Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Učitelé i stovky zdravotníků ostrouhají, volno za očkování nedostanou. Babiš vysvětlil proč

Autor: ČTK, Mii - 
1. srpna 2021
20:47

Vláda s velkou pompou v pátek schválila, že státní zaměstnanci dostanou za očkování dva dny volna. Jenže postupně se začalo ukazovat, že zdaleka ne všichni lidé, které lze považovat za státní zaměstnance, na toto volno dosáhnou. Smůlu mají učitelé nebo zdravotníci pracující v nemocnicích provozovaných kraji. V neděli to poprvé přiznal i premiér Andrej Babiš (ANO). Vyzval ale kraje a další provozovatele, ať volno udělí.

„My můžeme rozhodnout o organizacích a institucích, které máme v kompetenci. To znamená, že jsou to všichni policisté, vojáci, hasiči a samozřejmě zdravotníci. A my jsme vyzvali kraje, hejtmany, aby udělali stejné rozhodnutí,“ uvedl Babiš.

Připomněl, že kraje jsou zřizovateli části škol a že pod kraji fungují také některé nemocnice. „Doufám, že to učitelům také dají, nebo zdravotníkům v nemocnicích, které jim patří,“ uvedl premiér. Dodal, že k tomu již vyzval předsedu Asociace krajů Martina Kubu (ODS) a jednal o tom také se svazem obcí.

Vláda se podle Babiše v případě dvoudenního placeného volna inspirovala u soukromých firem, jmenoval OKD či Škodu Auto. Přiblížit očkování více lidem mají podle něj nyní mobilní očkovací týmy, kraje k jejich zřizování vyzval premiér v pravidelném nedělním vystoupení na facebooku. Nyní jich je podle Babiše 12, z toho jen osm očkuje. Počet míst, kde se očkuje bez předchodzí registrace stoupnul na 71, uvedl.

„Problematiku protilátek řeším, experti nemají jednotný názor, budu se snažit přijít s řešením, aby se na tom odborníci domluvili,“ komentoval páteční vystoupení náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové, podle které odborníci nedoporučují uznávat protilátky na covid-19 jako prokázání bezinfekčnosti.

Jednotky tisíc místo statisíců

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 482 270 lidí, o 6901 více než loni. Nejvíce je učitelů, a to 187 975. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 000. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako je policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 67 348. Vojáků je 26 395.

Vedoucí oddělení koordinace státní služby na ministerstvu vnitra Zuzana Brücknerová v pátek serveru iROZHLAS.cz řekla, že vládní usnesení se týká pouze úředníků. Jde podle ní o skupinu zaměstnanců ve služebním poměru. „Ve služebním poměru máme asi 78 000 zaměstnanců. A k tomu ještě ti, kteří nejsou na služebních úřadech, tam ta čísla nemám, budou to ale jednotky tisíc lidí,“ řekla serveru. Vláda podle ní nemá možnost vztáhnout volno například na vojáky, policisty nebo učitele. Může pouze zavázat své členy a vedoucí ostatních správních úřadů, aby to promítli do svých resortů.

„Učitelů se zmíněné opatření netýká, protože je zaměstnávají jednotlivé právnické osoby vykonávající činnost škol,“ řekl serveru například ředitel tiskového odboru ministerstva školství Ondřej Macura.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy dva dny volna připraví českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun. Babiš to už dříve označil za nesmysl.

Video  Vláda schválila lékařskou výjimku z nošení respirátorů i dva dny volna pro očkované.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivalen ( 1. srpna 2021 23:06 )

Takže kancelářské síly, které nevytváří zisk a platíme je z daní, se budou válet doma a my na ně budeme makat. Hasiči, vojáci a policie, tam problém nemám, ti pomáhali v terénu, ale kanceláře (politici a velká část jejich rodin zaměstnaných ve státní sféře). Pokud to má být jako motivace, tak proč ti, kteří jsou již naočkovaní ? Asi jsem blbej, ale to nechápu (blížící se volby a populismus).

paralenka ( 1. srpna 2021 22:05 )

Fajn, já taky do loňska. Takže vím, že tenhle humbuk je na kulový, protože kantoři jsou dávno očkovaní a teď jsou rádi, že vůbec stíhají. Babiš prostě šlápl do eee...mailu, do tohohle kecat nemůže. Takže pokud máte manželku bývalou úču, nechápu ten slovní úto - během distančky to bylo horší než učit prezenčně, houby volno, měl byste to vědět, když tvrdíte, že jste to zažíval s manželkou! Hodiny a hodiny u compu, sponzoring neschopného vedení resortu i škol, vybavení včetně připojení vlastní, všechno byl loni problém! Takže já už nemusím, ale jiní ještě ano, k čemu by jim byl takový "dárek", mají co dohánět?! A to, že se nevyčerpaná dovča rozepíše do dnů, kdy se neučí, ví každej začátečník! Shnilý systém, v němž se leda tak ztrácejí prachy!

Stanislav Šindelář ( 1. srpna 2021 22:04 )

Téhle člànek musel napsat nějaký šmejd? Chce cíleně naštvat a rozdělit zbytek národa.Copak v Česku žijí jen učitelé a zdravotnci?Velké většiny se to netýká, a privilegovaná skupina učitelů,už mi vadí. Je to nejlínější skupina Čechů.

buban ( 1. srpna 2021 21:32 )

Buban chytrá je- na rozdíl od různých kwido trapáků,kteří zvládnou jen nějaký blábol pod nějaký názor-příspěvek.Sám/a/o se k tématu vyjádřit-to je nejspíš nad vaše mentální schopnosti.

buban ( 1. srpna 2021 21:05 )

Oprava-koblih.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa