Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Očkovaným lidem dochází trpělivost s odmítači vakcín. „Jsou sobečtí,“ stěžuje si Američan

Autor: Darina Jíchová - 
1. srpna 2021
20:55

Vakcinace ve Spojených státech se zpomalila, a to i přes šíření nakažlivější formy covidu-19 známé jako varianta delta, případně indická mutace. Mezi lidmi zavládá váhavost, zda se nechat očkovat či nikoli. Nicméně někteří už plně očkovaní Američané ztrácí nervy s těmi, kteří vakcinaci odmítají, informovala stanice CNN.

John McCullough během pandemie pracoval pro odbor ministerstva zdravotnictví v Alexandrii, jeho úkolem bylo trasovat kontakty infikovaných osob. McCullough uvedl, že byl svědkem hororů, které má pandemie na svědomí. Sám dodržoval všechna opatření, držel se doma, nosil roušku a stýkal se jen s velmi úzkou skupinou lidí. Hned, jak to bylo možné, nechal se očkovat. Toužil po co nejrychlejším návratu do normálu, vysvětlil pro CNN.

Jak v USA pokračovala vakcinace a případů ubývalo, regionální vlády amerických států začaly rozvolňovat. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznámilo, že plně očkovaní lidé mohou odložit roušky a vrátit se k normálu. „Byl jsem jedním z těch lidí, kteří si úlevně povzdychli, když CDC oznámilo konec roušek,“ vypověděl.

Jenže covid-19, přesněji jeho mutace, se záhy do USA vrátil a začalo přibývat nakažených, mnohé restrikce zase začaly platit. McCullough je stejně jako další očkovaní Američané naštvaný na ty, kteří vakcinaci odmítají. „Udělal jsem, co jsem musel. Tihle lidé jsou ale sobečtí a kvůli jejich rozhodnutí trpíme i my ostatní,“ soptil McCullough.

Očkovaní lidé nesou následky za ty neočkované

Počet nakažených opět stoupá, podle údajů za poslední měsíc denní přírůstky vzrostly o 400 procent, narůstají i počty hospitalizovaných, mezi pacienty je rovněž čím dál více mladých a neoočkovaných lidí. Experti CDC upravili pravidla pro nošení roušek, ty znovu ve vnitřních prostorách musí nasadit i plně očkovaní. V Alexandrii, kde žije McCullough, je oočkováno asi 58,4 procent populace starší 12 let, i tak ale lidé opět nasazují roušky.

McCullough dodal, že roušku nosí všude s sebou, obává se, že zakrátko budou očkovaní čelit přísnějším restrikcím. „Je to hrozné, jsou to lidé jako já, ti, kdo se nechal očkovat, kdo ponese následky,“ postěžoval si tisku. V USA je podle CDC plně očkováno pouze 49,5 procenta obyvatel. Váhavost či přímo odmítání vakcinace je zakořeněno hlavně v dezinformacích a hoaxech, které se šíří na internetu.

„Mám dost dodržování restrikcí“ 

Prezident Joe Biden se v minulém týdnu nechal slyšet, že za pokračující pandemii mohou neočkovaní lidé. „Pokud nejste očkovaní, nejste tak chytří, jak jsem myslel,“ prohlásil Biden. Jeho manželka Jill Bidenová a druhý gentleman Douglas Emhoff od inaugurace objíždějí americké státy a navštěvují očkovací centra a propagují vakcinaci.

Také Tima Hildretha z města Powder Springs frustruje neochota lidí nechat se očkovat. „Mám dost dodržování restrikcí na ochranu lidí, kteří pro návrat k normálu nic nedělají,“ sdělil pro CNN. Hildreth dlouho pracoval z domova, dbal na to, aby jeho dcera chodila do školy v roušce. Nechal se očkovat, protože se chtěl vrátit do kanceláře, zajít si na koncert nebo na sportovní události. „Zdá se, jako by to ani snad nemělo konce,“ řekl o pandemii.

Podle expertů je pochopitelné, že jsou plně očkovaní lidé naštvaní, zvláště kvůli návratu roušek. „Je těžké vzdálit někomu cílovou rovinku, když už vidíte nataženou cílovou pásku,“ komentoval šéf sdružení amerických psychologů (APA) Mitch Prinstein. „Myslím, že tomu hněvu všichni rozumíme, vzešel z vyčerpání, úzkosti, nejistoty a rozdílné ideologie,“ vysvětlil Prinstein.

Problémy rurálních oblastí

Jenny Tolfordová z rurální části Kalifornie přiznala, že už ji unavuje neustálé oddalování návratu do normálu. „Už už to vypadalo, že jsme to zvládli, že pandemii máme pod kontrolou. Je to frustrující a vyčerpávající, uděláme jeden krok vpřed a dva zpátky. Je to začarovaný kruh,“ popsala své rozpoložení. Tolfordová se nechala očkovat, přiznala ale, že vakcinace rozdělila konzervativní společnost, ve které žije.

„Jsou tu lidé, kteří vás zostudí za nošení roušek, pak jsou tu také tací, co se nechají očkovat,“ vypověděla Tolfordová. Vakcínu odmítají zvláště ultrapravicoví republikáni, jak ukázaly průzkumy. Jednu z nejnovějších sond provedly organizace PRRI a IFYC, výsledky potvrdily, že na 46 procent republikánů se nechce nechat očkovat, jejich počet od března stoupl, tehdy se proti vakcíně vyslovilo jen 31 procent.

Povinné očkování?

Tolfordová vysvětlila, že za váhavost s očkováním v její komunitě mohou dezinformace. Američanka podotkla, že na jednu stranu chápe, že někteří lidé si mohou myslet, že je vláda k očkování nutí a to se jim nelíbí. „Ti z nás, kdo se nechali očkovat, chtějí žít zase svoje životy. Očkování je způsob, jak toho dosáhnout. Ti z vás, kdo se očkovat dát nechtějí, by z toho neměli těžit. Je načase, aby zůstali doma, pokud nechtějí udělat něco pro vyšší dobro společnosti,“ zakončila Tolfordová.

Ona i Hildreth a McCullough podpořili nápad povinné vakcinace, pro které se rozhodly některé firmy jako Google nebo Facebook, ty od svých zaměstnanců vyžadují potvrzení o očkování. Biden totéž pravidlo vyhlásil pro federální zaměstnance.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejpockej ( 18. srpna 2021 23:16 )

restrikce nejsou kvuli neockovanym ale kvuli tomu ze nejsme schopni covid lecit. Kdyby byli na covid leky, jako na chripku, tak by nebylo treba restrikci.

hejpockej ( 18. srpna 2021 23:07 )

v kazde ere musi byt nejaky ten tridni nepritel, ted jsou to odmitaci vakcin.

hejpockej ( 18. srpna 2021 23:02 )

take mi pripada, ze tento clanek propaguje nenavist proti lidem kteri se nechteji naockovat. Sikanovat, pranyrovat, trestat, zavirat, nalepkovat cloveka kvuli tomu ze se nechce ockovat?

zada ( 2. srpna 2021 11:33 )

Nevím na co si stěžuje "američan", v hzemi"nejvyspělejí civilizace" nejsou schopni m ít ani celostátně zbudované zdravotní pojištění pro všechny, vždyˇtani sami nevědí kdo bydlí vedle nich. Střední vrstva si pojištěí platí o a hafo zbytek nic. Příbuzný jezdil do ameriky kvůli práci celou dobu covidovou. Očkovaný být nemusí, ale hlavně to tam nikdo neřešení. Jeslti to tady řeší nějaký pisálek, tak možná. Ale normální pracující amíci covid, roušky podobné delikatesy vůbec neřeší. Očkovat se dali jen ti ve velkých city, střední vrstva co si platí zdravotní pojištění...když na něj má.
Stačí si říc, že po porodu musíte druhý den opustit nemocnici a porod si zaplatit... země neomezených možností

nenech ( 2. srpna 2021 10:30 )

A to si ještě většina z nich nepřečetla novou zprávu CDC.
"Virová nálož u nakažených variantou delta může být stejná u očkovaných i neočkovaných. Takový je znepokojivý závěr doposud nezveřejněné studie, na niž v pátek upozornil list Washington Post a která předtím sehrála klíčovou roli v doporučení federálního Centra pro kontrolu nemocí (CDC), aby i vakcinovaní lidé nosili roušku uvnitř budov v oblastech, kde se šíří mutace viru delta. "

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa