Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Vláda přitvrdila kvůli deltě. Mění se bezinfekčnost i cestování ze zahraničí

Aktualizováno -
1. července 2021
20:34
Autor: ČTK, šamol, Mii, trm - 
1. července 2021
16:37

Mimořádně kvůli vývoji epidemie covidu-19 se ve čtvrtek večer sešla vláda ANO a ČSSD. Po dlouhém období rozvolňování se opět zpřísňovalo. Lidé očkovaní jen jednou dávkou vakcíny budou muset k prokázání bezinfekčnosti předložit negativní test. Zaměstnavatelé také musí začít požadovat test po zaměstnancích při návratu ze zahraniční dovolené. Podívejte se na přehled vládních novinek.

Co všechno se mění

  • Očkovaný člověk bude od 9. července za bezinfekčního považován jen 14 dní po druhé dávce vakcíny.
  • Vstup do černých zemí už není zakázán, ale důrazně se nedoporučuje.
  • Testy budou povinné po návratu ze všech zemí. Stejně bude povinné po návratu ze všech zemí vyplnit příjezdový formulář.
  • U červených a tmavě červených zemí nově nemusí do samoizolace či na jakýkoliv test plně naočkovaní lidé.
  • Zaměstnavatelé nesmí vpustit na pracoviště netestovaného člověka, který se vrátil ze zahraniční dovolené.
  • Česko nezačne uznávat zahraniční certifikáty o očkování až od 12. 7., původně to mělo být o pět dní dříve.
  • Na dokumentech o očkování už nebude údaj, že platí devět měsíců.

Bezinfekčnost jen po dvou dávkách

Lidem očkovaným jednou dávkou dosud stačilo k prokázání bezinfekčnosti, aby od očkování uplynulo 21 dní. Proti mutaci delta je však v takovém případě účinnost vakcín asi 33 procent a plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování.

Proto se pravidla změní. „Pouze ten, kdo má dvě dávky vakcíny (…), je považován za bezinfekčního,“ nastínil nová pravidla Vojtěch. I lidé očkovaní jednou dávkou tak musí znovu podstupovat test. „Sledujeme importy nových případů koronaviru ze zahraničí, tady je naší povinností, abychom reagovali,“ vysvětlil, proč ke změně dochází. Podle něj vláda velmi bedlivě sleduje šíření varianty delta. Změna začne platit 9. července.

„Určitě se to projeví ve všech opatřeních týkajících se návštěv restaurací, koncertů, služeb a dalších míst. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou považovaní za chráněné. Ostatní se budou muset nechat testovat,“ uvedl ministr.

Na dokumentech o očkování už také nově nebude dosavadní údaj, že platí devět měsíců. Zatím podle Vojtěcha nebylo rozhodnuto o přeočkování, platit tak bude neomezeně.

Testy po návratu ze všech zahraničních zemí

Mezi novými pravidly od příštího týdne je i povinnost předložit test při návratu ze zahraniční dovolené. Jaký test, to se bude odvíjet od toho, z jaké země člověk přijíždí. Zaměstnavatelé netestovaného člověka nesmí vpustit na pracoviště.

Oproti původním plánům se povinnost testovat nebude týkat návratů po cestě po Česku, podle Vojtěcha to odmítla Legislativní rada vlády.

„Zavádíme systém, že když člověk přijede z jakékoliv země, musí být otestován,“ řekl Vojtěch. Dál platí, že režim bude odlišný v případě návratů podle míry rizika, kterou dané zemi úřady přiřadily. „Zaměstnance, kteří byli v zahraničí, považujeme za největší riziko. Uvažovali jsme o testování každého, kdo byl nepřítomný v práci, ze strany Legislativní rady vlády to bylo posouzeno, že to možné není,“ dodal. Plán má bránit nekontrolovanému šíření varianty covidu-19 delta.

U červených a tmavě červených zemí, kde je vysoké a velmi vysoké riziko nákazy, podle Vojtěcha nově nemusí do samoizolace či na jakýkoliv test plně naočkovaní lidé. „Ti takzvaně nemusí nic řešit. U ostatních platí podmínky samoizolace pět dní a pak PCR test, jak to platí už nějaký čas,“ řekl.

Pro hygieniky teď bude podle ministra prioritou kontrola samoizolací po návratu z dovolených, za poslední dny jich jen v Praze provedli kolem stovky.

Změny u černých zemí

Do tzv. černých zemí s extrémní mírou rizika nákazy na mapě cestovatele také nově nebudou mít lidé zakázáno jet, bude platit důrazné nedoporučení cesty. Vláda podle Vojtěcha zvažovala, zda mezi české země zařadit i Velkou Británii a Egypt, zatím k tomu nepřistoupila.

„Původně jsem navrhoval, aby přešla mezi černé země od 12. 7. Nakonec situaci ve Velké Británii vyhodnotíme příští týden, a pokud se tam situace nebude zlepšovat, bude Velká Británie zařazena na seznam černých zemí,“ doplnil Vojtěch.

Od čtvrtka se na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy ke 14 státům přidaly Rusko, Paraguay a Namibie, od 5. července přibude také Tunisko. Opatření zatím platí do konce července. Dosavadní nařízení zakazovalo všem občanům České republiky a cizincům s bydlištěm na území Česka vstup do daných zemí. Zákaz neplatil jen pro občany zmíněných států nebo pro cesty, které nesnesou odkladu a byly předem oznámeny ministerstvu zahraničí.

Česko navíc nezačne uznávat zahraniční certifikáty o očkování od 7. července. Termín se podle ministra kvůli jiným úkolům Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) posune na 12. července.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha po jednání vlády (1. 7. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 3. července 2021 03:27 )

Dej si studenou sprchu nebo se ti zavaří to něco, kde normální lidi mají mozek.

krapotkin ( 3. července 2021 03:24 )

Když budeš potřebovat test víc jak 1x za týden (platnost testu jsou 3 dny), pak platíš i ten test "navíc" - jak kde. Někde stačí 201 Kč a potvrzení je zadarmo, jinde si felčar počítá 201 Kč a potvrzení stojí dalších 49 Kč, jinde si rovnou řeknou o 351 Kč. Pak že testy jsou zadarmo. Vojtěch lže jako když tisklo Rudé právo (to byly za totáče noviny komoušů).

miko ( 2. července 2021 18:44 )

vám nechutná boršč? asi radši kebab s příměsí myšiček, co

miko ( 2. července 2021 18:41 )

vzhledem k své chorobě mě nemohou očkovat zenekou ani dalšími takto složenými, jsem se se svým lékařem bavila o možnosti očkování sputnikem a on mi řekl, že je to nejchytřeji a nejlépe udělaná vakcina na covid, ale bohužel naše vláda nedostala povolení z Bruselu, tak tu s ní neočkujeme

miko ( 2. července 2021 18:32 )

no nevím už mě naše totalitní vláda ***, zákazy příkazy, které porušují zákony a to je v pořádku, nedá se nic dělat, než se naučit s covidem žít, protože jinak se bez povolení naší vrchnosti ani nevyse.eme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa