Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mela kolem návratu dětí do škol: Filip u Moravce šil do vlády, Hamáček a Babiš jednali s opozicí

Aktualizováno -
7. února 2021
21:40
Autor: simao, ČTK - 
7. února 2021
13:14

O výletu vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se psem do Pošumaví a o tom, zda jdou vládní představitelé občanům příkladem, ale především o návratu dětí do škol a také o další vládní debatovali ve studiu ČT v Otázkách Václava Moravce Jan Hamáček (ČSSD), Vojtěch Filip (KSČM) a Ivan Bartoš (Piráti). V neděli večer pak proběhla čtyřstranná schůzka, na které Hamáčka a Bartoše doplnili premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf STAN Vít Rakušan. Čtveřice se shodla na tom, že návrat žáků do škol je priorita, přesné datum nicméně nezaznělo.

„My jsme v situaci, že vozíme lidi vrtulníky po republice, nemocnice jsou přetížené všechny. To, že nám zase stoupl počet nakažených, znamená, že do 14 dnů jsou ti lidé v nemocnicích, to znamená, že ta čísla půjdou zase nahoru,“ varoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v neděli v České televizi.

Čelil však návrhům na to, aby se rozvolnila opatření. Především v případě návratu dětí do škol, kam nyní chodí pouze žáci 1. a 2. tříd.

Návrat dětí do škol je klíčový, shodli se Bartoš a Filip

„Potřebujeme poslat děti do škol, protože to má základní pozitivní věc - a to, že uvolníme část lidí, kteří zůstávají doma s malými dětmi. Nikdo nevysvětlil, proč může chodit 1. a 2. ročník, ale 3. ročník už ne, přestože jsou to děti do 10 let. To je podle mého soudu nesmyslná věc. První stupeň by do škol měl jít,“ apeloval šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Já mám doma 14letou dceru, která už je také doma takhle dlouho, a už jí z toho s prominutím kape na karbid, jak se říká,“ podotkl Pirát Ivan Bartoš. Distanční výuka nemůže nahradit klasickou výuku, upozornil. „Návrat dětí do škol je přeci úplně klíčová věc,“ podotkl šéf Pirátů. „Co nechce pan premiér Babiš, se evidentně nestane,“ míní Bartoš.

Hamáček: Nakazili mě asi synové. Nechceme děti držet doma do června

„Pokud někdo chce statistiky a chce vidět, co vlastně udělá otevření škol, tak se stačí podívat na dvě čísla – jedna za září a jedna z podzimu. Ve chvíli, kdy jsme školy otevřeli, děcka se vrátila, tak nám ta čísla vystřelila nahoru, to je prostě objektivní fakt,“ reagoval v průběhu diskuze Hamáček.

„My nejsme ve sporu, všichni souhlasíme s tím, že nechceme ta děcka držet doma do června,“ poznamenal vicepremiér. Vzpomněl však i na to, že když sám prodělával covid-19, obvinil ministra Miroslava Tomana (ČSSD), že právě on ho nakazil. Na hygieně mu však řekli, že se tak patrně nestalo. „Pravděpodobně mě nakazili moji synové, kteří byli naprosto bezpříznakoví,“ poznamenal Hamáček.

„Školy jsou problém, já to vnímám,“ souhlasil vicepremiér a dodal: „Pojďme to zařídit za předpokladu, že budeme schopni ty děti otestovat. Já bych nehlasoval pro návrat dětí do škol bez testování.“

Návrat maturantů 1. března?

Jako průchodnou vidí Hamáček variantu, kterou navrhuje ministerstvo školství – návrat maturitních ročníků do škol k 1. březnu. „Pokud budou první, tzn. pokud začneme s maturanty, proč ne,“ uvedl v ČT Hamáček, který to však podmiňuje dostatkem testů.

Návrh ministerstva školství, které vede Robert Plaga (ANO) a který má být předložen na pondělní vládě, však Hamáček zatím neviděl. A podivoval se nad tím, že jej ministr nijak nekonzultoval s Ústředním krizovým štábem, kterému Hamáček velí.

Pro komunisty je to pozdě

Podle komunistů by se však měli vrátit všichni žáci dřív. „My budeme trvat na tom, aby vláda řekla, co jí brání, aby ty děti nastoupily třeba patnáctého. Opravdu nevidím ten důvod to oddalovat,“ kontroval Filip.

Nevěří navíc vládě v tom, že ohledně 1. března slovo dodrží. „Naše důvěra v to, že oni něco splní jako vláda, je úplně vniveč, protože my se na něčem dohodneme, nakonec to slíbí některý z ministrů, ale vláda to odmítne, nebo to odloží, nebo udělá něco jiného,“ rýpl si Filip.

„My jsme řekli, že tolerujeme vládu. A ta vláda musí konat. Ne že my jí pořád budeme k něčemu tlačit a prosit ji, aby něco udělala. A ona potom řekne: No, to by z toho komunisti asi měli výhodu, tak to radši neuděláme,“ poznamenal Filip. KSČM si podporu u prodloužení stavu nouze podmiňovala právě návratem školáků do lavic a také otevřením skiareálů, k čemuž však nakonec nedošlo.

Hamáček se odkázal na Babiše s Plagou

Zda vláda již v pondělí po svém jednání představí strategii návratu dětí do škol, však vicepremiér Hamáček v poledne ještě nevěděl. „To se ptáte dobře, ale na špatného člověka. Zeptejte se pana premiéra, potažmo pana ministra školství. Já mám svůj resort, mám svoji zodpovědnost,“ reagoval na Moravce.

„Já doufám, že se vláda už k něčemu zmůže. To, že nám došla trpělivost, to se nám nemůžete divit,“ podotkl Filip.

Večerní schůzka v Průhonicích

Dva z účastníků nedělní debaty se přesunuli v neděli večer do Průhonic. Kromě Hamáčka a Bartoše tu byl právě i premiér Andrej Babiš a šéf STAN Vít Rakušan. Politici jednali s ohledem na koronavirovou epidemii také například o krizové legislativě, bonusu pro lidi v covidové karanténě nebo izolaci i o kompenzacích podnikatelům za uzavřené provozovny. O možné podpoře dalšího prodloužení nouzového stavu nemluvili.

Návratem žáků a studentů do škol společně se systémem jejich testování se vláda bude skutečně zabývat už v pondělí. Podle Hamáčka tento krok nesmí ohrozit vývoj epidemie. Předpokladem je proto stanovení systému testování.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli.  - ČTK
Video se připravuje ...

Neprodloužení stavu nouze? Prý katastrofa

V Česku je vyhlášen do 14. února stav nouze. KSČM se nyní zdráhá podpořit vládu s dalším prodloužením.

„Naším hlavním problémem je to, že tady půl roku řešíme nouzový stav. A pokud jde o ústavní stav, tak skuteční odborníci na ústavní právo říkají, že nouzový stav je proto, aby se připravil zákon, který udělá změnu,“ vysvětlil Filip, který bude v Poslanecké sněmovně vyvolávat debatu o tom, co v tomto směru vláda nezvládla.

„Obrátíme se na Piráty, obrátíme se na ODS a další. Budeme hledat podporu, protože já si pořád nedokážu představit, že je někdo schopen ten nouzový stav neodhlasovat. To znamená katastrofu, kolaps českého zdravotnictví, znamená to odchod vojáků z nemocnic a ústavů sociální péče, znamená to konec platnosti celé řady plošných opatření, které aspoň trochu tu epidemii drží na uzdě,“ varoval Hamáček. O důvodech pro další prodloužení nouzového stavu předtím promluvil i v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Hamáček předpokládá, že i další vládní žádost bude na prodloužení nouzového stavu o 30 dní. „Není důvod žádat o kratší termín, pokud se podíváte na aktuální čísla, to je skoro 10 tisíc nových případů denně, zase to bude znamenat nárůst případů v nemocnicích. Mimo nouzový stav je to nezvladatelné,“ řekl v ČT.

Pirát Bartoš uvedl, že „už to nevydržel“ a požádal premiéra Babiše o schůzku i kvůli pokračujícím žádostem o prodloužení nouzového stavu. Spolu se svým koaličním partnerem Vítem Rakušanem (STAN) chce s Babišem řešit návrat žáků do škol, pandemický plán či „skutečně férové“ covidové kompenzace.

„My si tady můžeme kreslit pandemické zákony, jak chceme, ale pokud chceme udržet plošná opatření, tak se prostě nevyhneme novele ústavního zákona o bezpečnosti, to říkají všichni odborníci,“ podotkl Hamáček. Věří, že vláda je schopna vyjít vstříc podmínkám Pirátů. „Minimálně bychom mohli ukázat, že to jde správným směrem,“ podotkl Hamáček.

Po nedělní schůzce v Průhonicích byl šéd ČSSD ohledně pokračování nouzového stavu mírně optimističtější. „Předpokládám, že pokud se udržíme v této věcné rovině, mohli bychom najít shodu i na čtvrtečním hlasování,“ řekl novinářům. Menšinový kabinet zatím podporu pro delší nouzový stav v dolní komoře nemá. Komunisté, kteří vládu v dolní komoře tolerují, oznámili, že hlasy nedodají.

Rakušan uvedl, že podpora nouzového stavu tématem jednání nebyla a že neumí v tuto chvíli říci, zda budou ochotni jeho prodloužení podpořit. „Opravdu to záleží i velmi na tom, zda vláda bude připravovat některé z těch věcí, které považujeme za zásadní,“ řekl šéf Starostů a nezávislých.

Havlíček na pranýři za výlet se psem: Neobratnost, míní Hamáček

Moderátor Václav Moravec se v poledne ptal vicepremiéra Hamáčka také na to, o čem vypovídají fotky vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), který si v době, kdy vláda apeluje na lidi, aby ideálně zůstali doma, vyrazí se psem na výlet do Pošumaví, ač bydlí ve středních Čechách.

„Vypovídají o jisté neobratnosti některých členů vlády. Stejně tak jako není úplně moudré natáčet videa za jízdy a nebýt připoután, tak není úplně moudré jet na Šumavu. Co vám k tomu mám říct,“ narážel Hamáček i na případ Aleny Schillerové, která jela kontrolovat nepřipoutaná ceny respirátorů v řetězcích.

Havlíček se v sobotu vydal do Černé v Pošumaví, fotky z vycházky, kdy se psem zamířil i k Lipnu, sdílel na facebooku či twitteru. Sklidil přitom kritiku právě za to, že vláda nabádá lidi, aby cestovali jen ze závažných důvodů.

„Procházka se psem asi není papalášství, ale mělo by být dáno to, že vláda jde příkladem. Můžu mluvit za sebe, já se snažím nařízení vlády plnit, trávím čas v místě bydliště a vycházím pouze za účelem nákupu či cesty do práce nebo venčit psa do 500 metrů tak, jak je dovoleno. Já si nemyslím, že za to, že někdo jde se psem na procházku, je namístě někoho vyhodit z vlády. On nic neporušil, když to vezmeme z hlediska dikce usnesení, proto říkám, že je to neobratnost. Viděl bych rozdíl mezi tím, když někdo jde na party do hotelu, tam je to postižitelné,“ zastal se Hamáček Havlíčka.

Zmínil přitom kauzu teplické narozeninové oslavy Petra Bendy, po které skončil liberecký krajský policejní šéf Vladislav Husák.

„Pokud vy se seberete a vyrazíte s rodinou na výlet do přírody, tak jste v souladu s nařízeními. Nesmíte chodit do restaurace atd., ale pobyt v přírodě zakázán není,“ podotkl Hamáček.

Vláda bude řešit i Hniličkovu agenturu

Zmíněné party v hotelu v Teplicích, na kterou upozornil deník Blesk, se přitom účastnil vedle expremiéra Jiřího Paroubka či exposlance Jiřího Šlégra nyní již bývalý poslanec Milan Hnilička (ANO), který složil mandát ve Sněmovně, zůstal však šéfem Národní sportovní agentury.

Vládní koalice se podle Hamáčka zabývá problémy této agentury, vyžaduje podle něho radikální změnu včetně celého vedení.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bartoš: Od Havlíčka hloupost

Šéf Pirátů Bartoš v souvislosti s Havlíčkovým výletem zmínil, že pohyb na čerstvém vzduchu je potřeba a v přírodě by ho i chápal, navíc během koronakrize trpí kvůli opatřením často i čtyřnozí miláčci. Jenže s počínáním Havlíčka má jiný problém.

„Lidé neposlouchají nařízení, případně s nimi mají problém, protože vláda nemá důvěru. Neobratnost je hodně shovívavé označení,“ podotkl. „Je to hloupost, je to špatný příklad,“ míní Bartoš. Havlíček by měl jít příkladem, když je takto viditelná osoba, podotkl.

Filip: Vycházku se psem Havlíčkovi přeju

Vojtěch Filip, který pochází z Českých Budějovic, se Havlíčka zastal - podotkl, že vicepremiér má v jižních Čechách chalupu, tak ho berou trochu i jako Jihočecha.

„Jestli si někdo udělá oslavu narozenin v restauraci, která má být zavřená, tak je to samozřejmě porušení vládních nařízení. Tohleto já za porušení vládního nařízení nevidím, návštěvu Šumavy panu ministrovi Havlíčkovi přeji a vycházku se psem taky,“ podotkl šéf komunistů.

Hamáček nevyloučil další zpřísnění

V další debatě se Hamáček bránil tomu, proč se mu nedaří např. prosadit na vládě zvýšení nemocenské či zavedení příspěvku pro lidi, kteří půjdou do karantény. ČSSD navrhovala bonus 250 korun za každý den z 10denní karantény. Zatím však neuspěla.

„Pane Moravče, kdyby to byla jednobarevná vláda sociální demokracie, tak to bude, jak chci já, my jsme tam menšinový koaliční partner, tak je to, jak chce pan premiér. Tak si ho sem pozvěte, ať vám odpoví, jak bude dávat materiály na vládu,“ reagoval Hamáček na dotazy Moravce. „Já vidím obrovský problém v tom, že se nehlásí ty kontakty,“ poznamenal vicepremiér.

„Přál bych si, aby tady půl roku nebyla zavřená země a nezjišťovali jsme každý týden, že to nefunguje. Proto se ptám, jaké jsou kroky k tomu, aby země začala jakž takž fungovat,“ poznamenal Moravec.

Na dotaz, zda může v souvislosti s pondělním jednáním vlády vyloučit další zpřísnění protiepidemických opatření, Hamáček reagoval slovy: „Vyloučit to nemůžu, protože ty návrhy přicházejí od ministerstva zdravotnictví, nicméně já bych stál o to, abychom nejprve dotáhli do konce kompenzační otázky. Já souhlasím s tím, že pokud lidem hrozí, že když je někdo nahlásí, tak spadnou příjmově na 60 procent, tak se samozřejmě nikdo nepřizná. Všichni to přecházejí, nebo se tváří, že to nemají. Proto jsme navrhovali tu kompenzaci.“

Omezení cest mezi kraji? Bartoš i Filip proti

V pondělí chce přitom na vládě předložit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) návrh na omezení cestování mezi kraji.

„Je to úplný nesmysl, že by se nesmělo přejíždět do regionů,“ poznamenal k tomuto případnému zpřísnění Pirát Bartoš.

„ČR je tak malá, že je důležitější, abychom zajistili to, že lidé budou dál jezdit do práce, z práce domů apod. Jestli jezdí ze středních Čech do Prahy nebo z jižních Čech do středních, to je druhá věc. Stanovit tady nějakou vzdálenost považuji za nemožné,“ uvedl komunista Filip. „My se tady dohadujeme o tom, co ještě zakážeme, místo toho, abychom si řekli: Tohle je možné za těch a těch podmínek,“ postěžoval si předseda KSČM.

„Úplně otevřeně: Co by bylo cílem takového opatření? Cílem by nebylo zakázat lidem jezdit do práce nebo na nákupy, cílem toho by bylo zakázat lidem jezdit na hory. To je ten problém. A ta vláda kolem toho chodí jak kolem horké kaše,“ reagoval člen vládního kabinetu Hamáček.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

MirdaKradousek ( 8. února 2021 09:18 )

Z Moravce je mi na blití!Vydržel jsem to 3 minuty a pak přepnul.

priserak77 ( 8. února 2021 06:29 )

Máte proto falšování nějaký důkaz? Nemáte, takže si ty kecy nechte, já také nepíšu, že jste třeba vrah. Mám takové diletanty fakt rád, někdo, kdo umí počítat maximálně do 10, tady bude psát o falšování voleb.

user ( 8. února 2021 03:34 )

To podstatné je, kdo to tvrdí, Pirátská rétorika je samozřejmě vždy negativní a Vy ani já nemáme dostatek informací to obektivne posoudit.

tomshark ( 7. února 2021 20:46 )

Nee, jdou se optat, proč se neprojednává materiál ministra školství ve vládě, který je Babišem blokovan

tomshark ( 7. února 2021 20:43 )

Podstatný je, zda toho ví víc Falmer na Bureše, nebo Bureš na Falmera. Mezi čtyřma očima , bez tlumočníků .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa