Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odešel Sinatra z Východu, Presley od Vltavy. Smrt českého slavíka Gotta (†80) zasáhla celý svět

Aktualizováno -
2. října 2019
11:32
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. října 2019
10:49

Zpráva o smrti snad nejznámějšího českého zpěváka se objevila ve většině německých novin. Informoval o tom přední list Bild, který o něm píše jako o „Sinatrovi z Východu“, i další deníky, které citovaly české zdroje. O jeho leukémii psala také francouzská média.

„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ sdělila Gottová.

Karel Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je též v Německu či Rusku.

V německém Bildu připomněli také jeho nejslavnější hity jako Lady Carneval nebo písničku o „drzé včele“ Včelka Mája i to, že 42rát získal ocenění Český slavík. Na Západu si vysloužil přezdívku „Sinatraz Východu“. Němci zdůraznili také to, že Gott byl první osobností od reformátora Jana Husa, který získal titul „mistr“.

„Velmi šarmantní Karel Gott očaroval generace posluchačů s písněmi jako Včelka Mája a Schicksalsmelodie. Pro řadu Čechů byl prostě jen Mistr - mistr populární hudby,“ konstatuje agentura DPA, podle níž každá generace zná alespoň některý z Gottových hitů.

Odešel „Zlatý hlas z Prahy“, hlásá německý deník Frankfurter Allgemeine, zmiňují se, že byl legendou nejen pro českou společnost, ale i pro německou, která ho měla spojeného právě se znělkou Včelky Máji.

Největší symbol československé populární hudby

Smrt českého zpěváka zasáhla i Slovensko. „Obrovský šok,“ uvedla stanice Pluska. „Je to zpráva, kterou nechtěl nikdo slyšet,“ pokračují slovenští reportéři. „Maestro Gott podlehl své nemoci,“ oznamují další deníky. „Byl to největší symbol československé hudby,“ uvedl slovenský deník SME. „Lyrický tenor s bezchybnou dikcí a silným hlasem. Davy ho milovaly před Sametovou revolucí i po ní,“ Slováci doplnili i to, že mnozí Gotta vnímali jako konformistu kvůli tomu, že podepsal Antichartu.

„Zemřel král české popmusic,“ informují ruská média s odvoláním na agenturu Tass. Rusové vyzvedli hlavně to, že Gott získal ocenění i v Sovětském svazu a nazpíval několik písní v ruštině.  Ruská televizní stanice První kanál uvedla, že „Gott byl v Rusku nesmírně oblíbený“, českého zpěváka označili „za světovou hvězdu první kategorie“.

„Presley od Vltavy nežije,“ také polský tisk přinesl zprávu o Gottově úmrtí. „Božský Karel, známý také jako Presley Vltava, dnes zemřel,“ doplnili Poláci. Server Onet zesnulého označil za legendu; „zlatý hlas z Prahy“ zpíval nejen česky, ale i německy, anglicky, italsky a rusky. Onet citoval vyjádření polské zpěvačky Haliny Mlynkové, podle které Gott byl „Bohem vyvolený umělec a velký člověk..., takový člověk tady zůstává navždy, i když se mu musí dovolit odejít“.

Američané: Hvězda zpoza Železné opony

Pozornost Gottově smrti věnují také americká média. O jeho úmrtí informoval například list Washington Post, minneapolliský  deník StarTribune zmínil, že Gott je jedním „z mála východních zpěváků, kterému se podařilo prorazit na Západě“. „Zemřela hvězda zpoza Železné opony,“ napsali v listu Times Union.

„Smrt zpěváka, kterého proslavila Včelka Mája,“ uvedl zprávu o úmrtí Gotta francouzský deník Le Figaro. Také Francouzi na českého zpěváka pamatují jako na „Sinatru z Východu“ s „výjimečným hlasem“, „zlatého slavíka“ či „božského Karla“. Zmiňují rovněž, že v češtině nazpíval mnoho západních hitů, například skladbu Pretty Woman od Roy Orbinsona.

S „českým Sinatrou“ se v tisku loučí i Kanaďané, kteří připomínají hlavně jeho úspěch na Západě. Kromě angažmá a koncertů v USA zmiňují i zlatou medaili, kterou získal na pěvecké soutěži v Brazílii. „Na hvězdné nebe se dostal v době komunistického režimu, jeho hvězda zářila i po Sametové revoluci,“ uvádí deník Cape Breton Post.

Video  Dokument o Karlu Gottovi  - Blesk TV
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

O nemoci Karla Gotta čtěte ZDE