Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Biden: Vojáci USA opustí Afghánistán do 11. září. Češi jsou připraveni odejít také

Aktualizováno -
14. dubna 2021
23:58
Autor: ČTK, simao - 
14. dubna 2021
21:25

USA začnou společně se svými spojenci stahovat vojáky z Afghánistánu od 1. května. Ze země pak definitivně odejdou do 11. září, tedy do 20. výročí teroristických útoků na New York a Washington, kvůli nimž byla invaze původně zahájena. V proslovu v Bílém domě to dnes oznámil prezident Joe Biden. Rozhodnutí se týká i českých vojáků. Ministr obrany Lubomír Metnar potvrdil, že jsou Češi také připraveni začít se stahovat.

„Nastal čas, aby američtí vojáci odešli domů,“ prohlásil dnes americký prezident Joe Biden.

„Spojené státy zahájí svůj konečný odchod 1. května tohoto roku. Nebudeme zbrkle pádit k východu. Provedeme to zodpovědně, promyšleně a bezpečně a učiníme to v plné spolupráci s našimi spojenci a partnery, kteří nyní mají v Afghánistánu více jednotek než my,“ řekl prezident.

Biden připomněl, že původním cílem operace bylo zamezení toho, aby afghánské území mohla jako zázemí využívat teroristická síť Al-Káida, což se podle něj podařilo. A jejího vůdce Usámu bin Ládina americké speciální síly zlikvidovaly v jeho pákistánském útočišti počátkem května 2011, tedy už před deseti lety.

Stahování vojsk tak začne 1. května, kdy se USA podle smlouvy s povstaleckým hnutím Tálibán, uzavřené předchozí administrativou Donalda Trumpa, původně zavázaly zemi zcela opustit.

Biden rovněž poznamenal, že se USA musí do budoucna soustředit na teroristické hrozby, které se objevily na jiných místech světa než v Afghánistánu. Za prioritu označil rovněž nutnost čelit asertivním ambicím Číny.

„Jsem nyní čtvrtým americkým prezidentem, který dohlíží na americkou přítomnost v Afghánistánu. Dva republikáni. Dva demokraté,“ řekl Biden. „Na pátého již tuto zodpovědnost nepřenesu,“ dodal.

USA mají nyní v zemi kolem 2500 vojáků. V rámci mise NATO Resolute Support (Rozhodná podpora) nyní působí v Afghánistánu celkem 9600 příslušníků koaličních ozbrojených sil z 36 zemí včetně České republiky.

Stahuje se i NATO

„Šli jsme do Afghánistánu společně, přizpůsobovali své postoje společně a jsme jednotní i v otázce odchodu,“ řekl po ministerské videokonferenci generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Stoltenberg připustil, že mírový proces se nevyvíjí zcela podle představ Západu a odchod není zárukou pozitivního vývoje v zemi. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí a obnáší i rizika,“ prohlásil šéf NATO s tím, že alianční země stály před velkým dilematem, zda opustit zemi, nebo stát před možností dalšího mnohaletého angažmá.

Metnar: Dohodu respektujeme

Česká republika podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) respektuje dohodu ministrů obrany a zahraničí NATO o odchodu vojáků z Afghánistánu a je připravena své vojáky stáhnout také.

„Vždy jsme říkali, že samostatně nebudeme podnikat žádné kroky a otázku afghánské mise musíme vyřešit kolektivně. Dohodu respektujeme a jsme připraveni stáhnout i české vojáky,“ uvedl Metnar. „Se spojenci budeme koordinovat naši další pomoc Afghánistánu a jsme nadále připraveni společně bojovat proti terorismu,“ dodal.

Video  Armádní historik Eduard Stehlík: Rakve zakryté českou vlajkou, na to se nedá zvyknout.  - Jakub Veinlich, Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 15. dubna 2021 12:52 )

USA prohraly dalsi valku v rade...Cim to asi bude?

wenzel trousil ( 15. dubna 2021 12:50 )

I USA vi ze 11.zari ma na svedomi Saudska Arabie...Agrese do Afghanistanu stala zivoty 2 500 Americkych zoldaku a dalsi stovky zivotu jejich satelitu"...vcetne tech Ceskych..Vyplatilo se to komu? Loutkova vlada dosazena Americany skonci s odchodem okupantu a Afghanci si konecne zacnou vladnout sami...Jedno jestli si budou rikat TALIBAN nebo napr. ODS nebo TOP 09...POdstatne ze i tam ANO, Bude lip".

Petr drakouš ( 15. dubna 2021 08:36 )

po 20-ti letech vývozu demokracie a západních hodnot - výsledek nula a desítky miliard dolarů v luftu včetně životů které přišli vniveč neb je návrat do stavu nula a pro ostatní režimy když vydržíme tak západ porazíme. Ponaučení pro nás zapomenout, že náš pohled na svět je jen ten správný všichni ne něj čekají na svět se dívat i jiným pohledem než naším hlavně ne slepě následovat názor USA jenž je první amerika a chrání pouze jejich zájmy.

Zobrazit celou diskusi