Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Thajský král se dočkal koruny. A vzal si letušku, která to dotáhla na generála

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    Aktualizováno -
    4. 5. 2019
    10:30
    4. 5. 2019
    05:40

    Thajský král Mahá Vatčirálongkón (66), známý též jako Ráma X., se po více než dvou letech své vlády konečně dočkal korunovace. Ceremoniál začal v sobotu a oslavy budou trvat tři dny. Po Vatčirálongkóně boku stanula jako královna-manželka jeho čtvrtá žena Sutchida, se kterou se po dlouholetém vztahu tento týden oženil. Pár se seznámil, když Sutchida pracovala jako letuška, později se stala členkou Vatčirálongkónovy ochranky a získala hodnost generála, nakonec to dotáhla až na královnu. Tři ze čtyř králových žen byly neurozené, kromě bývalé letušky si vzal i herečku a číšnici, jen jeho první manželka byla princezna, napsal deník Daily Mail.

    Konstitučním monarchou se Ráma X. stal před dvěma lety, kdy zemřel jeho otec Pchúmipchon Adundét, korunovační obřady byly ale odloženy až po skončení období smutku za minulého krále. Sobotní část třídenních obřadů spočívá v náboženských rituálech a převzetí insignií. Vatčirálongkóna dostal na hlavu velkou korunu vítězství, která váží přes sedm kilogramů.

    Nová thajská královna poznala svého manžela, když pracovala jako letuška pro leteckou společnost Thai Airways, pro které někdy Vatčirálongkón létal jako pilot. Sutchida se mu zalíbila a „vzal ji pod svá křídla“. Z letušky se tak stala jeho bodyguardem, později jí Vatčirálongkón udělil generálskou hodnost. Experti to přirovnávají k události, kdy současný král jmenoval svého pudla FuFu generálem vzdušných sil.

    Korunovace thajského krále, kterým se stal Mahá Vatčirálongkóna, Ráma X. (4. 5. 2019) Korunovace thajského krále, kterým se stal Mahá Vatčirálongkóna, Ráma X. (4. 5. 2019) | ČTK

    Další podrobnosti o korunovaci i všech čtyřech manželstvích nového krále pro vás máme v následujících kapitolách:

  • 1.Korunovace za 700 milionů

    Královskou korunovaci, která vyjde odhadem na 30 milionů dolarů (téměř 700 milionů korun), zažívá většina Thajců poprvé. Samotné korunovaci předcházel purifikační ceremoniál, při němž byl panovník, oděný v bílém rouchu, pomazán posvátnou vodou pocházející z různých míst. Jakmile voda začala proudit na královu hlavu, ozvala se palba děl pocházejících z 19. století a používaných speciálně u příležitosti korunovace. Každé z nich vypálilo deset salv.

    Po purifikačním, tedy očistném ceremoniálu následovalo pomazání. Vatčirálongkóna, tentokrát už ve zlatem zdobeném královském oděvu seděl na trůnu s osmi hodnostáři po boku. Každý z nich mu na hlavu nalil posvátnou vodu a stejně tak i devátý hodnostář, coby zástupce boží. Obřad zasvěcení skončil umístěním devítistupňového baldachýnu nad trůn. Vodu použitou při prvních dvou rituálech odebrali buddhističí mniši a bráhmanští kněží v dubnu ze 117 různých zdrojů v celé zemi.

    Korunovace thajského krále, kterým se stal Mahá Vatčirálongkóna, Ráma X. (4. 5. 2019) Korunovace thajského krále, kterým se stal Mahá Vatčirálongkóna, Ráma X. (4. 5. 2019) | Reuters

    Posazení těžké, více než 200 let staré koruny na královu hlavu, bylo podle agentury AP konečným rituálem korunovačního ceremoniálu. Vatčirálongkóna si ji na hlavu s pomocí hodnostářů posadil sám a podle Reuters její pozici během ceremoniálu několikrát upravoval. Koruna vítězství je vysoká 66 centimetrů. Je symbolem hory Méru, uctívané jak hinduisty, tak buddhisty. Svou vahou má koruna symbolizovat královo panovnické břemeno. Na vrcholu koruny kuželovitého tvaru je velký diamant z Kalkaty.

    Sobotní program dovršily bráhmanské a buddhistické rituály, jimiž se Vatčirálongkóna podle agentury Reuters symbolicky stal živoucím bohem.

  • 2.Letuška z oblaků dolétla až na trůn

    Královská svatba prý šokovala Thajce, kteří vůbec netušili, že se něco podobného chystá. Také informace o Sutchidě jsou velmi strohé zvláště proto, že Vatčirálongkóna vláda nařídila přísnou cenzuru sociálních médií.

    Tisk informoval, že se bývalá letuška narodila v roce 1978, je jí tedy 40 nebo 41 let. Vystudovala soukromou univerzitu v Bangkogu, kde roční školné činí téměř milion korun. V roce 2000 získala diplom z oblasti komunikace. Krátce nato začala pracovat pro Thai Airways. Média uvádějí, že pár se seznámil pravděpodobně na palubě letadla, Vatčirálongkón totiž pro aerolinky létal.

    Během své kariery civilního pilota si Vatčirálongkón často vybíral milenky mezi letuškami, nehledě na to, že byl ženatý. Se Suthidou podváděl svoji třetí ženu, bývalou servírku, Srirasmi Suwadee, se kterou má syna, prince Dipangkorna Rasmijotiho. Vatčirálongkónovo třetí manželství skončilo v roce 2014.

    Král Vatčirálongkón se svou novou manželkou, královnou Sutchidou. Král Vatčirálongkón se svou novou manželkou, královnou Sutchidou. | Reuters

  • 3.Drahé dary pro „hlavní milenku“

    Suthida se rychle stala jeho „hlavní milenkou“ a Vatčirálongkón ji zahrnoval drahými dary, pár spolu trávil spoustu času v jeho soukromé rezidenci v Bavorsku. V roce 2016 byl dokonce současný král vyfocen na německém letišti pouze v tzv. crop topu. Sutchida byla oblečená v těsných kalhotách a úsporném svršku, na nohou měla lodičky a v ruce pudla FuFu.

    V roce 2010 vstoupila Sutihida do armády, během půl roku se z ní stala poručice. O dva roky později získala jedno z nejvyšších ocenění – řád Bílého slona za svou „upřímnost, oddanost, loajalitu a oběti“ a novou vojenskou hodnost, podplukovnice. Jen málokdy pronikly její snímky s Vatčirálongkónem do tisku, o jejich vztahu se oficiálně, až do svatby, vůbec nemluvilo.

    Thajský král se v předvečer své korunovace počtvrté oženil Thajský král se v předvečer své korunovace počtvrté oženil | Reuters

  • 4.Generálem šest let po vstupu do armády

    Po otcově smrti v roce 2016 jmenoval Vatčirálongkón Sutchidu velitelkou speciální jednotky královy ochranky. Toto povýšení jí přineslo hodnost generála, a to jen šest let po tom, co vstoupila do armády. Vatčirálongkón k tomu přidal další řadu ocenění. Sutchida se ve vojenské uniformě rovněž objevila na kremaci zemřelého krále Pchúmipchona Adunjadéta. Bylo to poprvé, kdy se nový král oficiálně objevil na veřejnosti se svou milenkou.

    Ve středu 1. května Vatčirálongkón ohromil svou zemi prohlášením, že se oženil. Svou milenku představil jako královnu Sutchidu. Zprávy potvrdil královský palác, v tisku se na to objevily fotky, jak králi při ceremoniálu klečí Sutchida u nohou. Podle oficiálního oznámení se jednalo o „legální obřad, který proběhl v souladu s královskými tradicemi“.

  • 5.Princezna odmítající rozvod a pět dětí s herečkou

    V zemi platí přísná cenzura a mnoho lidí netuší, jak barvitý život jejich nový král žil. Značnou část života Vatčirálongkón strávil v Německu, ve své vile v Bavorsku. Ženatý byl čtyřikrát a má sedm dětí. Poprvé se ženil v 70. letech, vzal si princeznu Soamsawali Kitiyakara, která byla jeho příbuzná z matčiny strany. I když ji řadu let podváděl, princezna odmítla rozvod. Manželství skončilo až v roce 1991. Pár spolu má dceru.

    Vatčirálongkónovou druhou ženou se stala herečka Yuvadhida Polpraserth, milenci se brali v roce 1994, jejich vztah ale začal už v 70. letech. Společně mají pět dětí, čtyři syny a jedinou dcerou, všechny děti se narodily před svatbou rodičů. Závěr manželství byl velmi drastický, Yuvadhida po roztržce s tehdy korunním princem utekla i s dětmi v roce 1996 do Británie. Vatčirálongkón ji následoval, unesl jejich dceru zpátky do Thajska a s manželkou se rozvedl, syny, kteří žijí s matkou ve Spojených státech, následně zavrhl.

    Král Vatčirálongkón se svou druhou manželkou, princeznou Yuvadhidou. Král Vatčirálongkón se svou druhou manželkou, princeznou Yuvadhidou. | Reuters

  • 6.Třetí sňatek ukončila nevěra a korupce

    Do třetice to zkoušel s číšnicí Srirasmi Suwadee, jejich svatba se konala v roce 2001. Srirasmi si dlouho musela počkat na královský titul, thajskou princeznou se stala až po narození syna v roce 2005. Ani tento svazek ale nebyl šťastný, pár žil dlouho odděleně a Vatčirálongkón trávil čas se svými milenkami. K rozvodu došlo v roce 2014, rodina princezny Srirasmi byla zapletena do korupčního skandálu.

    V roce 2014 při nezdařilém pokusu o převrat bylo publikováno šokující video. Na záběrech byla princezna Srirasmi, která pouze v černých kalhotkách zpívala narozeninovou písničku pro pudla FuFu. Následně společně se psem jedla z misky.

    Je otázkou, jak dlouho thajskému králi s výbušnou povahou vydrží čtvrté manželství. Expremiér Tchaksin Šinavatra dokonce vyjádřil své pochybnosti o tom, zda je Vatčirálongkón schopný vládnout.

vihor ( 4. května 2019 10:24 )

Já bych řekl, že korunovace diktátora Babiše bude ještě opulentnější.
Takže ovce volte ANO, pokud se takové "slávy" v Česku také chcete
dočkat. 

y1xcvbnm ( 4. května 2019 08:55 )

taky mě to napadlo, takhle se plazit, on to bude takový jednoduchý muž podle
toho jak se producíroval v Mnichově

cid2000 ( 4. května 2019 08:25 )

Hrůzostrašné co vládne lidem a jak se musí plazit po zemi!!! Jako ve
středověku! Tihle králové, císařové, šlechtici...To je hn-us !!!

moje_vec ( 4. května 2019 06:09 )

POZOR! NEOTVÍRAT - NEKLIKAT! Prosím OHLAŠUJTE A BLOKUJTE každý nick
:jakubpetr, mkspetr, mtpetr a jeho další, co
zde propagují
pornostranky, pedofilii a nahé ženy ! Pozor je tam agresivní VIR! Spálí
vám to a
zablokuje PC!Nahlášení adminem! Je tam následný sledovací vir
:oswarr44x/#.

Zobrazit celou diskusi