Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkování dětí proti covidu: Pediatři s ním chtějí začít už v červnu. Kubek postrádá kampaň

Autor: Dagmar Machotová, ČTK - 
30. května 2021
05:00

Dětští praktičtí lékaři chtějí s očkováním dětí od 12 let začít co nejdříve, nejlépe už v průběhu června, aby se zamezilo šíření viru během letních táborů a dovolených.  Podle místopředsedkyně Sdružení pediatrů Hany Cabrnochové je nutné zajistit maximální proočkovanost před podzimním návratem dětí do škol. Prezident České lékařské komory Milan Kubek postrádá kampaň, která by motivovala rodiče nechat děti proti onemocnění covid-19 naočkovat. Bez očkování dětí není podle něj možné v populaci vytvořit tzv. kolektivní imunitu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v nejbližších týdnech umožnit očkování proti covidu-19 i dětem od 12 let. Evropská komise v pátek 28. května na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) schválila nasazení vakcíny od firem Pfizer/BioNTech u dětí ve věku 12 až 15 let.

Regulátor uvedl, že látka by měla být aplikována stejně jako dosud u již schválené kategorie starších 16 let, tedy dvěma injekcemi v rozmezí alespoň tří týdnů. Například v USA už je vakcína Pfizer pro děti schválená.V červnu se chystá žádost k EMA podat i společnost Moderna.

Místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD) Hana Cabrnochová očekávala, že schválení přijde do konce května. „Víme, že vakcíně Pfizer/BioNtech bude v řádu rozšířena registrace o skupinu děti od 12 let. Teď jde o to, aby se tato očkovací látka dostala do ambulancí pediatrů, což nebude tak jednoduché,“ řekla Blesk Zprávám Cabrnochová. 

Dětští praktici nabídli už v prosinci loňského roku ministerstvu zdravotnictví a krajským koordinátorům svoje očkovací kapacity. V dopise, který odeslali na ministerstvo, napsali: „Máme největší zkušenosti s plošným očkováním, které je každodenní součástí naší práce. V rámci očkování proti onemocnění covid-19 jsme připraveni dle svých možností se do očkování zapojit na pracovištích k tomu zřízených. Cítíme morální povinnost být v této situaci nápomocní a urychlit tak boj proti probíhající epidemii.“

První jednání o zapojení pediatrů se konalo teprve v úterý. „Včera proběhlo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa