Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdravotní sestry, studenti: Kterým Čechům zavaří brexit?

Autor: Tomáš Belica, David Budai - 
24. června 2016
11:16

Zlaté časy, kdy Češi jezdili do Británie vydělávat peníze a ty pak roztáčely doma, zřejmě zmizí v nenávratnu. Na Brity by pak ale čekal jiný problém - kde sehnat pracovníky na farmy, do nemocnic nebo kuchyní…?

Dobrou zprávou pro asi 40 tisíc Čechů, kteří už ve Spojeném království pracují, je, že by se pro ně brexitem nemělo nic měnit. „Nepředpokládáme, že se Británie zcela uzavře. Nabídky sezónních prací se to podle našeho názoru nedotkne, stejně tak lidé, kteří v Británii odpracovali několik let, by neměli ztratit nárok na podporu v nezaměstnanosti,“ domnívá se Zuzana Lincová ze společnosti Profesia.cz.

Minimálně se podmínky nezmění ze dne na den. Jenže Česko a s ním i další evropské země by Britům uzavřely přístup na pracovní trh. „Bude věcí Británie, jak podmínky zaměstnávání nastaví. Dá se předpokládat, že naši občané by také nadále neměli volný přístup na tamní trh práce,“ říká Petr Habáň z ministerstva práce a sociálních věcí. Bude tak zřejmě nutné vyběhat si pracovní povolení, a to nebude nijak snadné.

Češi – podobně jako například Pákistánci – by se museli porozhlížet jen po vysoce kvalifikovaných postech s výdělkem téměř dvojnásobně přesahující roční britskou průměrnou mzdu. A takové platy ani sestry či kvalifikovaní dělníci v Británii rozhodně neberou.

Zůstat, nebo odejít? Británie rozhoduje o svazku s Bruselem. Zůstat, nebo odejít? Británie rozhoduje o svazku s Bruselem. | ČTK/EPA/Reuters

Jak jsme Britům vytrhli trn z paty?

Nejvíce Čechů našlo ze všech zemí EU uplatnění právě ve Velké Británii. Největší poptávka je po zdravotních sestrách a ošetřovatelkách. Zájem je i o kvalifikované dělníky – svářeče, mechaniky, stálicí je nabídka sezónních prací v zemědělství.

Věděli jste, že…

  • V Británii je přes 31 milionů pracujících
  • Kolem pěti procent z nich pobíralo podle posledních údajů minimální mzdu, která se odvíjí od věku a zkušeností. Je v rozmezí od 114 do 250 do korun za hodinu.
  • V Británii pracuje zhruba 2,15 milionu lidí ze zemí EU a skoro 1,2 milionu z mimoevropských zemí. Podle českého úřadu práce v Británii pracovalo vloni 37 tisíc Čechů.
  • Pro nové přistěhovalce z mimoevropských zemí platí požadavek ročního výdělku asi 1,26 milionu korun. Průměrný plat se ale pohybuje přes 700 tisíc korun.
  • Nedávno zveřejněná oxfordská studie ukazuje, že nebýt volného pohybu osob za prací, tři ze čtyř cizinců, kteří vykonávají převážně nekvalifikované práce, by vůbec neměli šanci získat pracovní povolení.
  • Stejně ale zároveň připouští, že země bude muset najít jiné způsoby, jak nekvalifikovaná místa obsazovat.

Nastal den britského referenda o EU. Nastal den britského referenda o EU. | Foto: Reuters,

Co je australský bodový systém?

Stoupenci brexitu chtějí zavést pro všechny přistěhovalce bodový systém, jako v Austrálii. Čím více bodů uchazeč získá, tím vyšší má šanci získat pracovní povolení.

Body získávají například za:

  • Věk. Čím jste starší, tím méně bodů získáte
  • Úroveň angličtiny. Čím je vyšší, tím více bodů
  • Vzdělání. Univerzitní se cení více
  • Předchozí zkušenost s prací v Austrálii je plusem
  • Povolání. Ucházíte-li se o práci, kde je nedostatek uchazečů, máte body navíc

babamotorkarka ( 6. dubna 2017 21:42 )

Pro "sendrasak" : Když Bůh rozdával rozum, "sendrasak" stál frontu na párek a pivo.

aaobcanka ( 25. června 2016 13:12 )

Do studentů nacpeme naše daně na studiích, aby nenasytní mladí vypočítavci odešli do ciziny. Na tyto tzv. vyčůránky platí jen tvrdší zákony : před nástupem na studium podepsat smlouvu se státem s úvazkem odpracovat po studiu v ČR min. např. 10 let a basta fidli.

sendrasak ( 24. června 2016 21:34 )

Koukám, že jsi v Bohnicích jako doma, magore.

aaobcanka ( 24. června 2016 20:28 )

Líné sestry válící se na sesternách (jsou i pracovité v klasických nemocnicích) začnou doma makat ? V PNB, Psychiatrické nemocnici Bohnice, u Alzheimerů některé sestry hodiny vysedávají u kafe, cigaret a kecají ? Min. hl.sestra doktorovi nenahlásila svrabem nakažené pacienty ? Sama si vzala rukavice, ale příbuzné neupozornila, aby se svrabem nakazili ? Msta za nahlášení možného týrání Alzheimerů ? Nechala pokálené chudáky 5h ve výkalech přes upozornění návštěv ? Tahá z příbuzných pacientů džusy,ovoce,bonboniéry,sušenky,cigarety s tím, že to sestry dají Alzheimerům, a pak s nemocničními hermeticky balenými potraviny pacientů si vše nosí domů ? Sestry nemají trpělivost krmit ty nebožáky ? Alzheimera musíte krmit min. 10 min., sám se zapomíná i najíst. Martin HOLLÝ, šéf PNB a současně šéf všech psychiatrů ČR (!) udává na základě pouhého podezření, že jste něco napsali na IN (internetu) ? Žádá např. po cca 60 letém invalidním důchodci po trag.úmrtí 1.rodiny, který snad ještě vychovává nezl.dítě, aby se omluvil za něco, co nenapsal ? K tomuto udání se dohodl s komisařem Prahy 8, kde "náhodou" sídlí "jeho" PNB, aby vymyslel zástupný "důkaz" k odsouzení dané osoby, neboť jiný důkaz nemá ? Komisař tak učinil ze strachu o místo ? Hollý žádá omluvu za něco, co invalida nenapsal, a odškodné 100 000 Kč po důchodci ?! Psychiatr ničící nevinného a psychicky postiženého ? Zákonný způsob ? „Odborník“ na svém místě ? Tak PNB léčí psychicky postižené ? Jaký šéf, takový podřízený. Pan Hollý určuje novinářům,co vymažou? Všichni,kromě Britských listů,daný text vymazali ? Kdo asi soud vyhraje ? Šéf PNB, jenž je i šéfem všech psychiatrů (!), které potřebují ke své práci všichni: komisaři,SZ,soudci (!), nebo privátní invalida bez: šéfovského postu ve vlivné organizaci+postu nad všemi psychiatry ? Ptáme se,abyste nás,p.Hollý,neudal. Nevidíte-li otazníky,nechápete-li zákonnou možnost klást slušné otázky,neměl byste se léčit ? Zmanipulujete opět důkazy ?

arne127 ( 24. června 2016 12:11 )

Plně s vámi souhlasím.Jen ať se vrátí aby vrátili to co se do nich při studování vrátilo.

Zobrazit celou diskusi