Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Karavana 3000 migrantů se snažila překročit hranici. Národní garda zasáhla

Autor: ČTK, Mii - 
19. ledna 2020
22:05

Skupinu více než 3000 středoamerických migrantů, kteří pěšky putují do Spojených států, dočasně zablokovaly mexické úřady na hranici s Guatemalou. V sobotu se migranti pokusili dostat do Mexika násilím a střetli se na mostě přes řeku Suchiate s příslušníky mexické Národní gardy. Mexiko pak hranice nakrátko zcela uzavřelo, napsala agentura AP.

V sobotu se situace kolem takzvané karavany migrantů vyhrotila na hraničním přechodu Tecún Umán, který tvoří most přes řeku Suchiate. Přes most se na mexickou stranu pokoušelo dostat kolem 2500 lidí, desítkám z nich se podařilo překonat zátarasy, ale příslušníci bezpečnostních složek je zadrželi. Mexický list El Dictamen rovněž uvedl, že už v noci na sobotu se malé skupiny migrantů pokoušely řeku přeplavat a pohraničníci několik lidí zatkli.

V sobotu pak mexické úřady začaly do země pouštět asi dvacetičlenné skupinky migrantů převážně z Hondurasu a Salvadoru. Asi 150 lidí podalo žádost o azyl nebo o povolení k trvalému pobytu v Mexiku, většina migrantů však míří dál do USA.

Celkem je nyní v karavaně mířící do Spojených států asi 3500 migrantů, kteří ve středu překročili hranice Guatemaly s Hondurasem. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador jim už v pátek nabídl až 4000 pracovních míst, aby je odradil od cesty do Spojených států.

Trump: Jsou bezpečnostní hrozba

Karavanami migrantů se označují lidé, kteří mnohdy s celými rodinami utíkají před chudobou a kriminalitou organizovaných gangů z Hondurasu, Salvadoru či Guatemaly. Sdružují se do větších skupin proto, že jim tak na cestě hrozí menší nebezpečí.

Do širšího povědomí se tyto „karavany“ dostaly v roce 2018, když je americký prezident Donald Trump označil za bezpečnostní hrozbu pro USA. Šéf Bílého domu tehdy kritizoval vlády Střední Ameriky, že nedokážou vlnu běženců zastavit. Loni ale Washington uzavřel s těmito zeměmi dohody, které Američanům umožňují žadatele o azyl vracet. Mexiko, které se zavázalo snížit migrační vlnu přes své území, přiměl Trump k dohodě hrozbou zavedení cel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 10. dubna 2020 21:42 )

A Žilková prodává chalupu !

krapotkin ( 20. ledna 2020 13:44 )

Proč amíci pořád vykřikují, že Evropa musí přijímat uprdlíky, když si je sami domů nepustí ?

Milan Šmid ( 20. ledna 2020 09:15 )

NO ASI TAK PROČ BY PRACUJÍCÍ CELÝ ŽIVOT MAKALI ABY SE PAK PENÍZE CO SI STŘÁDALI PAK DÁVALI VĚTŠINOU LÍNÝM NEFACHČENKÁM NA SOCIÁLNÍ DÁVKY ?????

Deneček ( 20. ledna 2020 05:12 )

Každý stát by měl mít povinně kvalitně zabezpečené hranice.

Zobrazit celou diskusi