Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni, ale od dětství žil v Praze. Chtěl být malířem, bohužel v 15 letech se mu tento sen rozplynul. Nakonec se vyučil elektromontérem a jednu dobu pracoval v ČKD.

Učňovská léta v ČKD Stalingrad. (vlevo dole)
Autor: archiv Karla Gotta

Kromě malování obrazů se věnoval i hudbě, a tak chtěl zkusit prorazit v hudební branži. V roce 1958 se zúčastnil pěvecké soutěže Hledáme nové talenty. Jenže u poroty propadl na první čáře. Od začátku byl jiný než ostatní. Byl svůj, a aniž to věděl, ztělesňoval už tenkrát hudební styl, který měl jednou provždy změnit nejen tvář české populární hudby. Později pak zpíval po pražských kavárnách.

Po dvou letech udělal svoje největší životní rozhodnutí. V továrně ČKD dal výpověď a přihlásil se na pražskou konzervatoř. A měl obrovské štěstí. Vzal si ho pod křídla tenorista Konstantin Karenin, který od začátku rozpoznal Gottův talent a náklonnost k jazzu a populární hudbě.

První Gottovy úspěchy

V roce 1962 mu Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem nabídli angažmá v divadle Semafor a složili pro něj první hit Oči sněhem zaváté. Ten způsobil velký zvrat v jeho kariéře. Píseň se stala hitem roku a Gott za ni v roce 1963 vyhrál svého prvního Zlatého slavíka v anketě časopisu Mladý svět.

V Semaforu se seznámil s Ladislavem Štaidlem a jeho bratrem Jiřím, s nimiž později založil divadlo Apollo. Teprve tam se začal Gott rozvíjet a šokoval publikum svým všestranným pěveckým uměním. Fanoušky si také získal svými nezapomenutelnými gesty, kdy se velmi neobratně pohyboval po jevišti a do rytmu třásl nohou. Brzy jeho „zlatý hlas“ obdivovali i v zahraničí a vysloužil si přezdívku Sinatra z Východu.

1138741:full:true:true

Začal jezdit na koncertní turné a v roce 1967 se stal senzací světového veletrhu gramofonových hudebních vydavatelství MIDEM ve francouzském Cannes. Jako nováček sklidil od publika jen o tři fóny méně hlasitý potlesk než světoznámý Tom Jones. Francouzský tisk o něm rázem psal jako o přírodním úkazu z Východu.  Ještě ten rok Gott podepsal s německou gramofonovou společností smlouvu, která v roce 1997 byla změněna na celoživotní smlouvu.

Pád komunismu a konec kariéry

Jeho pěvecká kariéra stoupala rychlostí blesku k výšinám. Gott dostal sedmiměsíční angažmá v Mekce světového showbyznysu – v Los Angeles. Tam se setkal s takovými hvězdami jako Frankem Sinatrou, Sammy Davisem Jr., Dianou Ross nebo s Cher.  Vystupoval i v Kanadě, východní i západní Evropě, kde vyšlo jeho první (a hned zlaté) album.

Na domácí scéně sklízel úspěchy s písněmi jako Lady Carneval a domů si rok co rok nosil zlaté sošky Zlatého, později Českého slavíka za nejlepšího zpěváka roku. V roce 1977 se připojil k dalším umělcům a podepsal Antichartu. V 80. letech na okamžik jeho prvenství ohrozili mladší konkurenti, ovšem Gott stále byl považován za krále popu. V roce 1989, těsně před sametovou revolucí, oslavil své 50. narozeniny. Bylo to období, kdy měl svá nejlepší léta již za sebou.

Karel v Lucerně, kdy za koncert inkasoval 800 Kčs...
Autor: archiv Blesku

Po roce 1989 byly Gottovi vyčítány jeho dobré vztahy s komunistickým režimem. Gott se rozhodl ukončit kariéru. Uspořádal ale mamutí turné na rozloučenou po sportovních halách v Československu a Německu. Úspěch turné byl tak velký, že Gott své rozhodnutí skončit svou zpěváckou dráhu přehodnotil. Vrátil se do studia a nahrál desku Když muž se ženou snídá, která se rázem stala nejprodávanějším albem roku. Jeho sláva se tak opět vrátila na výsluní. Mimo to se začal víc věnovat malování a charitě a s producentem Františkem Janečkem v roce 1993 založil agenturu GOJA, která působí dodnes.

Ocenění

V průběhu své více než padesátileté zpěvácké kariéry Karel Gott 42krát zvítězil v anketě Zlatý slavík (resp. od roku 1996 Český slavík), a to v letech 1963–1966, 1968–1981, 1983–1984, 1989–1990, 1996–1997, 1999–2011, pětkrát skončil druhý (1967, 1982, 1991, 1998 a 2012) a třikrát třetí (1985, 1986 a 1987). V letech 1992–1995 se ankety Zlatý slavík ani Český slavík nekonaly. Kromě toho Karel Gott vyhrál celkem 31krát anketu TýTý a celkem 9krát se stal Absolutním vítězem této ankety.

Karel Gott získal 39 slavíků.
Autor: Pátek, Machan Červený

Vražedné tsunami

Po padesátce Gott lehce zvolnil tempo a začal si dopřávat zasloužené dovolené. Vánoce 2004 chtěl společně se svou přítelkyní Ivanou Macháčkovou a svými kolegy strávit na Maledivách, což se mu stalo osudným. Přes jihovýchodní Asii se přehnala obrovská vlna tsunami, která zabila 220 tisíc lidí. Gott s ostatními měli neuvěřitelné štěstí, že vyvázli živí.

Svatba v Las Vegas

Zpěvák měl za svou kariéru mnoho krásných žen po svém boku, ovšem mladičká zdravotní sestra Ivana Macháčková ho doslova uhranula. Tehdy třiadvacetiletá Ivana okouzlila Mistra na vyhlášení ankety TýTý, kde ji Gott požádal o telefon. Po devíti letech chození Gott šokoval národ. Přesně 7. ledna 2008 si Ivanu v americkém Las Vegas vzal. Ivana mu v roce 2006 porodila dceru Charlotte Ellu a o dva roky později mladší Nelly Sofie. Chcete celou knihu o Karlu Gottovi? Koupit ji můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

VIDEO: Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o milovaném Mistrovi ve speciálním dokumentu 

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o milovaném Mistrovi ve speciálním dokumentu Blesk TV

 

Vše o smrti Karla Gotta čtěte na Blesk.cz zde >>>

Fotogalerie
29 fotografií

Více o smrti Karla Gotta čtěte ZDE