Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Měl jsem se nechat očkovat,“ přiznal táta pěti dětí těsně před smrtí. Odkládal vakcinaci

Autor: Darina Jíchová - 
31. července 2021
20:45

Michael Freedy (†39) patřil k těm Američanům, kteří se nechtějí nechat očkovat proti covidu-19. Podle údajů pouze 49,4 procent dospělé populace Spojených států je plně očkováno. Otec pěti dětí v poslední zprávě pro svou snoubenku přiznal, že si měl zajít na vakcínu. Svůj boj s nákazou prohrál tento týden ve čtvrtek, uvedl list Daily Mail.

Mezi Američany dál přetrvává váhavost, zda se nechat očkovat nebo ne. Freedy se rozhodl, že se nenechá očkovat, vysvětloval tím, že chce vyčkat do doby, než se ukáže, zda vakcíny nemají nějaké dlouhodobé vedlejší účinky. Freedy s nemocí bojoval necelé dva týdny, než v lasvegaské nemocnici nákaze podlehl.

„Měl jsem se nechat očkovat,“ smutné přiznání těsně před smrtí. Táta od pěti dětí Michael Freedy odmítal vakcínu. Na snímku Freedy s dětmi na dovolené v Kalifornii. „Měl jsem se nechat očkovat,“ smutné přiznání těsně před smrtí. Táta od pěti dětí Michael Freedy odmítal vakcínu. Na snímku Freedy s dětmi na dovolené v Kalifornii. | Facebook/Jessica DuPreezeová

Nakazil se zřejmě na dovolené

Zanechal po sobě 5 dětí věku 1 rok až 17 let a snoubenku Jessicu DuPreezeovou, na začátku července byl ještě s celou rodinou na dovolené v Kalifornii, během radovánek na pláži ještě netušil, že se někde nakazil. Po návratu domů do Las Vegas na sobě totiž Freedy začal pociťovat symptomy covidu-19. Do nemocnice šel původně s tím, že má těžký úžeh.

Lékaři zjistili, že má nízkou hladinu kyslíku v krvi a otestovali Freedyho na covid-19, výsledky nákazu potvrdily. Muži se těžce dýchalo, proto se rozhodl své snoubence nevolat, ale radši napsat sms zprávu. „Měl jsem jít na tu zatracenou vakcínu,“ napsal jen chvíli před tím, než byl připojen na ventilátor. Toto smutné přiznání bylo jedním z jeho posledních slov.

Lékařům se ho nepodařilo oživit

„Chtěli jsme počkat rok od počátku vakcinace, než se i my dáme očkovat, chtěli jsme vidět, jestli se lidé potýkají s nějakými dlouhodobějšími vedlejšími účinky. Nicméně nakonec bychom se očkovat nechali,“ vypověděla pro televizní stanici KMOV zlomená DuPreezeová. Ona sama už byla na první dávce, svěřila se s tím, že bude navždy litovat, že Freedyho nedonutila jít na očkování.

„Bylo mu pouze 39 let, naše děti teď nemají tátu. Nemůžete říct, že jsem mladá a že mě to tak nezasáhne,“ řekla v rozhovoru s novináři. „Ve čtvrtek jsem byla v nemocnici na návštěvě za Mikeem, vyprávěla jsem mu o dětech i o tom, jak na něj všichni myslí. Jeho stav se najednou prudce zhoršil, lékaři ho oživovali, ale nepodařilo se to,“ vylíčila DuPreezeová. „Moje životní láska, moje opora, moje všechno. Otec mých dětí už s námi není, nevím, co mám dělat,“ dodala truchlící žena.

Vakcinace v USA

Vakcinační program v USA stagnuje, přestože se země potýká s růstem případů nakažlivější varianty delta. Méně než polovina dospělých Američanů je plně očkována, oproti dubnu, kdy se očkovalo až 4 milionu dávek za den, nyní je to jen kolem 700 tisíc dávek denně.

Video  Vláda schválila lékařskou výjimku z nošení respirátorů i dva volna pro očkované  - ČTK
Video se připravuje ...

Uživatel_5542898 ( 25. srpna 2021 13:40 )

Tenhle otravnej článek se mi objevuje na stránkách každej den. Nejde vymazat. Vadí mi to.

sorgedoktor ( 4. srpna 2021 08:04 )

....Ovsem ono to nebude tak primocare a jednoznacne....Kze predpokladat, ze ruzne rasy jsou ruzne odolne.Pak se jiz prokazalo, ze krecvni skupiny A, B a AB masji snad horsi prubeh nez nula...Uz se popsalo hodne papiru

doktormediciny ( 2. srpna 2021 15:12 )

Za lo let bude somrovat...U nas v socialneš vyloucench lokalitach lide ziji z pridavku na treba 10 deti, nevim jak je to v Americe..Pred 30 lety bylo prednaseno v sociologii....k dbesnimu datu kazde 4 dite narozene v Ceskoslovensku jhe ROM

sorgedoktor ( 2. srpna 2021 15:09 )

Ja si myslim ze to posuzujete dost prisne. I v nasi republiced se nekdy narodi cernoch zcela bilym rodicum.....Ta nadvaha je dost utcena geneticky. Ja jim az 5 plqatku knedliku, brambory a tyzi pres 200 gr uhlovodanu no a mam 85 kilo...Porad

latecia ( 2. srpna 2021 07:17 )

Nj ale to ze mel zrejme cukrovku kterou nelecil, nadvahu, spatnou stravu to uz nepisou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa