Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rychlé zmizení prezidenta: 169 milionů dolarů nacpal do vrtulníku? A utekl do Dubaje

Aktualizováno -
18. srpna 2021
17:15
Autor: tsv, ČTK - 
16. srpna 2021
16:01

Afghánský prezident Ašraf Ghaní zmizel ze země se čtyřmi auty a helikoptérou plnými peněz. Podle serveru Daily Mail si v otovosti odvezl neuvěřitelných 169 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes 3,7 miliardy korun. Informaci přinesla ruská agentura RIA. Ghaní opustil zemi už v neděli. Podle agentury Reuters odletěl do Tádžikistánu, televize Al-Džazíra ale večer uvedla, že s manželkou odletěl do Uzbekistánu. Prezident je nakonec ve Spojených arabských emirátech, potvrdilo to tamní ministerstvo. Afghánská ambasáda v Tádžikistánu nyní volá po prezidentovu zatčení kvůli „krádeži státní pokladny“. Prezident odmítl, že by peníze vzal.

Informaci o tom, že afghánský prezident Ghaní uprchl s penězi, uveřejnila nejprve ruská agentura RIA s odkazem na mluvčího velvyslanectví Nikitu Ishchenka, podle kterého se prý Ghaní musel před odletem s částí peněz rozloučit, všechny se do helikoptéry nevešly.

„Čtyři auta byla plná peněz. Pokusili se nacpat další peníze do helikoptéry, ale všechno se tam nevešlo. Část peněz zůstala ležet na zemi,“ řekl podle agentury Ishchenko.

Afghánská ambasáda v Tádžikistánu ve středu požádala interpol, aby prezidenta a jeho společníky zadržel za krádež veřejného majetku. Peníze, se kterýmu Ghání údajně odletěl, podle velvyslanectví patří Afghánistánu.

Afghánské velvyslanectví nyní žádá zatčení Ghaního, poradce pro národní bezpečnost Hamdulláha Mohiba a bývalého hlavního poradce Ghaního Fazela Mahmúda.

Ghaní odletěl ze země v neděli v době, kdy se jednotky Tálibánu blížily k metropoli Kábulu. Prezidentská kancelář oznámila, že místo pobytu hlavy státu z bezpečnostních důvodů neupřesní. Ghaní později na facebooku napsal, že zemi opustil, aby zabránil krveprolití. Kde je, ale také nesdělil.  

Povstalci vzápětí vstoupili do prezidentského paláce a převzali nad ním kontrolu, sdělili agentuře Reuters dva velitelé Tálibánu, Televize Al-Džazíra pak odvysílala záběry, na kterých jsou podle ní velitelé Tálibánu a s nimi desítky ozbrojených bojovníků tohoto islamistického hnutí.

Video  Armádní historik Eduard Stehlík: Rakve zakryté českou vlajkou, na to se nedá zvyknout.  - Jakub Veinlich, Blesk TV
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 18. srpna 2021 21:38 )

Jako třeby byl Hitler nebo Stalin.

hades ( 18. srpna 2021 16:29 )

Samozřejmě Rusko zase začíná maskýrovku.

jajas ( 18. srpna 2021 15:32 )

A proč právě on? Nebo to udělal i Klaus nebo Havel? Zeman je všechno možné, ale s těma prachama jsi to přehnal. Chápu, že ho nemusíš, ale to neznamená, že na něj budeš házet kdeco!

jajas ( 18. srpna 2021 15:29 )

Tak prezident jim zdrhnul s penězi, které patří Afganistánu? A kde je teď Afganistán? Kdo tam teď věeí? Vše mají v rukou Talibáni, takže by stejně ty prachy sebrali oni.....

ANOrozkradanidotaci ( 18. srpna 2021 13:31 )

Dobrá pohádka pro lůzu.
Když u nás sockomouši svrhávali Nečasovu vládu, tak lůze nalhali, že tam byly desítky kilogramů zlata.
Zlata, které existovalo jen v těchto rudých blábolech.
Tady máme pytle peněz.

Zobrazit celou diskusi