Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček pro Blesk: Pro rozvolnění není prostor! Hájí větší flastry. A co omezení cestování?

Autor: Jakub Veinlich - 
6. února 2021
05:02

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) si nedovede představit, že by Sněmovna znovu neprodloužila nouzový stav v Česku. Vláda by o prodloužení o dalších 30 dní měla požádat v pondělí. Hamáček v rozhovoru pro Blesk Zprávy nastínil, co vše by znamenalo, kdyby nouzový stav přeci jen už 14. února skončil. A promluvil také o registru přestupků, který by ministři měli projednat také hned po víkendu. Stejně jako o hrozbě KSČM, která lavíruje s tolerancí vlády. 

Pane vicepremiére Hamáčku, co by znamenalo, kdyby Sněmovna příští týden neprodloužila na žádost vlády nouzový stav, který by jinak skončil 14. února? Komunisté už nechtějí vládu podporovat, prý neplní sliby...

Co by to znamenalo? Katastrofu. V tu chvíli by skončila drtivá většina opatření, která máme vydaná na základě krizového zákona, z nemocnice by odešli vojáci a hasiči, protože i ti jsou tam na základě krizového zákona. De facto by Česká republika rozvolnila opatření systému PES někam na stupeň 1,5 až 2.

Pokud by tedy Sněmovna příští týden (pravděpodobně ve čtvrtek, pozn. aut.) nerozhodla o prodloužení nouzového stavu, tak skončí 14. února. A 15. se Česko vrátí do běžných kolejí, tedy děti do škol, obchody budou otevřené, atd.?

De facto ano. Vláda by na to ale samozřejmě musela nějak reagovat. Stále si ale nechci připustit, že by něco takového nastalo. To by byla vlastně kapitulace na boj s virem a šílené riziko s nepředstavitelnými důsledky.

Říkáte, že by na to vláda musela nějak reagovat. Jak?

Některá opatření by asi uplatnila podle zákona na ochranu veřejného zdraví. Některá opatření už byla podle tohoto zákona předmětem soudního přezkumu, takže už víme, co můžeme a co nemůžeme. Rozhodně by ta opatření nemohla být tak plošná a tvrdá jako teď. Některé věci ale podle tohoto zákona aplikovat nejdou.

Čili by zůstalo především nošení roušek na veřejnosti…

Ano, nošení roušek se dá aplikovat na základě zákona o veřejném zdraví.

Už v minulosti se spekulovalo o tom, že pokud by Sněmovna nouzový stav neprodloužila, mohla by vláda počkat, až skončí, a rázem ho vyhlásit znovu. Je to možná varianta?

Můžeme tady teď spekulovat, ale jsme limitovaní naší představivostí. Osobně si myslím, že vláda musí postupovat podle ústavy. A tam jsou pochybnosti, zda by byl tento krok ústavně konformní. Sám bych preferoval, abychom si nehráli s ústavou a se slovíčkařením.

Je tady jednoduché řešení a to, že Sněmovna nouzový stav prodlouží. Všechny státy okolo nás nějakou formu nouzového stavu mají (Slovensko ho prodloužilo o 40 dní, pozn. red.), všichni to chápou, akorát naše opozice se tváří, že to nechápe. Stále ale věřím v nějakou racionalitu a odpovědnost, a že si to nikdo nebude chtít vzít na triko.

Vy sám, jako předseda Ústředního krizového štábu, vicepremiér a ministr vnitra, budete nějak vyjednávat se zástupci opozice?

Já s nimi samozřejmě mluvím. Celá řada opozičních stran má své zastoupení v krizovém štábu, takže vidí tu situaci. Určitě se nebráním žádnému jednání, na druhou stranu mi nepřijde smysluplné chodit od jednoho poslaneckého klubu k druhému a vždy si poslechnout, co musí vláda udělat, že musí otevřít sjezdovky a pustit děti do školy, což bylo něco, s čím nesouhlasili odborníci. A abychom tady kupčili s nouzovým stavem. Pokud nám jde o zdraví všech obyvatel a o zmírnění epidemie, tak bychom měli všichni táhnout za jeden provaz.

Nouzový stav budete chtít prodloužit opět o 30 dní?

Určitě. Nevidím na obzoru žádné zázračné zlepšení. Je to situace, která nikoho netěší, chápu, že by lidé chtěli vidět světlo na konci tunelu. To je podle mého názoru vakcinace.

Přišlo by mi proto strašně nešťastné, že bychom v době, kdy sem sice s počátečními problémy, které nezavinila ale vláda, proudí vakcíny, tak bychom nějakou nezodpovědností do té doby dospěli do stádia, kdy nám zkolabuje zdravotnický systém a budeme tu jako v Portugalsku, kde stojí sanitky před nemocnicemi a čekají, až se uvolní lůžka.  

Žádné rozvolnění v podobě puštění dětí do škol či otevření skiareálů tedy nepřichází v úvahu?

Není k tomu prostor a všichni odborníci před tím varují.

Pan ministr Blatný podle svých slov uvažuje o možnosti omezit cestování…

To se bavíme o dalším zpřísnění opatření, která ovšem bez nouzového stavu možná nejsou. Samozřejmě, pokud ta situace je vážná, tak tato diskuse je na místě, ale chtěl bych ještě před tím dokončit debatu, jak lidi motivovat k tomu, aby ta opatření respektovali a dodržovali.

Musíme nějak například pomoci lidem, kteří se bojí hlásit rizikový kontakt, nebo příznaky nákazy, protože to pro ně znamená nějaké existenční dopady, tedy úbytek na platu. To je ta debata, že bychom jim rádi dali nějaký bonus, pokud jsou na nemocenské.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mluvíte, předpokládám, o tom bonusu 250 korun za každý den v izolaci či karanténě, s čím přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová?

Ano, byl bych rád, kdybychom tuto debatu dokončili a aby to předcházelo případnému dalšímu utahování.

Vy sice mluvíte o motivacích, na druhou stranu přicházíte také s tím, aby vznikl registr přestupků, aby policisté mohli podchytit opakované porušení restrikcí?

Požádali jsme policii, aby nám sepsala, jaké jsou největší komplikace při vymáhání vládních nařízení. Ukazuje se, že drtivá většina se snaží opatření dodržovat. Pak je tu ale skupina lidí, která to nedodržuje, a ještě jsou takoví, kteří to nedodržují ostentativně a ještě se tím chlubí.

Veřejnost pak má pocit, protože jsou tyto případy i medializované, že se tady na to většinou kašle. Chceme se proto zaměřit na ty, kteří opatření nedodržují a ještě si na tom dělají živnost.

A to nejde řešit už teď?

Problém je teď v tom, že se každý přestupek může řešit jinde. Jeden například ve Znojmě, jeden kupříkladu Zlíně. A policisté nevědí, že mají před sebou člověka, který už před tím spáchal třeba pět podobných přestupků, ale pokaždé jinde. Takže dotyčný dostane nejnižší sazbu, a jede dělat přestupek zase dál.

Proto má vzniknout registr přestupků, aby bylo jasné, že jsou lidé, kterým je to jedno, a měli by tedy dostat lidově řečeno větší flastr. Druhou věcí je, že by i policisté měli mít zpětnou vazbu, jak jejich řešení dopadlo.

Ten váš návrh ale řeší také zákazy činnosti…

To je třetí důležitá věc, která se týká především podnikatelů. Tomu, kdo opakovaně porušuje nařízení, měly by mít možnost úřady uložit zákaz činnosti a to až na jeden rok. V žádném případě tu nechceme zavádět nějaký policejní stát. Jak říkám, drtivá většina lidí ta nařízení dodržuje, ale bohužel je tu pár lidí, kteří z toho mají vyloženě srandu a ty je potřeba potrestat.

A takové novinky budete chtít prosadit ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze, tak aby mohly začít platit co nejdřív?

Ano. Vláda to předloží v pondělí, a pokud to půjde, tak bychom s tím šli hned do Sněmovny.

V pátek jednal také výkonný výbor KSČM, kterému se nelíbí chování vlády a chce jednat do března o další toleranci kabinetu. Vím, že komunisté mají uzavřenou smlouvu s hnutím ANO, ale přeci jen ČSSD je součástí vlády, takže vám asi není úplně jedno, zda vás budou jako vládu komunisté dál tolerovat ve Sněmovně, nebo nebudou?

Samozřejmě, že nám to jedno není. Je to ale plně zodpovědnost KSČM. A pokud se komunistická strana rozhodla v době pandemie sestřelit vládu, tak určitě pro to má pádné argumenty.

kedris ( 7. února 2021 03:29 )

hlavně se uvolni ty, voda se bude brzo vařit, hlavně ať v pekle nestrhneš váhu!

strejda777 ( 6. února 2021 21:37 )

To jo, tak si dej ještě jedno pivko a spát!

strejda777 ( 6. února 2021 21:12 )

hejhej:Odborníků na virologii se tady vyrojilo tři pwdele a nic z toho, takže s tou "hu.bou" si dej pohov......

strejda777 ( 6. února 2021 21:07 )

A co nepo-sr-ala vláda po-Sr-ali občané!

strejda777 ( 6. února 2021 21:05 )

Mne teda nikdo nedusí a žádné statistické údaje nečtu. A je fajn, že máš o odborníků informace , protože odborníků je strašná spousta a každý mele něco jiného, ale chápu, že ty to víš přesně! Super, aspoň někdo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa