Maďar.

Testy zřejmě nezlevní

„Nadále bude platit, že nerizikové osoby s mírnými projevy nákazy nemají chodit mezi lidi, ale nemusí se za každou cenu dožadovat hned testování. V rámci rodiny stačí dodržet odstup, mít svůj příbor, sklenici, ručník, případně i samostatný pokoj na spaní, rodinní příslušníci zajištující péči by k němu měli vstupovat na menší vzdálenost na co nejkratší dobu. A když jsou blíž k sobě, mohou použít roušku. Jako když je doma někdo s chřipkou,“ řekl Rastislav Maďar.

Testy na koronavirus podle něj zřejmě zlevňovat nebudou.

„K ceně za vyšetření se musí navíc připočítat odběrové soupravy a četné ochranné pomůcky. Mohou se však časem objevit nové druhy testování,“ připustil epidemiolog.

Video  Maďar o návratu roušek: Na podzim to bude nutnost, jinak zahltíme systém  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Manowar ( 15. července 2020 06:41 )

Modelky a herečky by měly roušky nosit celoročně,aspoň uštetří za makeup a není přes ně vidět,jak jsou škaredé.

mak ( 15. července 2020 06:04 )

😂 Dalsi, co se potrebuje zviditelnit... 🙄 Madare, od kdy přenosu VIROVEHO onemocneni zabrani vlastní sklenice a odstup 2 m? 😆😂 Vrat diplom a jdi k lopatě, budes užitečnější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa