Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Covid bují v českých věznicích, počet nakažených se rychle ztrojnásobil. Kvůli britské mutaci?

Aktualizováno -
8. února 2021
12:25
Autor: sova, vei, ČTK - 
7. února 2021
21:00

Počty nakažených vězňů v českých věznicích dramaticky stoupají. V pátek uvedla Vězeňská služba ČR, že celkový počet nakažených vězňů činí 1230 osob. Jenže ještě 27. ledna jich bylo 464. To je prakticky ztrojnásobení stavu za devět dní. Situace je kritická zejména v Karlovarském kraji. Nákaza se podle informací Blesku rozšířila zejména ve věznici v Horním Slavkově, kde je údajně až 300 nakažených. Vězeňská správa tato čísla však nemůže potvrdit, neboť uvádí počty jen za všechny věznice. V Česku se podle expertů začíná rychle šířit tzv. britská mutace viru, je právě ona za raketovým růstem případů za mřížemi?

„Z taktických a bezpečnostních důvodů sdělujeme pouze celoplošné počty nemocných. K dnešnímu dni je z téměř 19 300 vězněných osob v ČR 1230 pozitivních, z počtu přes 11 000 zaměstnanců a příslušníků vězeňské služby ČR je jich 370 pozitivních,“ řekla v pátek mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Na Karlovarsku v nemocnicích bylo ve stejný den šest vězňů s nákazou covid-19, kteří museli být připojeni na ventilátory. Těmito přístroji totiž vězeňská nemocnice nedisponuje. Kučerová ale potvrdila, že několik jedinců je hospitalizovaných.

Vězeňská služba: Máme to pod kontrolou

Připomeňme, že 27. ledna Kučerová oznámila pozitivitu u 464 trestanců. „Opatření neselhávají, situaci ve věznicích máme pod kontrolou a je stabilizovaná,“ zmínila nicméně v sobotu mluvčí Vězeňské služby ČR na dotaz Blesk Zpráv. Svoje vyjádření pak ještě rozšířila: „Situace ve věznicích kopíruje situaci v civilním prostředí, je jasné, že nákaza se našim zarizenim nevyhne. Nastavena opatření fungují. Situaci máme pod kontrolou a jsme soběstačni, není třeba zadat o součinnost.“

Co přesně za rychlým šířením koronaviru ve věznicích je, zatím nikdo neuvedl. Ale může za tím být i vliv britské mutace. Podle imunologa Zdeňka Hela z iniciativy vědců Sníh je situace s covidem alarmující. „Nerad přináším špatné zprávy. Podle předběžných výsledků je incidence britské varianty v ČR v řádu několika desítek procent, v některých oblastech možná i přes 50 procent. Britská varianta viru se brzy stane v ČR dominantně přenášeným typem viru SARS-CoV-2,“ uvedl imunolog.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Věznice v Horním Slavkově patří mezi větší české věznice. Aktuálně je v ní podle údajů vězeňské služby 727 odsouzených. Z toho 665 je zařazeno do vysokého stupně zabezpečení, 53 do středního stupně zabezpečení. V Karlovarském kraji jsou ještě další dvě věznice, a to v Kynšperku nad Ohří, kde je 459 vězňů, a v Ostrově, kde je aktuálně 1050 vězňů včetně obviněných.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bre-burda ( 8. února 2021 14:55 )

To zůstává rozum stát. Kde jinde jsou lidé více izolovaní a nucení zůstat oddělení na svých celách než ve vězení? Jak se to tam může šířit?

datel ( 8. února 2021 11:22 )

b*bec z brna tvrdí, že proti šíření covidu máme zůstat doma. To se tivězni tak ***jí po venku, že se to tam tak šíří?

Michal Snobl ( 8. února 2021 08:29 )

To by měl hradní pán Milošek vyhlásit amnestii pro všechny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa