Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Brexit možná vyvolá vlnu referend, dominový efekt ale Evropu nečeká

Autor: tmp - 
24. června 2016
19:53

O brexitu se bude hodně mluvit, vyvolá snahy dalších států opustit Evropskou unii a možná i další referenda. K „dominovému efektu“ ale podle politoložky z Masarykovy univerzity v Brně Petry Vejvodové nakonec nedojde. Řekla to v rozhovoru pro Blesk.cz. Podle ní může referendum posloužit i jako určitý nástroj populistů.

„Je fakt, že populistické strany tlačí na prvky přímé demokracie, tak samozřejmě referendum chtějí využívat a mají na to samozřejmě legitimní právo, ale nehovořila bych o tom, jestli je to nebezpečné nebo není,“ řekla politoložka Petra Vejvodová. Podle ní v případě brexitu nevyužily referenda jen populistické strany. „Otázka brexitu nebyla otázka, se kterou by přišla jen britská krajní pravice. To je téma, se kterým přicházeli i konzervativci a rozhodně bych nepřisuzovala zásluhy na brexitu jenom krajně pravicové straně UKIP,“ uvedla politoložka.

Podle odbornice jsou výsledky již závazné a nepředpokládá nějaká další referenda o setrvání. „Myslím si, že se budou (Britové) snažit vyjednat takové podmínky, aby se pro ně ve vztahu k evropským státům v té ekonomické rovině nic moc nezměnilo,“ myslí si. Podmínky by se mohly podobat těm, které má vyjednáno například Norsko.

Přestože výsledky byly hodně těsné, odbornice si nemyslí, že by situace v Británii byla vyhrocená. „Každé referendum, každá otázka, která je postavená na ano/ne, tak se pak zdá, že ta situace je vyhrocená, ale ten konkrétní volič mohl lavírovat a nakonec se více přiklonit k jedné odpovědi, takže bych to neinterpretovala jako naprosto vyhrocenou situaci,“ míní Vejvodová.

Odchod více zemí nehrozí

Podle Vejvodové vystoupení Británie z Evropské unie vyvolá mnoho reakcí. „Určitě tady tahle událost bude mít vliv nejenom na Českou republiku, ale i na ostatní státy Evropské unie. Právě ty politické strany, které požadují vystoupení z Evropské unie, tak tady tohle téma budou tlačit dopředu a protlačovat ještě silněji. Budou si právě brát za příklad i ten britský případ, protože v tuhle chvíli je tu šance pro všechny, že to opravdu jde vystoupit z EU,“ vysvětlila.

Hromadné opouštění zemí ale v konečném důsledku podle ní nehrozí. „Hodně lidí očekává dominový efekt, já si osobně myslím, že k tomu nakonec nedojde. Pouze to téma bude hodně prezentováno, budou tady snahy vyvolat referenda, ale ten samotný dominový efekt, že by postupně státy odcházely z Evropské unie, tak k tomu nakonec nedojde,“ uklidnila.  


 

pepazdepa2 ( 25. června 2016 23:45 )

EU vyhnívá zevnitř a nic to nezastaví.

hejhej ( 25. června 2016 19:43 )

Podle politiků a politologů, kdo nesouhlasí s muslimy a je proti EU je hned populista. Takže v t.zv. demokracii, kdo má odlišný názor je populista, extrémista. V tom případě nejde v žádném řípadě o demakracii, ale o totalitu, která už tady byla pod heslem: Kdo nejde s námi, jde proti nám. Nezačnou z nařízeni Bruselu tresty za odlišný názor?

mrkevmrkev ( 25. června 2016 18:02 )

Nedělejte paniku. Nevíte co bude a už vyhlašujete strach. Ono to tak horký nebude, abyste se nedivila. Nestahujte kalhoty, když je brod daleko.

Nezadat ( 25. června 2016 08:49 )

Dominový efekt určitě ne,Německo z Tureckem určitě zůstanou.Těch dvou pi č už má zbytek Evropy dost.

ohrazenice ( 25. června 2016 07:59 )

Tito lidé říkají to co je jim nařízeno. V soukromí mluví jako my všichni. Poděkujme Havlovi za to kam to dovedl. Diktát Bruselu, cenzura, rozkradená ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa