Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vytrhané drápy a vyražené zuby: Z cirkusu hrůzy zachránili 21 zubožených tygrů a lvů

Autor: tsv - 
26. ledna 2020
21:32

Z guatemalských cirkusů bylo zachráněno 21 lvů a tygrů. Z příšerných podmínek je dostala mezinárodní nezisková organizace Animal Defenders International. Zvířatům chybí kusy pacek a špičáky. Převezena byla do rezervace v jižní Africe, kde se o ně starají zkušení veterináři, informuje agentura Reuters.

„Naložili jsme 17 tygrů a lvů zachráněných z Guatemaly, mají před sebou dlouhou cestu do jižní Afriky s několika průběžnými zastávkami. Po celou dobu převozu budou monitorováni veterinářem,“ připsala ke sdílenému videu organizace ADI.

Organizace ADI podvyživená zvířata přijala do péče ihned po převozu do jižní Afriky. Kvůli zabránění růstu drápů jim byly majiteli cirkusů uřezány části tlap a vylámány špičáky, aby nemohli aktéry pokousat. Jakožto krmivo jim celý dosavadní život sloužily kuřecí nohy, vyhublá zvířata se sotva udržela na nohou.

„Lvi a tygři zachráněni z guatemalských cirkusů byli převezeni do rezervace v jižní Africe po několika letech týrání a podvyživení.“

Šelmy byly vězněny v malých klecích s žádným výběhem či jiným prostorem k pohybu. To a krajně nedostatečná strava zapříčinily, že nemají skoro žádnou svalovou hmotu a jsou extrémně náchylní k nemocem.

„Byl to ten nejnáročnější zásah, jaký jsme kdy podstoupili. Riziko hrozilo nám i zvířatům,“ sděluje prezidentka organizace Jan Creamerová. „Museli jsme se akcí probojovat, ale dosáhli jsme svého cíle.“

ADI na svém twitterovém účtu sdílela video zaznamenávající vypuštění lvů Tarzana a Tanyi.

Tým ADI se po dobu 18 měsíců snaží přesvědčit guatemalskou vládu ke zpřísnění zákazu výskytu zvířat v cirkusech, který byl vyhlášen v roce 2018. Podobné zásahy provedla Creamerová se svým týmem i v Peru, Bolívii a Kolumbii, kde se jim podařilo zachránit přes 200 týraných zvířat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi