Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brexit už „stíná hlavy“: David Cameron, politik se vztahem k ČR, končí

Autor: ČTK, Mii - 
24. června 2016
11:47

Britský premiér David Cameron se rozhodl v důsledku odhlasování brexitu rezignovat. Sdělil, že Británie potřebuje nové vedení. Ve funkci byl od roku 2010, kdy nahradil labouristu Gordona Browna a stal se nejmladším britským premiérem za posledních téměř 200 let. Konzervativci se tak vrátili do vlády po 13 letech v opozici.

„Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který povede naši zemi do jejího dalšího cíle,“ řekl. Premiérem zůstane ještě v nejbližších měsících, o jeho následovníkovi by se mělo rozhodnout na říjnové konferenci Konzervativní strany. 

Vyhlášení referenda byl Cameronův slib před loňskými parlamentními volbami. Slíbil, že v případě vítězství své strany jej uspořádá do konce roku 2017. Konzervativci zvítězili.

Vše o brexitu čtěte ZDE

Vedle nejmladšího věku nese Cameron i další prvenství - v prosinci 2011 se stal prvním britským premiérem, který vetoval změny lisabonské smlouvy EU s tím, že nejsou v zájmu Británie. 

Jeho první vláda rovněž uspořádala v roce 2011 referendum o změně volebního systému, o dva roky později referendum o nezávislosti Falklandských ostrovů, v roce 2014 referendum o nezávislosti Skotska a také legalizovala sňatky osob stejného pohlaví v Anglii a ve Walesu.

Jeho působení ve vrcholové politice má delší trvání. V letech 2003 až 2004 byl Cameron místopředsedou konzervativců a v prosinci 2005 vystřídal v jejich čele Michaela Howarda coby mladý umírněný politik, schopný straně přitáhnout mladé voliče.

Stranu tehdy převzal ve stádiu hluboké demoralizace po trojité volební porážce. Zmodernizoval ji podobně jako Tony Blair svého času labouristy, odklonil ji od tradičního konzervativismu směrem k sociálně liberálním a levicovějším pozicím a změnil styl její prezentace. Představil ekologická témata, slíbil, že za jeho vlády nevzniknou žádné další soukromé a drahé školy, podporoval kvóty pro ženy a boj s chudobou třetího světa.

Kdo je David Cameron? 

David Cameron se narodil v Londýně 9. října 1966. V roce 1984 absolvoval prestižní Eton, potom politické vědy, filozofii a ekonomii na Oxfordské univerzitě.

V roce 1992 pracoval pro Konzervativní stranu jako poradce tehdejšího ministra financí Normana Lamonta a posléze sedm let pro televizní společnost Carlton Communications. Do parlamentu poprvé neúspěšně kandidoval v roce 1997, o čtyři roky později jej zvolili za obvod Witney (Oxfordshire).

Ve stínovém kabinetu zasedal od roku 2003, o dva roky později se stal na půl roku stínovým ministrem školství.

V červnu 1996 se oženil se Samathou Sheffieldovou. Mají spolu děti Nancy, Elwena a Florence. Syn Ivan, postižený dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, zemřel v únoru 2009, když mu bylo šest let.

V roce 2013 účinkoval ve videoklipu britské populární hudební skupiny One Direction:

David Cameron je pokládán za obratného taktika, schopného se přizpůsobit situaci. Má výrazný vztah v České republice. Je prasynovcem Alfreda Coopera, někdejšího ministra války britské vlády, který na podzim 1938 z důvodu nesouhlasu s chováním své vlády během mnichovské krize rezignoval na funkci prvního lorda admirality. Za to jej v osobním dopise ocenil sám prezident Edvard Beneš. Cooperovy dopisy věnoval tehdejší český premiér Mirek Topolánek Cameronovi při jeho návštěvě Prahy v roce 2007. Naposledy byl v ČR letos v lednu.

lesnismes ( 25. června 2016 00:12 )

Cameron je toho vseho hlupactvi a zla hlavni vinik .At anglicane jdou ,nikdo jim nebrani.Brzo poznaji na sve zivotni urovni ze to byla hloupost. To je trochu problem z referendy,vice jak pul obyvarelstva jsou stary konzervy a nebo idio-ti.62 procent lidi co hlasovalo v anglii pro odchod z unie byli prave stari prdlavkove a 62 procent pro setrvani ,byli mladi lide. Ted je jen nutne nejak jenom ukroti vrustajici zlo ,nenavist a nacionalisticky fasizmus ktery se lihne po cele hlavne vychodni evrope a udrzet EU zivotaschopnou.Hodne stesti EU,drzim palce!!!!Merklova by mela dostat metal za to jak je moudra a lidska ,drzim palce i ji. Diky za takove charakterni lidi ze jeste v dnesni nelidske politice existiji,diky bohu.

MichalLorenc ( 24. června 2016 14:19 )

Už dlouho se mi nelíbí, kam nás Evropa kočíruje. Tady už začínají lidi dávat do kupy iniciativu, která by mohla něco změnit. Můžete se k nám přidat: https://www.argumentor.cz/nazory/cesko-by-melo-vystoupit-z-eu-jako-to-zvazuje-britanie-det ail-23164

honzase ( 24. června 2016 13:28 )

Migrant ve Velké Británii, není muslim z Afriky, ale polský a český instalatér. To byl důvod části lidí pro rozhodnutí odejít, nikoliv muslimský imigrant... Londýn je nejbarevnější město v celé Evropě a v tom se nezmění vůbec nic v příštích padesáti letech... Proto jsou některé komentáře tady fakt výplodem nevzdělanosti a omezenosti...

honzase ( 24. června 2016 13:25 )

Mediální selhání? https://jansedlacek.wordpress.com/2016/06/24/brexit-a-ceske-zpravodajstvi-a-publicistika/

Nezadat ( 24. června 2016 12:46 )

Nepřišli,EU pod vedením smradlavé makrele se do roka zhroutí.Britové pochopili,že byl nejvyšší čas vypadnout z bordelu.Za rok tím pozváním makrele cigošů a negrů do Evropy by byli tou chamradi přehlasovaní viz slimák starostem v Londýně.Kdyby v Česku byli vysoké soc.dávky jak na západě,tak už by jsme se z migrantů pos rali.

Zobrazit celou diskusi