Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Europoslanec varuje: Kvůli brexitu do Evropy přijde více uprchlíků

Jan Zahradil pohrozil, že brexit může vést i ke vstřícnější politice vůči migrantům.
Jan Zahradil pohrozil, že brexit může vést i ke vstřícnější politice vůči migrantům.  (Autor: Blesk/EPA)
Autor: Václav Lang - 
24. června 2016
20:47

Bez Velké Británie bude Evropské unii chybět silný člen, který by krotil Německo. Předpokládá to europoslanec Jan Zahradil (ODS), podle kterého tak bude mít země kancléřky Angely Merkelové volnější ruku ve své vstřícné migrační politice. Hrozí tak, že do Evropy bude proudit víc migrantů. 

Vystoupení Velké Británie z EU bude mít podle europoslance Jana Zahradila (ODS) negativní důsledky pro Českou republiku, neboť přijde o jednoho ze svých spojenců v prosazování „rozumné“ podoby Unie. „Teď se dominantní mocností stane Německo, nebude ho nikdo vyvažovat – Velká Británie byla přece jenom jakousi protiváhou Německa a to teď skončí,“ uvedl ve Studiu Blesk.

V důsledku toho může Německo například víc tlačit na prosazení svého vstřícného přístupu k přijímání uprchlíků. „Obávám se, že ten tlak tady bude,“ dodal.

Podle něj by proto Česká republika měla požadovat v rámci EU výjimku, a to nejen co se týče povinného vstupu do eurozóny, ale i výjimku ze společné migrační a azylové politiky.

Jak ovlivní brexit příchod uprchlíků do Evropy? Podívejte se na rozhovor s Janem Zahradilem:

Do Studia Blesk dorazil okomentovat brexit také lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. „Referendum rozhodlo o tom, že Velká Británie na tom bude hůř, Evropská unie na tom bude hůř a koneckonců i Česká republika na tom bude hůř,“ prohlásil.

Podle něj brexit nezpůsobí dominový efekt, ale zafunguje spíš jako odstrašující příklad: „Až se začnou projevovat důsledky brexitu na Velké Británii, tak budou slábnout (hlasy volající po vystoupení z EU). Důsledky budou a budou negativní. Británie na tom nemůže vydělat.“

Důsledky nicméně pocítí podle Pavla Svobody i Česká republika. „Společnost Deloitte vypočítala, že Česko to bude stát přes deset miliard korun ročně, protože Británie je jeden z našich nejlepších obchodních partnerů a je jisté, že výhody vnitřního trhu budou oslabeny a vzniknou nějaké obchodní překážky,“ řekl.

Jak Česká republika doplatí na brexit? Podívejte se na rozhovor s Pavlem Svobodou:

Video  Studio blesk - Pavel Svoboda  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ve Studiu Blesk v pátek promluvil také politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj nechce Británie rozvracet Evropu, ale pouze brání své národní zájmy. „Oni si chtějí vydobýt další výhody, další výjimky a to by měla vzít na vědomí také česká politická reprezentace,“ řekl Zbořil.

Jedním z následků brexitu je podle Zbořila vyhrocení různých protistran. Dominový efekt vystoupení dalších zemí z Evropské unie ale podle něj spíše nehrozí. „Nemějme strach. Oni ti evropští politici z kterékoliv země jsou natolik pružní, že to, co říkají dneska, klidně řeknou zítra v úplně opačném gardu,“ řekl odborník.

Jaké výhody by měl czexit? Jak Evropská komise zaspala? A kdo nese největší odpovědnost za brexit? Podívejte se na celý rozhovor s politologem Zbořilem:

Video  Studio Blesk - Zdeněk Zbořil  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) varovala, že by se brexit mohl negativně dotknout i Čechů studujících nebo pracujících v Británii. „Pokud už Velká Británie nebude součástí Evropské unie, tak nám může říct, že v nějakých oblastech chce zvýhodnit své vlastní občany,“ uvedla.

„Měli jsme spolu celou řadu společných témat, společně jsme se dívali například na to, jak má EU fungovat, byli jsme dost kritičtí k evropské byrokracii, měli jsme liberálnější pohled na vnitřní trh a tohle nám teď v té debatě bude chybět,“ dodala.

Jak se dotkne brexit Čechů v zahraničí? Zeptali jsme se europoslankyně Dity Charanzové:

Video  Studio blesk - Dita Charanzová  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

egyptanka ( 25. června 2016 20:34 )

Zlatí komunisti.

suov ( 25. června 2016 15:04 )

Hlavně se zase nenechat strašit těmi, co si sedí v Bruselu a berou sumy o kterých si my mužem akorát tak nechat zdát, že jo pane Zahradile!!!

joudajoudovy ( 25. června 2016 09:47 )

strasak do zeli - europoslanec, varuje, neb se boji o svuj dobry job, aniz by hejbnul brvou!!! http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Merkelova-to-ma-spocitany-zasluhuje-trest -Ringo-Cech-ktery-ma-obrovskou-radost-z-brexitu-spustil-kanonadu-441917 http://www.parlamentnilis ty.cz/arena/rozhovory/Ted-prijde-czexit-Referenda-o-vystoupeni-z-EU-uvidime-v-dalsich-zemich-EU-je-h rozbou-pro-mir-Juncker-je-opilec-A-Rusko-Predni-britsky-euroskeptik-nam-toto-rekl-o-vysledcich-refer enda-441912

hejhej ( 25. června 2016 08:30 )

To, že se cpou nezákonně do Evropy přivandrovalci nemůžou Britové, ale neschopná EU,jejichž členem je i Zahradil a především praštěná Merkelová, která je pozvala, ještě se s nimi kráva fotila. A řešení ? Jeden sumit za druhým, vyhazování peněz, ústupky muslimské ideoologii. EU je daleko horší než RVHP.

ohrazenice ( 25. června 2016 07:52 )

Skutečný ekonomický expert Komárek řekl na přelomu století že se v ČR měsíčně rozkradou 2 miliardy.

Zobrazit celou diskusi