Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vakcína v Česku i pro puberťáky: Termín na očkování proti covidu už má přes 20 tisíc dětí

Aktualizováno -
1. července 2021
14:50
Autor: ČTK - 
1. července 2021
07:00

K očkování proti nemoci covid-19 se mohou ode dneška registrovat i děti ve věku 12 až 15 let. Do 12:00 jich tuto možnost využilo více než 20 500, řekl mluvčí Národní agentury pro komunikační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka. V této věkové skupině žije v ČR asi 456 500 osob. Vakcíny mohou vybraná očkovací centra podávat hned první den, v každém kraji budou nejméně dvě. Na očkování bude muset dítě doprovodit alespoň jeden zákonný zástupce. Děti budou očkovány vakcínou firem Pfizer a BioNTech.

Registrace i následná rezervace termínu jsou možné přes Centrální registrační systém. Podle pokynů ministerstva zdravotnictví lidé nejprve po vyplnění telefonního čísla v položce „Očkování krok 1: Registrace“ dostanou první PIN kód pro přístup do registračního formuláře.

Po vyplnění formuláře a zaslání žádosti dostanou zájemci potvrzení o registraci e-mailem i v SMS. Až zvolené očkovací místo vypíše volné termíny, dostanou zájemci o vakcinaci další SMS s druhým PIN kódem a identifikačním číslem pro rezervaci na očkování. S případnými dotazy se mohou lidé obracet na telefonní linku 1221.

Očkování proti covidu-19 začalo v Česku na konci loňského prosince. Jako první byli očkování premiér Andrej Babiš (ANO), nejstarší lidé a pracovníci ve zdravotnictví. Postupně se možnost vakcinace otevírala pro další věkové skupiny, chronicky nemocné či pracovníky kritických profesí.

Zhruba od začátku června se už mohli nechat očkovat všichni lidé starší 16 let. Zatím bylo v Česku podáno celkem 8,12 milionu dávek vakcín a plně naočkováno je zhruba 3,19 milionu lidí. U většiny podávaných vakcín jsou totiž pro plné naočkování potřeba dvě dávky.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lucie13 ( 2. července 2021 10:04 )

Na dovču stačí test, stejně jako pro dospělé. Nakonec to budou roznášet ti očkovaní, když se přestanou testovat…

lucie13 ( 1. července 2021 14:04 )

Jak to jako myslíte? Na štěstí o tom nebudou rozhodovat Svědci Covidovi, ale jejich zákonní zástupci. Já nemám v úmyslu nechat očkovat sama sebe natož 2 malé děti.
Každý je z své zdraví sám zodpovědný a dokud je nějaké očkování dobrovolné, tak se dá předpokládat, že na něj půjde pouze ten, kdo o něj má zájem. Antitupci se přeci nemají čeho bát, když to považují za všelék

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa