Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump se nevzdává. Naznačil novou prezidentskou kandidaturu, Melania znovu první dámou?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. března 2021
18:42

Exprezident Spojených států Donald Trump v neděli 28. února v prvním projevu po opuštění Bílého domu naznačil, že by chtěl v roce 2024 usilovat o druhý prezidentský mandát. Na Konferenci konzervativní politické akce (CPAC) však zároveň vyvrátil spekulace, že by se chystal zakládat novou politickou stranu. Znovu rovněž opakoval svoje nepravdivá tvrzení o volebních podvodech a kritizoval současnou demokratickou hlavu státu Joea Bidena. Trump neochvějně věří ve své vítězství, svou manželku Melanii dokonce označil za příští první dámu USA.

„Naše hnutí pyšných, pracovitých amerických patriotů se teprve rozjíždí a nakonec vyhrajeme. Vyhrajeme,“ řekl Trump. Odmítl přitom uznat, že jej v listopadových volbách porazil Biden, a naznačil, že by mohl kandidovat znovu. „Právě přišli o Bílý dům,“ řekl republikánský exprezident poté, co kritizoval kroky současné administrativy v oblasti imigrační politiky. „Ale kdo ví, kdo ví, možná se rozhodnu porazit je potřetí,“ dodal, čímž se nepřímo nepravdivě označil za vítěze listopadových voleb.

Vlastní stranu zakládat nebude

Trump rovněž prohlásil, že je Republikánská strana sjednocená a že proto neplánuje zakládat třetí stranu. O takové možnosti přitom podle agentury Reuters v posledních měsících diskutoval se svými poradci. „Nezakládáme nové strany. Máme Republikánskou stranu. Bude sjednocená a silnější, než kdykoliv předtím. Nezakládám novou stranu,“ řekl.

Trumpova podpora mezi řadovými republikány je podle průzkumů stále velmi vysoká. Někteří čelní představitelé strany, jako například vůdce senátní menšiny Mitch McConnell, však Trumpa v poslední době otevřeně kritizovali právě kvůli jeho opakovaným snahám o nepodložené zpochybnění výsledku voleb a jeho roli v násilnostech v sídle Kongresu ze začátku ledna, kvůli nimž přišlo o život pět lidí.

Exprezident USA Donald Trump. Exprezident USA Donald Trump. | Reuters

Exprezident má však mezi republikány nadále zásadní vliv, který chce podle poradců uplatňovat například zřízením takzvaného politického akčního výboru (super PAC), jež bude podporovat jemu názorově věrné kandidáty.

Bidenova administrativa dala jasně najevo, že se nehodlá k nedělnímu Trumpovu projevu vyjadřovat. „Rozhodně se nezaměřujeme na to, co řekne prezident Trump na CPAC,“ řekla minulý týden mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Co Melania a návrat do Bílého domu?

Novináři také spekulují nad tím, jak nadšená by byla Melania Trumpová (50), kdyby se měla vrátit do Bílého domu. Opouštěla ho s vůbec nejnižší přízní Američanů od chvíle, kdy její manžel oznámil kandidaturu. Nyní pobývá na Floridě v sídle Mar-a-Lago, oficiálním událostem se vyhýbá, zahlédnout ji lidé můžou jen v rámci letoviska.

Podle zdrojů listu Daily Mail si slovinská exmodelka „výrazně oddechla“, když mohla konečně opustit prezidentské sídlo. Po Trumpově inauguraci v roce 2017 se stěhováním do Washingtonu otálela skoro půl roku, naopak ke stěhování na Floridu byla připravená téměř ihned po listopadových prezidentských volbách.

Mluvilo se také o tom, že Trumpová čeká na konec manželovy prezidentury, aby požádala o rozvod. Tyto dohady se zatím nepotvrdily, navíc Trumpovo prohlášení, že jeho žena bude v roce 2024 první dámou, nenapovídají tomu, že by mezi manžely bylo něco v nepořádku.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům.  - Reuters
Video se připravuje ...

buban ( 1. března 2021 20:08 )

Myslím,že nestačilo.Bo Biden to nezvládne,nastoupí viceprezidentka-a to potom nastane ten správný masakr-poklekávání před opálenými,líbání jejich nohou-prostě BLM.

sekebo ( 1. března 2021 19:07 )

Já myslím, že jednou úplně stačilo Trumpeto.

Zobrazit celou diskusi