Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva chlapci (†5 a †6) zachránění z Afghánistánu se otrávili houbami: Oba zemřeli

Aktualizováno -
3. září 2021
17:58
Autor: ran - 
3. září 2021
17:19

Zatímco jeho bratříček Alí (†5) po otravě houbami zemřel na selhání jater a mozkových funkcí, Mustafa (†6) ještě od osudu dostal šanci. Lékaři šestiletému Afghánci transplantovali játra od příbuzného. Jeho stav se ale rychle zhoršil a ve čtvrtek i u něj nastala mozková smrt.

V polském centru pro uprchlíky nedaleko Varšavy se před pár dny otrávily tři afghánské děti houbovou polévkou. Sourozenci (†5, 6, 17), kteří byli spolu se svou rodinou evakuováni ze středoasijské země ovládané islamistickým hnutím Tálibán, podle polského webu polsatnews.pl sbírali houby v areálu utečeneckého tábora.

K otravě došlo po požití muchomůrky zelené. Tedy houby, která dětský organismus zahubí už po požití jediného půlkloboučku, řekl už dříve pro Blesk.cz mykolog Jaroslav Klán s tím, že afghánské děti musely, vzhledem k jejich stavu, sníst houby mnohem více.

Zatímco 17letá dívka byla z nemocnice ve zdraví propuštěna, 5letému chlapci jménem Alí zcela selhala játra a nepodařilo se ho už zachránit. Kromě zničených jater měl totiž houbovým jedem také nevratně poškozený mozek. Transplantace orgánu tak nepřicházela v úvahu, chlapec na ni neměl nárok, napsala Gazeta Wyborcza.

I druhému chlapci odumřel mozek 

Jeho 6letý bratr Mustafa játra dostal od příbuzného, přesto se nacházel v kritickém stavu – podle lékařů mu selhával mozek, stejně jako se to stalo bratříčkovi. 

Lékaři podle webu polsatnews.pl ve čtvrtek odpoledne informovali o definitivní smrti šestiletého Mustafy. Nastaly u něj „příznaky mozkové smrti“, citoval web lékaře, čas odumření mozku byl stanoven na 16:00.

Případ se vyšetřuje, vyslechnut již byl ředitel centra, který o rodinné tragédii informoval jako první. Součástí vyšetřovacího spisu budou také záznamy z bezpečnostních kamer a lékařské zprávy o průběhu otravy dětí.

Lomikel ( 5. září 2021 17:24 )

Známý mykolog, dr. Smotlacha správně říká:
"Všechny houby jsou jedlé"
Některé ovšem pouze jednou...

lucie13 ( 5. září 2021 11:00 )

To máte pravdu, ten kdo tu ňamku uvařil (kdybych jí uvařila manželovi, tak bych určitě problém měla 😉) je u nás trestně zodpovědný, pokud se zase nebudou ohánět šaríjou či házet vinu na bezvěrece, jelikož ti jsou dobří hlavně na vyplácení sociálních dávek.
Stačí se podívat, jak tato mírumilovná a ochranu hledající traumatizovaná individua vyvádí v sousedním Německu a Rakousku. Hromadná znásilnění si filmují na mobily (nezahalená žena je pro ně lovná zvěř a necudná). Poslední mrtvá byla 13 letá Rakušanka, kterou takoví mladíci (ve věku taky lžou, aby dostali jako mladiství více peněz a výhody) zdrogovali, hodiny znásilňovali a pak zabili a pohodili mrtvou na zastávku ve Vídni.
Čím měně takových “neandrtálců” v Evropě, tím lépe. Jak si umí sami ve vlastní zemi hospodařit, vidíme a pak si to sem taháme a zaděláváme si na stejné problémy u nás. Do naší společnosti s křesťanskou tradicí takového něco netolerantního nepatří. I Evropa si musela projít dobou temna, ženy do 60 let taky nemohly ve Švýcarsku k volbám atd.

jiznicechy ( 5. září 2021 02:55 )

Už jsme se začínali bát, že jich bude nedostatek.

offline ( 4. září 2021 12:24 )

Klid. Paní čeká dvojčata v sedmém měsíci a má ještě dceru a tři syny 13 - 17 let. Nedostatek Afghánců nehrozí.

diskutujici ( 4. září 2021 09:48 )

Teď už pominul důvod, a můžou jet zpátky?

Zobrazit celou diskusi