Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sexuálně zneužíval úřednice i policistku: Guvernér New Yorku závěry vyšetřování odmítá

Aktualizováno -
3. srpna 2021
19:58
Autor: ČTK - 
3. srpna 2021
18:14

 Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo se dopustil sexuálního obtěžování několika žen včetně stávajících a bývalých státních pracovnic. Závěr vyšetřování dnes ohlásila státní ministryně spravedlnosti a generální prokurátorka Letitia Jamesová. Cuomo si podle jejích slov počínal v rozporu se státními i federálními zákony, informují americká média. Guvernér veškerá obvinění nadále odmítá, zatímco přichází nové výzvy, aby odstoupil.

Generální prokuratura vyšetřování spustila asi před pěti měsíci v reakci na obvinění, která se objevovala v médiích. Případ dostali na starost dva nezávislí právníci, kteří podle agentury AP mluvili se 179 lidmi včetně desítky údajných obětí. V konečné zprávě čítající přes 160 stránek pak uvedli, že Cuomo společně se svými poradci vytvořil „nepřátelské pracovní prostředí“, v němž panovaly „strach a zastrašování“.

„Rozhovory a důkazní materiály odhalily hluboce znepokojivý, ale jasný obrázek: Guvernér Cuomo sexuálně obtěžoval současné a bývalé státní zaměstnankyně a porušoval při tom státní i federální zákony,“ řekla Jamesová. „Nezávislé vyšetřování zjistilo, že guvernér Cuomo obtěžoval více žen, z nichž mnohé byly mladé, když se dopouštěl osahávání, polibků, objímání a nevhodných poznámek,“ popsala zjištění.

Zpráva o vyšetřování uvádí, že Cuomovo nevhodné chování se netýkalo jen pracovnic jeho kanceláře, ale i dalších zaměstnankyň státu New York včetně jedné policistky, dále také „členek veřejnosti“. Minimálně v jednom případě se pak Cuomo a jeho nejbližší spolupracovníci údajně snažili dané ženě pomstít, když se svou stížností šla na veřejnost.

Obvinění proti Cuomovi se začala v médiích objevovat v únoru a počet údajných obětí postupně narostl na sedm. Mnoho kolegů z Demokratické strany pak guvernéra vyzývalo, aby odstoupil. Po demisi volali mimo jiné demokratičtí členové Kongresu včetně senátního lídra Chucka Schumera. Americký prezident Joe Biden tehdy uvedl, že pokud vyšetřování vedené generální prokuraturou obvinění potvrdí, Cuomo by měl rezignovat. „Myslím, že by kromě toho asi byl i stíhán,“ dodal prezident.

Guvernér rezignovat nehodlá

Nyní lze očekávat nový tlak na odchod Cuoma z čela New Yorku, kde působí od začátku roku 2011. Společné prohlášení volající po rezignaci už například vydala trojice demokratických kongresmanů zastupujících severovýchodní stát USA, která vyšetřování pod záštitou generální prokuratury označila za „důkladné a profesionální“. Předseda newyorského zákonodárného sboru Carl Heastie zase nazval obsah nové zprávy „znepokojivým“. Podle deníku The New York Times by v regionálním parlamentu, který ovládají demokrati, mohla nová zjištění oživit snahu guvernéra odvolat.

Sám Cuomo v zimě jakékoli pochybení odmítal a kritiky vyzýval, aby počkali na závěry vyšetřování. V první reakci na dnešní vývoj pak neoznámil záměr odstoupit a opět prohlásil, že se nikdy žádného sexuálního obtěžování nedopustil.

„Nikdy jsem se nikoho nedotýkal nevhodným způsobem ani jsem nečinil nevhodné sexuální návrhy,“ řekl 63letý politik. Čerstvě publikované závěry podle něj podávají zkreslenou verzi událostí a obsahují prý i obvinění z osahávání, které se „nikdy nestalo“. „Poučil jsem se z toho,“ dodal Cuomo s tím, že „přijímá zodpovědnost“.

Vyšetřovatelé tvrdí, že Cuoma z různých forem nevhodného chování obvinilo celkem 11 žen. „Shledali jsme všech 11 žen důvěryhodnými,“ uvedla právnička Anne Clarková, která případ vedla společně s bývalým federálním prokurátorem Joonem Kimem. Výsledná zpráva naopak označila za nedůvěryhodné Cuomovo vysvětlování jednotlivých událostí. „Plošné odmítání a neschopnost vybavit si specifické incidenty“ v podání guvernéra prý neobstojí ve srovnání s detailními a vzájemně se podporujícími vzpomínkami stěžovatelek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi