Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brexit ONLINE: Budoucnost Evropy řeší Sobotka, Obama i Merkelová

Autor: zst, sou, mib, val, ČTK - 
24. června 2016
19:32

Britové si v referendu odhlasovali definitivní odchod z EU. Po sečtení všech hlasů je jasné, že zastánců brexitu bylo o 1,2 milionu více než těch, kteří chtěli zůstat. Výsledek referenda bude mít zřejmě široký dosah. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se například obává, že nikdo nebude moci krotit německou vstřícnou migrační politiku. 

Britské „NE“ Evropské unii (EU) otřáslo politickým i ekonomickým světem. Více než 17 milionů Britů hlasovalo, že už nadále nechtějí být součástí evropské integrace a vydají se vlastní cestou.  

Podle europoslance Jana Zahradila (ODS) bude mít vystoupení Velké Británie z EU negativní důsledky pro Českou republiku, neboť přijde o jednoho ze svých spojenců v prosazování „rozumné“ podoby Unie. „Teď se dominantní mocností stane Německo, nebude ho nikdo vyvažovat – Velká Británie byla přece jenom jakousi protivahou Německa a o teď skončí,“ uvedl ve Studiu Blesk.

Podívejte se zde na celé vyjádření Jana Zahradila a dalších europoslanců.

V důsledku toho může Německo například víc tlačit na prosazení svého vstřícného přístupu k přijímání uprchlíků. „Obávám se, že ten tlak tady bude,“ dodal Zahradil.

Co se bude dít nyní? Podle vládního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se v nejbližší době sejde předsednictvo Evropského parlamentu, které připraví návrh rezoluce reagující na brexit a naplánuje průběh pondělního mimořádného pléna Evropského parlamentu. Zároveň s tím budou v pondělí probíhat bilaterální jednání mezi jednotlivými zeměmi a evropskými institucemi. 

V úterý se český premiér Bohuslav Sobotka sejde podle Prouzy s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem jménem V4 k výsledkům referenda. Poté se sejdou premiéři zemí V4.   

Ve Velké Británii nešlo ve čtvrtek o první hlasování o vystoupení z Unie. Britové už si jedno takové vyzkoušeli v roce 1975, tedy pouhé dva roky po svém vstupu. Tehdy ještě ovšem Evropská unie jako taková neexistovala, šlo pouze o předchůdce EU v podobě Evropského hospodářského společenství (EHS). Evropská unie vznikla až na základě Maastrichtské smlouvy v roce 1993. Referenda se tehdy zúčastnilo více než 25 milionů Britů a 67 procent jich hlasovalo pro setrvání ve společenství.   

Anketa
%
%
NaN hlasů
NaN hlasů

Tentokrát země hlasovala podle nových pravidel EU, která přitom dlouho nic takového neumožňovala. Dobrovolný odchod byl povolen až Lisabonskou smlouvou, která začala platit v roce 2009. Do té doby nebylo vystoupení z EU možné, pouze existovala možnost pozastavit členské zemi určitá práva, například při hlasování. Neexistuje ani možnost členský stát z EU vyloučit.   

Čeští poslanci hlasovali o vystoupení

Také v Česku se nedávno objevily snahy vyvolat hlasování o vystoupení z EU. V polovině dubna rozhodovali poslanci o návrhu Tomia Okamury (SPD) o zařazení hlasování o vystoupení z EU do programu schůze. Tehdy ovšem pro návrh zvedlo ruku jen 15 poslanců.

Něčím podobným se zabývala i vláda. Na stůl se jí dostal návrh ústavního zákona, který by vyvolal celostátní referendum o vystoupení z Unie. Ministři ale tento návrh smetli ze stolu. Nyní se však dá čekat, že hlasy za vystoupení Česka z EU získají na síle. Zmíněný Tomio Okamura už se ozval s tím, že bude opakovaně prosazovat referendum o tzv. czexitu.

Hlasovat o vystoupení chtějí také ve Francii, Nizozemsku nebo na Slovensku. Severní Irsko a Skotsko zase chce rozhodnout o sepětí se zbytkem Velké Británie. Nechtějí totiž EU opouštět.  

Jak se odchází z EU?

Smlouva o fungování EU stanovuje přesný postup, co nyní bude následovat a kdo o Británii bude hlasovat. Možnost dobrovolného vystoupení z EU je ve smlouvách o fungování Unie zanesena od roku 2009 a celý proces popisuje článek 50.

Vše oficiálně začne formálním oznámením záměru Británie vystoupit Evropské radě. Tím se v podstatě rozběhne nejméně dvouletá lhůta, v jejímž průběhu se bude vyjednávat o samotném vystoupení. Po tuto dobu bude Británie stále členem EU, a bude tak muset plnit všechny závazky. Nakonec musí celý odchod schválit zákonodárné instituce EU, tedy Evropský parlament (EP) a Rada EU. 

 Vše o brexitu čtěte zde. 

Britové rozhodují o setrvání v EU
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
23:30
24. 6. 2016

„Vítejte na Borisově ostrově,“ tak bude znít titulní stránka sobotního vydání deníku The Independent. Bývalý starosta Londýna Boris Johnson je momentálně hlavním kandidátem na post premiéra. Na rozdíl od svého spolustraníka Davida Camerona byl jedním z největších zastánců brexitu. Děkujeme, že jste s námi sledovali dění v Británii.

 
23:03
24. 6. 2016

Řádný summit šéfů států a vlád zemí Evropské unie se v důsledku rozhodnutí britských voličů o odchodu z Unie ve čtvrtečním referendu prakticky zúží příští týden na jediný den. Osmadvacítka se sejde v úterý odpoledne. Ve středu se neformálně sejdou zástupci 27 zemí, tedy bez Británie, aby projednali „rozvod“, který Unii s ní čeká. Vyplývá to z harmonogramu akcí naplánovaných na příští týden předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

 
22:51
24. 6. 2016

Britové až po čtvrtečním referendu začali vyhledávat na internetu, jaké následky bude mít odchod z Evropské unie pro jejich zemi. Z dat vyhlédávače Google také vyplývá, že si zjišťovali o EU více podrobností, například jaké má členy. „I když jsem hlasovala pro odchod, dnes ráno jsem se probudila a prostě mě realita praštila do očí,“ řekla jedna žena pro zpravodajský kanál ITV News. „Kdybych měla příležitost znovu hlasovat, bylo by to pro setrvání (v EU),“ dodala.

 
22:40
24. 6. 2016

Americké akcie dnes výrazně klesly a jejich hlavní indexy ztratily nejvíce v jednom dni za deset měsíců. Wall Street srážel šok z výsledku čtvrtečního referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Ztráty na amerických burzách však byly mírnější než předchozí propady na burzách v Asii a v Evropě.

 
22:20
24. 6. 2016

Rozhodnutí britských občanů vystoupit z Evropské unie je prý počátkem rozpadu evropského bloku. V reakci na výsledek čtvrtečního hlasování to v pátek řekl turecký vicepremiér Nurettin Canikli. „Proces fragmentace Evropské unie začal. Británie je první, kdo opouští loď,“ uvedl na Twitteru Canikli. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že další odchody členských zemí z EU budou nevyhnutelné, jestliže bude blok pokračovat ve svém současném směřování a dodal, že Unie klade překážky úsilí Ankary o vstup do organizace kvůli islamofobii.

 
22:05
24. 6. 2016

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek večer odmítl plán odstupujícího britského premiéra Davida Camerona, aby proceduru zahájení odchodu Británie z EU zahájil až jeho nástupce v čele britské vlády, a to někdy kolem října. „Britové se rozhodli včera (ve čtvrtek), že chtějí opustit Evropskou unii, tak nemá žádný smysl čekat až do října, aby se pokusili jednat o podmínkách svého odchodu,“ řekl Juncker v rozhovoru pro německou televizní stanici ARD.

 
21:52
24. 6. 2016

Desetitisíce obyvatel Londýna v pátek podepsaly petici za nezávislost britské metropole a její setrvání v Evropské unii navzdory výsledkům čtvrtečního referenda. Další Britové pak protestovali u budovy tamního parlamentu. 

 
21:40
24. 6. 2016

Po vítězství brexitu ve čtvrtečním referendu jsou podle londýnského večerníku London Evening Standard v londýnském finančním středisku City ohroženy desetitisíce pracovních míst. Ekonomický deník The Financial Times připomněl, že preference finančního střediska nebyly žádným tajemstvím – v naprosté většině bylo pro setrvání v Unii.

 
21:20
24. 6. 2016

Skotští představitelé dali najevo, že budou usilovat o nové referendum o nezávislosti na Británii, které by jim umožnilo opětovné přistoupení k EU. Volání ke sjednocení s Irskou republikou zaznívá ze Severního Irska. Madrid oznámil, že bude usilovat o spoluvládu nad Gibraltarem, britským zámořským územím na jihu Pyrenejského poloostrova.

 
21:15
24. 6. 2016

Počty britských cestujících v letecké dopravě by mohly být do roku 2020 proti původně očekávanému stavu nižší o tři až pět procent. Ovlivní to předpokládané zpomalení domácí ekonomiky a pokles kurzu libry po rozhodnutí o odchodu Británie z Evropské unie. Předpovědělo to v páteční analýze Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

 
20:46
24. 6. 2016

Evropa v šoku hledá cestu, jak se vyrovnat s nečekanou krizí, finanční trhy se po prvotním propadu začaly stabilizovat. Světové ceny ropy poklesly kvůli brexitu o šest procent. Později sice pokles zmírnily, zůstaly ale hluboko pod psychologickou hranicí 50 dolarů za barel. Padaly i akcie na evropských burzách, které zaznamenaly pokles až o deset procent. Americké akcie zahájily obchodování poklesem, ztráty na amerických burzách však jsou mnohem mírnější než předchozí propady na burzách v Asii a v Evropě.

 
20:19
24. 6. 2016

Řádný summit šéfů států a vlád zemí Evropské unie se v důsledku rozhodnutí britských voličů o odchodu z Unie ve čtvrtečním referendu prakticky zúží příští týden na jediný den. Osmadvacítka se sejde v úterý odpoledne. Ve středu se neformálně sejdou zástupci 27 zemí, tedy bez Británie. Vyplývá to z harmonogramu akcí naplánovaných na příští týden předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

 
20:11
24. 6. 2016

Vystoupení Velké Británie z EU bude mít podle europoslance Jana Zahradila (ODS) negativní důsledky pro Českou republiku, neboť přijde o jednoho ze svých spojenců v prosazování „rozumné“ podoby Unie.

Teď se dominantní mocností stane Německo, nebude ho nikdo vyvažovat – Velká Británie byla přece jenom jakousi protiváhou Německa a to teď skončí,“ uvedl ve Studiu Blesk.

V důsledku toho může Německo například víc tlačit na prosazení svého vstřícného přístupu k přijímání uprchlíků. „Obávám se, že ten tlak tady bude,“ dodal.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
19:51
24. 6. 2016

Jednou z dlouhé řady otázek, které budou muset členské země Evropské unie v souvislosti s odchodem Británie z osmadvacítky vyřešit, je její plánované předsednictví v EU. Půlroční šéfování schůzkám ministrů členských zemí, které je již rozvrženo až do roku 2020, by měla Británie převzít v polovině roku 2017 od Malty.

Maltský premiér Joseph Muscat dnes oznámil, že případné prodloužení předsednictví jeho země se oficiálně ještě neřešilo. „Ale raději bychom měli šestiměsíční úřad,“ uvedl na tiskové konferenci Muscat. Dodal také, že odchodem Británie ztratí Malta svého důležitého spojence.

 
19:40
24. 6. 2016

Britové až po čtvrtečním referendu začali vyhledávat na internetu, jaké následky bude mít odchod z Evropské unie pro jejich zemi. Také si zjišťovali o EU více podrobností, například jaké má členy, vyplývá z dat vyhledávače Google.

Zatímco se celý svět vzpamatovává z převratného britského referenda o opuštění EU a představitelé kampaně pro brexit jásají nad svým vítězstvím, zdá se, že mnoho Britů ani pořádně neví, o čem vlastně hlasovali, napsal list The Washington Post.

 
19:30
24. 6. 2016

Devizové trhy fungují po čtvrtečním rozhodnutí Britů o odchodu z Evropské unie přes počáteční šok vcelku dobře. Řekl to agentuře Reuters Daniel Pinto z banky JPMorgan Chase, která je největším světovým obchodníkem s měnami, dluhopisy a komoditami.

"Vzhledem k okolnostem to jde relativně hladce," řekl Pinto, který šéfuje divizi pro firemní a investiční bankovnictví. Banka podle něj dnes uskutečnila jen v Asii devizové obchody v hodnotě asi 60 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč), což je čtyřnásobek obvyklého objemu, a přitom nemusela ani jednou obchodování přerušit.

 
18:50
24. 6. 2016

Debata o výsledku britského referenda ovládla dnešní jednání českého premiéra Bohuslava Sobotky a jeho rakouského protějšku Christiana Kerna.

Sobotka po svém prvním setkání s Kernem zdůraznil, že nejen ve světle rozhodnutí britských občanů opustit EU je třeba posilovat dobré sousedské vztahy ve střední Evropě. Oba premiéři podpořili ekonomickou spolupráci Česka a Rakouska.

"Samozřejmě dnešním dominujícím tématem byl brexit," řekl novinářům po schůzce Kern. "Shodli jsme se na tom, že považujeme za velice důležité posunout do středu zájmu hospodářskou agendu, především zaměstnanost a hospodářský růst," dodal.

 
18:16
24. 6. 2016

Rozhodnutí britských voličů opustit Evropskou unii povzbudilo populistické a euroskeptické strany po celém kontinentu, aby vznesly vlastní požadavky na odchod z bloku či společné měny eura. Nacionalistické a protiimigrační strany v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku a Francii vyzvaly k referendům o členství v Unii, zatímco italské Hnutí pěti hvězd oznámilo, že bude dál usilovat o hlasování o euru.

 
18:03
24. 6. 2016

40 tisíc obyvatel Londýna dnes podepsalo petici za nezávislost britské metropole a její setrvání v Evropské unii navzdory výsledkům čtvrtečního referenda. Petice podle agentury AFP vyzývá starostu Londýna Sadika Khana, aby "vyhlásil nezávislost Londýna a jeho kandidaturu na členství v EU".

 
17:50
24. 6. 2016

Koruna dnes v reakci na vystoupení Británie z Evropské unie výrazně zpevnila k libře. Česká měna ale naopak oslabila vůči euru i vůči dolaru.

 
17:33
24. 6. 2016

Pražská burza v reakci na brexit padala, index PX ale zmírnil ztrátu na 4,17 procenta a zastavil se na 819,58 bodu. Nejhůře dopadly akcie Erste Bank.

 
17:23
24. 6. 2016

Britští muži jsou v pořadí třetími cizinci, za které se Češky nejvíce vdávají. Častěji si berou jen Slováky a Němce. Loni se za Brita v Česku provdalo 260 českých žen. Od roku 2010 občanovi Spojeného království řeklo své "ano" zhruba 1400 Češek. V České republice se za tu dobu oženilo kolem 1450 Britů. Pět desítek z nich si vzalo svou krajanku či jinou cizinku.

Vyplývá to z údajů demografických ročenek Českého statistického úřadu (ČSÚ). "V roce 2015 Český statistický úřad zaznamenal 3016 sňatků Češek s cizincem, z toho 260 bylo mužů státního občanství Velké Británie. Častěji si Češky berou jen Slováky a Němce," uvedla mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

 
17:15
24. 6. 2016

Světové ceny ropy se dnes propadly až o více než šest procent, což odpovídá největší průběžné ztrátě od poloviny dubna. Vítězství odchodu Británie z EU ve čtvrtečním britském referendu vyvolalo obavy z celkového zpomalení ekonomické aktivity, které by zasáhlo poptávku po ropě.


 
17:10
24. 6. 2016

Zatímco se Británie rozhodla opustit Evropskou unii, Němci hodnotí evropské společenství nejlépe v historii. Ukázal to průzkum televize ZDF Politbarometer. Němci podle průzkumu také věří, že brexit nebude znamenat rozpad Unie. V průzkumu 45 % dotázaných uvedlo, že členství Německa v Unii přináší zemi převážně výhody.

 
17:02
24. 6. 2016

Někdejší premiér Velké Británie John Major si vážil svého nástupce a je mu hodně líto, že David Cameron rezignoval. „Myslím si, že bude hodně chybět. Naše ekonomika byla nad propastí a na pokraji kolapsu a jemu se podařilo z toho Británii dostat,“ řekl BBC.

 
16:50
24. 6. 2016

Ministři zahraničí států Evropské unie vzkazují do Londýna, aby britská vláda co nejdříve formálně zahájila rozhovory o vystoupení své země z EU. 

 
16:45
24. 6. 2016

O brexitu nyní ve Studiu Blesk hovoří politolog Zdeněk Zbořil. Sledujte živě zde. 

 
16:33
24. 6. 2016

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s rakouským kancléřem Christianem Kernem. Jejich prvnímu společnému jednání dominovala debata o brexitu. Hovořili také o regionální spolupráci.

 
16:22
24. 6. 2016

Právě teď vysíláme živě rozhovor s poslancem Evropského parlamentu Janem Zahradilem. 

 
16:15
24. 6. 2016

Cena zlata po dosažení dvouletého maxima mírně klesla. „Počáteční panika z ranních hodin se uklidňuje, nevěřím, že zlato bude za týden stát 1500 dolarů za unci. Předpokládám, že se vzpamatuje a vrátí se zhruba na 1250 dolarů. Krize EU ale určitě přinese problémy na finančních trzích, a tím zřejmě dlouhodobě poroste i zlato coby protikrizová komodita,“ komentoval vývoj Pavel Ryba z Golden Gate.

 
16:12
24. 6. 2016

Pro odchod z Evropské unie hlasovala Anglie a Wales, proti Skotsko, Severní Irsko a Gibraltar, kde se pro setrvání v EU vyslovilo dokonce 95 % hlasujících. Vyplývá to z analýzy výsledků referenda, kterou dnes zveřejnila agentura AFP. Skotsko chce po ohlášení výsledků hlasovat o nezávislosti, v Severním Irsku se ozývají výzvy ke sjednocení s Irskou republikou.

 
16:04
24. 6. 2016

Nynější otřesy v londýnském finančním středisku City se po vítězství brexitu ve čtvrtečním referendu postupně ustálí a vše se vrátí k normálu. Řekl předseda Česko-britské obchodní komory a partner mezinárodní poradenské a účetní společnosti UHY Ladislav Hornan. Obchodníci prý nakupovali libry, jelikož sázeli na setrvání Británie v EU, kurz se ale podle něj brzy opět vrátí na normální hodnotu.

 
15:46
24. 6. 2016

Brexit by neměl ovlivnit mezinárodní spolupráci v oblasti daní ani výměnu daňových informací mezi ČR a Británií, vyplývá z vyjádření Finanční správy.

 
15:37
24. 6. 2016

Spojené státy podle prezidenta Baracka Obamy respektují britské rozhodnutí o odchodu z EU. Řekl také, že Británie a EU zůstanou pro USA nepostradatelnými partnery.

 

 
15:26
24. 6. 2016

Generální tajmeník OSN Pan Ki-mun vyjádřil v reakci na výsledek britského referenda naději, že EU i Británie zůstanou pro OSN silným partnerem. „My v OSN se těšíme na pokračující spolupráci s Británií a Evropskou unií, které jsou obě důležitými partnery,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka Stéphane Dujarric. „Když spolupracujeme, jsme silnější,“ dodal.

 
15:21
24. 6. 2016

O brexitu jednali telefonicky ministři financí a šéfové centrálních bank zemí G7. Rozhodnutí Britů respektují a monitorují vývoj na trhu, uvedli.

 
15:19
24. 6. 2016

Na sankční politiku Západu vůči Rusku britské referendum nebude mít žádný vliv, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Klíč k odstranění sankcí má podle něj v rukou Ukrajina.

 
15:07
24. 6. 2016

Eurokomisařka Věra Jourová se nechala slyšet, že brexit přišel ve špatnou dobu, kdy má Unie řadu krizí. Transformaci EU je podle ní potřeba nastartovat co nejdříve.

 
15:00
24. 6. 2016

Výsledek referenda by mohl zpomalit proces rozšiřování EU, který státy na Balkáně vnímají jako cestu k prosperitě, uvedl chorvatský ministr zahraničí.

 
14:50
24. 6. 2016

Šéfka MMF vybídla úřady v Británii a v Evropě, aby společně pracovaly na zajištění hladkého přechodu na nový ekonomický vztah mezi Londýnem a EU.

 
14:36
24. 6. 2016

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na tiskové konferenci uvedl, že brexit zřejmě oslabí postavení ČR v prosazování klíčových priorit na vnitřním trhu EU. V Unii podle něj hrozí zavádění protekcionismu.

 
14:21
24. 6. 2016

Brexit je pro EU příležitostí uvažovat, jak se stát spolkem, který je méně byrokratický a užitečnější pro občany, řekl portugalský premiér Costa.

 
14:18
24. 6. 2016

Polská premiérka Szydlová chce navrhnout reformu EU a vytvořit silnou unii suverénních států. Dle Kaczyńského je třeba uzavřít novou evropskou dohodu.

 
14:15
24. 6. 2016

Výsledek hlasování rozladil i českého golmana londýnského Arsenalu Petra Čecha. „Vypadá to, že největší rozhodnutí v historii země bylo učiněno na základě falešné kampaně a lží,“ okomentoval brankář televizní rozhovor s šéfem euroskeptické strany UKIP Nigelem Faragem. V něm dnes ráno jeden z hlavních zastánců brexitu přiznal, že bylo chybou v kampani přislíbit, že 350 milionů liber, kterými Velká Británie týdně přispívá do rozpočtu Evropské unie, půjde na podporu Národního zdravotní systému NHS. 

 

Přečtěte si celý článek zde

 
13:54
24. 6. 2016

Z EU odejde 20 procent celkové produkce a další příspěvky, varovala ekonomka Helena Horská. 

 
13:52
24. 6. 2016

Uchazeč o post amerického prezidenta Donald Trump vidí paralelu mezi britským referendem a svou podporou v USA. Lidé podle něj chtějí získat zpět kontrolu nad svými zeměmi.

 
13:45
24. 6. 2016

Výsledek britského referenda je symptomem hlubšího problému Evropské unie, který je třeba okamžitě řešit. V reakci na hlasování, v němž se Britové rozhodli pro odchod z Evropské unie, to uvedl řecký premiér Alexis Tsipras. Za nespokojenost Evropanů s Unií podle něj může třeba i arogance bruselských úředníků.

 
13:42
24. 6. 2016

„Kvůli tomu, že koruna oslabila, může mírně zdražit dovolená v Evropské unii, hlavně tam, kde se platí eurem. Na druhou stranu je v tuto chvíli výhodné vyrazit na dovolenou do Velké Británie,“ řekla ve Studiu Blesk Jana Urbánková, makroekonomická analytička České spořitelny. Podle ní zároveň skokové oslabení libry zlevnilo zboží z Británie, takže je výhodné dopředu nakoupit dárky na Vánoce.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:39
24. 6. 2016

Vystoupení Británie z EU spolu s oslabením libry sníží počet Britů, kteří přijíždějí do Česka. Naopak pro Čechy by dovolená v Británii mohla zlevnit.

 
13:35
24. 6. 2016

„V důsledku synchronocity lze teď očekávat, že Řecko opustí eurozónu,“ prohlásil na Twitteru politolog Petr Robejšek. 


 
13:23
24. 6. 2016

Krajně pravicová slovenská strana LSNS ohlásila, že bude intenzivně pracovat na tom, aby Slovensko následovalo britský příklad a vystoupilo z EU.

 
13:19
24. 6. 2016

Po referendu je třeba EU přebudovat, jinak hrozí její rozpad, uvedl francouzský premiér Valls. Hlasování podle něj odhalilo dlouho ignorovaný problém.

 
13:11
24. 6. 2016

K Brexitu už se vyjádřil i papež František. Řekl, že výsledek britského referenda je vyjádřením vůle národa. Podle něj je potřeba zajistit, aby rozhodnutí nikoho nepoškodilo.

 

„Jde o vůli vyjádřenou národem a to vyžaduje od nás všech velký díl odpovědnosti, protože je třeba zajistit blaho lidí ve Spojeném království i prospěch a spolupráci na evropském kontinentu,“ řekla hlava katolické církve během letu do Jerevanu.

 
13:07
24. 6. 2016

Jednoho z čelních představitelů kampaně za vystoupení z EU Borise Johnsona, který by se zároveň mohl stát novým britským premiérem po odstoupení Davida Camerona, lidé vypískali, když opouštěl tiskovou konferenci. Podívejte se:

 
13:00
24. 6. 2016

EU se po britském referendu nemůže jednoduše vrátit ke každodenní agendě, uvedl francouzský prezident Hollande. Jednání s Londýnem musí být podle něj rychlá.

 
12:57
24. 6. 2016

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) tvrdí, že na kampaň před referendem nebylo dost času a že ji místo argumentů ovládly emoce. „EU se nad sebou musí nyní pořádně zamyslet, aby nedošlo k dominovému efektu. Příliš mnoho problémů se odsouvalo a řešilo se pozdě. Sebereflexe tváří tvář takovéto situaci je nutností,“ uvedla. 

 
12:55
24. 6. 2016

Podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy existuje až 15% šance, že by se Evropa dostala ještě do větší krize než před rokem 2008. Řekl to v rozhovoru ve Studiu Blesk. Podle něj je nutné, aby vrcholoví představitelé teď hlavně uklidnili situaci.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:52
24. 6. 2016

Dopady brexitu budou podle Merkelové záležet na odhodlání a schopnostech 27 zemí. Evropská unie je podle Merkelové dostatečně silná na to, aby správně reagovala na brexit. Británie musí zatím plnit povinnosti členské země, míní.

 

 
12:46
24. 6. 2016

„Německo má zvláštní zájem a odpovědnost na tom, aby se evropská integrace povedla,“ uvedla na tiskové konferenci německá kancléřka Angela Merkelová. Předsedu Evropské rady Donalda Tuska a francouzského prezidenta Francoise Hollandea pozvala na pondělí na jednání do Berlína. Mluvit chce i se špičkami dalších států. 

 
12:39
24. 6. 2016

Ozvalo se už i Skotsko. Tamní premiérka Sturgeonová chce zajistit pro Skotsko místo v EU. Možnost druhého referenda o skotské nezávislosti byla podle ní nastolena.

„Je nepředstavitelné, že by britská vláda další referendum o nezávislosti zablokovala,“ soudí premiérka. Skotsko začne chystat legislativní kroky pro uspořádání referenda a všemožně se zasadí o tom, aby zůstalo součástí EU, prohlásila.


 
12:34
24. 6. 2016

Myšlenka evropské integrace utrpěla úraz, v EU se nyní všichni musíme více snažit, abychom byli v lepší kondici, uvedl slovenský prezident Kiska.

 
12:31
24. 6. 2016

Bývalý starosta Londýna a hlavní tvář kampaně za vystoupení z EU Boris Johnson ocenil roli premiéra Davida Camerona a vyjádřil politování, že z funkce odchází. Británie by se podle něj po referendu neměla k EU obracet zády.

 
12:30
24. 6. 2016

Hodnota českých akcií bude kvůli panické reakci po brexitu rozkolísaná. Za pár dnů, týdnů se situace uklidní, řekli analytici. Finanční krizi nečekají.

 
12:27
24. 6. 2016

Dění v Británii je podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly součástí širšího pohybu, který není omezen čistě na Evropu, ale týká se euroamerické části světa. „Bude to začátek velkého dlouhého pohybu, který se bude řešit v tisících dílčích krocích," uvedl.

 
12:25
24. 6. 2016

V České republice žije podle údajů ministerstva vnitra 6000 Britů, z nich 1690 trvale. Jako občané EU o povolení pobytu žádat nemuseli, skutečný počet bude tedy nejspíš vyšší.

 
12:21
24. 6. 2016

Špičky EU čekají, že rozhovory o konkrétní podobě odchodu Británie z EU začnou co nejdřív. Lídři unijních institucí to uvedli ve společném prohlášení.

 

Uvedly také, že dohoda o změnách postavení Británie v EU, které v únoru dosáhl premiér Cameron, přestává platit. Nové vyjednávání nebude, uvedly špičky institucí EU.

 
12:16
24. 6. 2016

Bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) soudí, že odchod Británie z EU přinese vedle politických a ekonomických důsledků i důsledky bezpečnostní, protože ani taková struktura jako je NATO, nemusí zůstat nedotčena.

 

Podle Špidly je výsledek britského referenda mimořádně závažná událost v dosavadních dějinách evropské integrace, která bude mít dlouhodobé důsledky. „U takovéhoto jevu se nikdy nedá přesně odhadnout, jaké výsledky přinese,“ řekl. Evropa podle něj nyní musí najít co nejrychlejší odpověď. „Bude to vyžadovat hlubokou a promyšlenou politickou reakci,“ řekl s tím, že očekává posílení integrace zejména v eurozóně.

11:58
24. 6. 2016

Nikoliv těsný výsledek, ale naopak jasné vyjádření názoru. Tak vidí výsledky referenda český europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). „Rozdíl je přes milion hlasů,“ zdůraznil.

 
11:47
24. 6. 2016

Tragicky nevidí vystoupení Velké Británie šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Určité problémy ale nastanou. „Británie je pro nás třetím nejdůležitějším exportním trhem, očekávám, že dopady této události se dotknou především konkrétních exportérů z ČR. Česká republika bohužel ztrácí významného partnera v prosazování představy o liberálnější, méně centralizované a méně byrokratické Evropské unii,“ vzkázal z Vídně.

 
11:37
24. 6. 2016

Evropská unie i po tomto rozhodnutí britských občanů pokračuje dále. Česká republika má zájem na jejím dobrém fungování. Proto si přeji, abychom byli schopni se z výsledků britského referenda poučit,“ napsal v prohlášení šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Se svými protějšky se schází v Lucemburku, kde budou diskutovat další kroky a důsledky brexitu.

 
11:27
24. 6. 2016

Evropský parlament se mimořádně sejde příští úterý. Blesk.cz to řekl předseda evropských konzervativců a britský konzervativní europoslanec Syed Kamall.

11:15
24. 6. 2016

Podle prezidenta bude mít vystoupení Británie z Evropské unie negativní dopad na Evropu a ve výsledku i na Čechy. „Na Evropskou unii jako celek to bude mít nepříjemný dopad, protože zaprvé ten tandem Francie Německo nebude kompenzován nebo vyvažován právě britským vlivem. Evropská komise, třebaže britské rozhodnutí bylo spoluzpůsobeno i velmi neefektivním výkonem Evropské komise, včetně postoje k migrační krizi, tak Evropská komise bude mít teď poněkud volnější ruce. A pokud jde o Českou republiku, tak samozřejmě každé zúžení evropského trhu a my do Evropské unie exportujeme více než 80 % našeho vývozu, vede ke zhoršení ekonomických podmínek,“ řekl Zeman.

11:05
24. 6. 2016

Prezident Miloš Zeman vyjádřil zklamání nad výsledkem britského referenda. „Výsledek mě samozřejmě zklamal, jako mnoho jiných lidí, kteří si uvědomovali, jaké důsledky to bude mít jak pro Británii, tak pro Evropskou unii. Ty první analýzy ukazují, že jeden z hlavních faktorů rozhodnutí mírné většiny britských voličů byla obava z migrace. Britové už mají statisíce migrantů na svém území, zejména z Pákistánu. A právě v Británii vznikl ten termín „no go area“. Neboli oblast, kam se večer neodvažují jít i policisté. A zřejmě tyto negativní zkušenosti přispěly k rozhodnutí britských voličů,“ řekl Zeman v OVTV svému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi.

10:25
24. 6. 2016

Místo katastrofy vidí exprezident Václav Klaus rozhodnutí o brexitu jako výzvu k novému začátku. „Velká Británie je a vždy byla pro Evropu klíčovou zemí. Již po třetí v moderní historii se rozhodla postavit megalomanským plánům na vytvoření celoevropského impéria (první dva případy byly v éře Napoleona a Hitlera). Výsledek britského referenda není žádnou katastrofou. Je naopak ohromnou příležitostí. Je inspirací,“ napsal v prohlášení.

 
10:18
24. 6. 2016

Předseda Evropské rady Donald Tusk se alespoň na Twitteru snaží ukázat jednotu Unie. „Jménem všech 27 lídrů: Jsme odhodláni udržet jednotu jako sedmadvacítka,“ napsal.

 
10:15
24. 6. 2016

„Nám na kontinentě nezbývá nic jiného než rozhodnutí britských voličů s pokorou přijmout. Zároveň je však třeba říct, že výsledek britského referenda vysílá závažný vzkaz pro všechny ostatní členy Evropské unie,“ reagoval na rozhodnutí Velké Británie vystoupit z EU viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. „S případnými krátkodobými tržními šoky si Velká Británie i zbytek Evropy a jejich instituce poradí. Co je však mnohem závažnější, jsou dlouhodobé dopady Brexitu,“ dodal.

 
10:00
24. 6. 2016

Vliv může mít brexit například na Španělsko, kde se o víkendu konají parlamentní volby. „Ať dopadnou nedělní parlamentní volby jakkoli, Španělsko zůstane oddané EU,“ uvedl premiér Rajoy. Na ekonomické dopady brexitu je prý Madrid připraven.

 
9:31
24. 6. 2016

O Cameronově kroku už je informována i britská královna. Debata se teď bude točit kolem možnosti vypsání nových voleb. Pokud by země volila novou vládu až v řádném termínu, nahradila by Camerona nejspíš jeho „dvojka“ Boris Johnson.

 
9:25
24. 6. 2016

Britský premiér David Cameron rezignuje. Nástupce by měl mít do října. Cameron hodlá pokračovat minimálně nejbližší tři měsíce. „Budeme potřebovat silnou odhodlanou vládu. Jsem pyšný, že jsem byl premiérem této země. Ale neměl bych být nadále kapitánem,“ řekl na tiskové konferenci.

 
9:21
24. 6. 2016

„Jasně to ukazuje, že vůle vlád jednotlivých zemí nemusí být shodná s vůlí jejich občanů a zejména ne s rozhodováním byrokratů, kteří zcela ztratili kontakt s potřebami lidí,“ reagoval na rozhodnutí o brexitu také šéf českých komunistů Vojtěch Filip.

 
9:11
24. 6. 2016

Jak volili lidé v jednotlivých částech Británie? Podívejte se na mapu:

 
8:43
24. 6. 2016

Misky vah mezi příznivci brexitu a jeho odpůrci se v posledních týdnech často převažovaly na různé strany.

 
8:35
24. 6. 2016

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek pak označil rozhodnutí Britů za demokratické, ale špatné.

 
8:34
24. 6. 2016

Podle šéfa hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše dostala Evropa od Britů facku.

 
8:32
24. 6. 2016

Brexit už komentovaly také české politické špičky. Premiér Sobotka napsal, že nejde o konec světa.

 
8:28
24. 6. 2016

"Nechali jsme za sebou upadající Evropskou unii, nyní potřebujeme brexitovou vládu. Třiadvacátý červen by měl být národním svátkem, Dnem nezávislosti," řekl také Farage.

 
8:26
24. 6. 2016

„Je to vítězství proti velkým bankám, velkým obchodním řetězcům a velké politice. Je to vítězství obyčejných lidí,“ řekl na tiskové konferenci Nigel Farage, předseda Strany pro nezávislost. Připomněl také, že s žádostí o referendum už vystoupila řada dalších zemí. „Evropská unie končí, rozpadá se. Těším se na Evropu plnou suveréních států,“ dodal.

 
8:24
24. 6. 2016

Premiér Cameron to schytal od spisovatelky J. K. Rowlingové. „Rozvrátil dvě unie,“ napsala na Twitteru v narážce na okamžité reakce Skotska a Severního Irska. Země možná budou chtít opustit Spojené království. Rowlingová přitom podporovala Remain.

 
8:17
24. 6. 2016

Reagoval už i šéf německé diplomacie Frank Walter Steinmeier. Jde podle něj o smutný den a velké vystřízlivění.

8:13
24. 6. 2016

„Británie se rozhodla odejít. Dnes je třeba vstřebat šok a zítra se postavit realitě racionálně. Na obou stranách La Manche!“ píše ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

 
8:08
24. 6. 2016

Výsledky referenda jsou konečné. Britové rozhodli o vystoupení. Pro brexit se vyslovilo 17,4 milionu voličů, proti bylo 16,1 milionu.

 
8:02
24. 6. 2016

„Dokázali jsme to. Tohle je Den nezávislosti,“ slaví na sociální síti Nigel Farage, předseda Strany nezávislosti a jeden z největších zastánců brexitu. Premiéra Davida Camerona vyzval k rezignaci.

 
7:57
24. 6. 2016

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová už ohlásila, že ve Skotsku hladce zvítězil názor zůstat v Evropské unii. Skotové v nejbližších měsících pravděpodobně znovu vyhlásí referendum za nezávislost. V tom posledním ji odmítli těsným rozdílem 55 ku 45 %.

 
7:46
24. 6. 2016

Český europoslanec za ODS Jan Zahradil volá po rezignaci předsedy Evropské komise Jeana Claudea Junckera. Měl by podle něj nést odpovědnost za vystoupení Velké Británie z EU.

 
7:36
24. 6. 2016

Francie a další země EU by měly vypsat referenda o odchodu z unie. Uvedla to šéfka francouzské krajní pravice Le Penová v reakci na brexit.

 
7:31
24. 6. 2016

Co bude dál? Británie a Evropská unie by měly mít dva roky na jednání o desítkách smluv, jichž je Británie jako člen EU součástí. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska však bude ke splnění všech náležitostí potřeba alespoň sedmi let. K prodloužení lhůty je ale potřeba souhlas všech členských států, tedy i České republiky.

 
7:25
24. 6. 2016

Evropa se probouzí a je to drsné probuzení. Sociální sítě se plní šokovanými reakcemi politiků. Objevují se komentáře o druhé světové válce, smutku i oslavách, které mohou propuknout v Rusku.

 
7:06
24. 6. 2016

Spustí rozhodnutí Britů lavinu odchodů z EU? Vůdce nizozemské protiimigrační strany Wilders vyzval k vypsání referenda o odchodu země z EU. Učinil tak v reakci na výsledky britského hlasování.

 
6:58
24. 6. 2016

Miroslav Kalousek je jedním z další českých představitelů, kteří hodnotí aktuální situaci v Británii.

 
6:55
24. 6. 2016

David Cameron by se měl každou chvíli objevit s vyjádřením. Média i političtí oponenti spekulují o jeho rezignaci.

st.rec ( 25. června 2016 13:58 )

Budoucnost Evropy řeší všichni kdo Evropu a EU likvidují už dost dlouho a trvale.Už dost dlouho a trvale neslyší hlasy členských zemí V4 a obyčejných lidí,znamená to že diktátoři nemají co řešit=likvidovat,jediné co můžou udělat,je táhnout někam kde je nikdo nenajde a nepotrestá.

aaobcanka ( 25. června 2016 12:11 )

Brexit : Britové vydělají, jelikož přestanou do unijních darmožroutů a nemakačenků s miliónovými platy a do ostatních zemí cpát své daně v miliardách. Jen média o tom účelově pomlčí a budou naopak řvát, že podaržila kdejaká pitomost. Karel Kocman,pracuje ve společnosti Slévárna:…akorát straší a navádí obchodníky ke zdražování a firmy k snižování mezd. A důvodem je odchod Británie z EU. Nějak se to napakování nenažranců musí zdůvodnit….. Moloch jménem EU kolem sebe kope… Martin Tesař: BLBOST!! Je jasné, že teď EU bude naschvál srážet kurz libry, budou dělat naschvály co se týče obchodů, cestování. Nebuďte slepí, neházejte vinu na Brity ! EU teď bude dělat vše pro to, aby Británie byla pro nás v tom nejhoršim světle,…nevěřte všemu,co se v budoucnu bude říkat,:,nevěřte ČT24 + NOVA. Petra Vomáčková: Na dovolenou se nechystám a dárky nekupuji. Můj nejlepší dárek bude CZEXIT. Zdeněk Nezadat: Apropo,nedělám si iluze,že se nezdraží,ty hyeny to vezmou jako záminku a utrhnou nám opět kus žvance od huby. Jan Hill,Banska stredni Skola Ostrava: Vschny staty by meli udelat to,co Britove, at sam Narod rozhodne, jestli zustat v EU, kdo to kdy slysel,aby posrany Brusel rozhodoval o tom koho mame prijmout a zivit a jestli muzeme v restauracich kourit u piva anebo jestli muzeme dychat cerstvy kyslik.To nebylo ani za RVHP a Socilalizmu ani Moskva ani Breznev s nama tak nemanipuloval jako Brusel.Zavrit Harnice Armadou vybudovat ploty,el.napeti, Minova Pole okolo Hranic,tabulky v AJ a Arabsky,strilet přeběhlíky,pro Araby+Africany zavest Pasovou Kontrolu - zpet suveniritu státu, vyhlasit Neutralni Stat. Zdeněk Nezadat: To nepůjde, idioti, v čele ze smradlavou makrelou,už včera měli poradu,jak zabránit dalším referendům.

vvogh.t ( 25. června 2016 10:59 )

je to k.okot

asijo ( 25. června 2016 00:07 )

Je třeba rychle odejít,z tohoto likvidačního spolku,zlatá RVHP.

Stef50 ( 24. června 2016 21:46 )

Blázinec už i tak je tu uprchlíků dost jen by mě zajímalo kdy se vrátí domů merkelova je vypatlana baba kdyz se budou uprchlici tak roztahovat bude ona uprchlík ale ji by nikdo nechtěl možná zkusit to v rusku

Zobrazit celou diskusi