Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

New York je pod vodou, a bude hůř: Blíží se k němu hurikán Henri!

Autor: ČTK, ran - 
22. srpna 2021
12:13

New York vyhlásil stav nouze. Město v neděli zasáhly lokální bleskové povodně z přívalů deště, zatímco se na něj chystá blížící se tropická bouře s větry až o rychlosti 120 km/h! V regionech na severovýchodě USA bylo zrušeno přes 400 letů a očekává se vzestup hladiny moře u pobřeží až o metr a půl!

Hurikán Henri se pomalu, ale jistě blíží k severovýchodnímu pobřeží Spojených států. Město New York vyhlásilo stav nouze. Očekávají se velké škody, tropické bouře v tomto regionu nejsou vůbec běžné. Poslední hurikán New York pustošil v roce 2012, pojmenovali ho Sandy.

Bouře se v ranních hodinách SELČ nacházela zhruba 240 kilometrů jihovýchodně od Montauk Point, východního výběžku newyorského ostrova Long Island. Pohybuje se rychlostí kolem 30 kilometrů za hodinu a obávaný živel doprovázejí větry o síle až 120 kilometrů za hodinu.

Už teď ale obyvatele New Yorku trápí bleskové povodně - velké množství ulic je doslova pod vodou, zatéká nemalou měrou i do metra. To nejhorší ale teprve může brzy přijít s očekávaným hurikánem, lidé na mnoha místech pro jistotu zabedňují okna i výlohy.

Americké středisko pro hurikány (NHC) předpokládá, že Henri na pevninu udeří v průběhu neděle, pravděpodobně v oblasti newyorského ostrova Long Island nebo na jihu sousední oblasti Nová Anglie. Varování před hurikánem či tropickou bouří platí pro zhruba 42 milionů lidí z regionu.

Očekává se vzedmutí hladiny moře vlivem větru o metr až metr a půl v oblasti mezi Long Islandem a pevninou, na straně Atlantiku o něco nižší. NHC dále předpovídá přívalové povodně ve vnitrozemí, vyvrácené stromy a výpadky elektřiny. Vítr o intenzitě tropické bouře začne pobřeží sužovat kolem osmé ráno místního času (kolem 14:00 SELČ).

V oblasti vzdálené od teplých vod Mexického zálivu a Karibského moře nejsou tropické bouře časté. Na Novou Anglii naposledy přímo udeřil hurikán Bob v roce 1991, město New York v roce 2012 zdevastoval hurikán Sandy.

Zobrazit celou diskusi