Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

USA kvůli deltě zpřísňují: Rozšíří se povinné očkování? A Florida má na JIPce i 25leté

Autor: ČTK, for - 
3. srpna 2021
07:40

S pokračujícím nárůstem denního počtu nových infekcí v USA, přisuzovaném nakažlivé variantě koronaviru zvané delta, řada místních činitelů zpřísňuje zdravotní nařízení a zavádí povinnost očkování pro pracovníky ve vybraných profesích. Guvernér státu New York Andrew Cuomo v pondělí naléhal na podniky, aby odmítaly nenaočkované zákazníky. Louisiana znovu zavede povinné nošení roušek. Florida, která se potýká s nebývalým nárůstem počtu hospitalizovaných s covidem-19, naopak nedávno zakázala školám vyžadovat roušky.

Pro pracovníky ve veřejné dopravě ve státu New York a zaměstnance nemocnic, domovů pro seniory a věznic v New Jersey bude povinná vakcinace proti covidu-19, případně se budou před příchodem do práce pravidelně testovat. Starosta Denveru zase oznámil, že očkování bude povinné pro všech 11 000 zaměstnanců města.

Řada místních samospráv se zase vrací k příkazu nošení roušek na veřejných místech. Povinnost zakrývání obličeje ve vnitřních prostorech začne platit od středy ve státu Louisiana.

Florida novým epicentrem? Na ventilaci musí i mladí lidé

Činitelé na mnoha místech USA se v poslední době snaží přesvědčit Američany k naočkování s tím, jak se v zemi šíří varianta delta. „Pokud nejste naočkovaní, varianta delta by vás měla zásadně znepokojovat a měli byste se jí obávat,“ řekl na tiskovém brífinku newyorský guvernér Cuomo. Dodal přitom, že pokud se vývoj pandemie nezlepší, rozšíří povinnost vakcinace na některé další profese. Ve stejném duchu se vyjádřil i guvernér sousedního New Jersey Phil Murphy.

Opačný přístup zaujalo vedení Floridy, která je nyní epicentrem epidemie v USA. Guvernér Ron de Santis se dlouhodobě staví proti povinnému nošení roušek či vyžadování očkování po pracovnících. Stát na jihu USA nyní nicméně eviduje přes 10.000 lidí hospitalizovaných kvůli těžkému průběhu covidu-19, což je asi čtvrtina z celých Spojených států. Za posledních 30 dní počet lidí v nemocnicích na Floridě vzrostl pětinásobně. Počty zemřelých se nicméně zatím drží na nižší úrovni než při předchozích vlnách.

„Nyní máme v nemocnicích mnohem mladší obyvatelstvo,“ řekla šéfka asociace floridských nemocnic Mary Mayhewová. „Máme 25leté lidi v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče na ventilátorech. Musíme přesvědčit 25leté, 30leté, že je to (virus) nyní i pro ně ohrožením života,“ dodala.

Biden chce po federálních zaměstnancích očkování nebo testy

Nová nařízení státních i místních činitelů přichází jen pár dní poté, co prezident Joe Biden vyhlásil nová pravidla pro všechny federální zaměstnance. Od těch se bude vyžadovat naočkování, jinak se budou muset až dvakrát týdně testovat, nosit roušky a dodržovat rozestupy na pracovišti.

Podle dnešního vyjádření Bílého domu se nyní každý třetí nový případ v USA objeví buď na Floridě, anebo v Texasu. Na 17 procent nově zjištěných infekcí přitom pochází ze sedmi státu s nejmenší proočkovaností. Podle šéfky amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenské se nyní denní počet zemřelých v USA pohybuje kolem hranice 300, což je o čtvrtinu více než před týdnem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 3. srpna 2021 16:10 )

oni neprotestují, oni na to amíci kašlou))))... svoboda občana je nadevše)))

zada ( 3. srpna 2021 16:08 )

Pokud vím od známého, který k amíkům létá celou dobu covidu pracovně, tak amíci covid vůbec neřeší. Možná ve velkých city nebo boháči. Takže tenhle článek je dost pochybný. Ono taky morbidní obezita je u amíků normální, nezáleží na věku. Navíc tam má málokdo zdravotní pojištění a také mnoho lidí tam není nikde vůbec hlášeno. Ani nevědí kdo kde je, kdo je kdo a jak se živí....takže ten binec co tam mají je o tom jejich "sociálním a zdravotnickém bor.delu" .

frantacizek ( 3. srpna 2021 09:58 )

na té Floridě to budou mít těžké s Mexikánci, Portorikánci a Kubánci. Navíc tam mají spousty důchodců na vejmínku, potenciálně ohrožená skupina, snad se všichni nechali očkovat, pač ti latina přistěhovalci tak ukáznění nebudou..

otrusnik ( 3. srpna 2021 09:22 )

Jooo, kdyby u nás bylo očkování povinné a přísné restrikce to by se češi asi zbláznili. A milion chvilek by opět protestovao.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa