Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová vlna migrantů i obavy z teroru? Vzestup Tálibánu očima expertů: Věděli, kam udeřit!

Autor: Nikola Forejtová, Jakub Kopřiva - 
16. srpna 2021
13:43

Tajně a pod taktovkou armády. Česko chce v „těchto dnech“, jak zní oficiální stanovisko, evakuovat z Afghánistánu diplomaty, místní pracovníky ambasády a armádní tlumočníky. Důvod je jasný: radikální hnutí Tálibán už ovládá většinu země a včera vstoupilo do metropole Kábulu. První letadlo již do Česka dorazilo - v pondělí ráno přistálo na letišti v Kbelích. Generál Jiří Šedivý a exministr zahraničí Tomáš Petříček pro Blesk okomentovali překotné dění v Kábulu.

Po opuštění spojeneckých vojsk Afghánistán padl do područí hnutí Tálibán. Až překvapivě rychlé převzetí moci je podle exministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka impulsem pro Česko, aby o to rychleji poskytlo pomoc svým afghánským spojencům. Ti za nás pokládali životy a my bychom jim to měli vrátit. Navíc musíme myslet i na ty spojence, kteří českým vojákům pomáhají i v dalších nebezpečných zemích, jak podotkl pro Blesk Zprávy Petříček. Tito lidé totiž potřebují vědět, že se na nás mohou spolehnout. Petříček také okomentoval, co pro nás může země ovládaná Talibánem znamenat a zdali nám hrozí nebezpečí. 

Generál Šedivý: Měli to dobře připravené

Korupce i téměř žádný posun životní úrovně. To jsou podle bezpečnostního experta, generála Jiřího Šedivého, jen některé důvody, proč se hnutí Tálibán znovu podařilo dostat k moci.

„Tálibán je vojensky mnohem výše než hlavní velení afghánských vojenských sil. To plánování a použití omezeného počtu sil ukázalo, že Tálibánci přesně věděli, jak mají přetnout zásobovací a komunikační linie,“ řekl Blesku s tím, že radikalistům pomohla i velmi nízká morálka afghánské armády.

Vzestup hnutí ale vyhnal ze země už na milion lidí, s čímž se nyní bude muset vyrovnat řada států, a není vyloučeno, že masy zamíří i do Evropy. „S těmi lidmi přichází jiná kultura a někdy i bohužel násilné prosazování jejich životního stylu,“ dodal Šedivý, podle něhož není vyloučeno, že s postupnou radikalizací by mohly na starém kontinentu vznikat i teroristické buňky.

Nemilosrdně likvidují odpůrce

O comebacku Tálibánu dnes mluví ve studiu Blesku v pořadu Epicentrum i generál Petr Pavel. „Je třeba se na to dívat realisticky a brát prohlášení mluvčích Tálibánu s určitou rezervou,“ varoval Pavel. „Tálibán rozhodně není spojenectvím nějakých mírumilovných náboženských učenců. Je to organizace, která používá velice nevybíravé prostředky a své odpůrce nemilosrdně likviduje,“ dodal Pavel s tím, že i samotná ofenzíva ukázala, jak je Tálibán schopen selektivně likvidovat odpůrce tak, aby oslabil vládu.

Video  Generál Pavel o Tálibánu i evakuaci Čechů z Kábulu: Velké zklamání z mise v Afghánistánu!  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Petříček: Hrozí dopad na migraci. A jde o čas

Blesk Zprávy: Rychlý postup Tálibánu řadu států překvapil. Jak se na to díváte vy?

Tomáš Petříček: Tálibán se na stahování amerických a spojeneckých vojsk připravil. Nepodařilo se zajistit funkčnost bezpečnostních složek afghánské vlády, což by se i mělo vyhodnotit. Co se stalo, že afghánská armáda takto rychle ztratila kontrolu nad velkou část území.

Jak se Tálibán připravoval? Ozbrojil se, připravil si půdu...

Přesně tak. A ukazuje se, že bylo možná předčasné se takto rychle ze země stahovat. My, tedy ČR, jsme vycházeli z toho, že když jsme společně s dalšími spojenci do Afghánistánu přišli, tak společně odejdeme.

Řada představitelů ale byla toho názoru, že situace ještě nedozrála k tomu, aby bylo možné zemi opustit. Teď bude důležité sledovat, jestli nebude mít situace v Afghánistánu znovu dopad na bezpečnost v širším regionu a na riziko mezinárodního terorismu.

Jeden z vůdců hnutí uvedl, že doufá, že se Islám brzy rozšíří i dál. Máme to tedy chápat jako hrozbu, nebezpečí?

Určitě je tu několik faktorů. Jedním z nich je riziko toho, že se Afghánistán opět stane zázemím pro mezinárodní teroristické organizace. I přesto, že se Tálibán zavázal k tomu, že to nedopustí.

Druhá stránka věci je to, že případný konflikt může mít dopad na mezinárodní migraci, což bude mít dopad na Evropu. Už jsme zaznamenali zvýšený počet lidí, co do Evropy míří.

Vrátím se k sobotě. Na twitteru jste uvedl, že pomoc našim spojencům pokulhává. Mohl byste to rozvést?

Já jsem rád, že se česká vláda cítí odpovědná za osud lidí, kteří spolupracovali s naší armádou a ambasádou, především jako tlumočníci. Tito lidé budou ohroženi na životě, nebylo by to poprvé, co se stali terčem. A vláda už na konci července schválila tuto pomoc a po čtrnácti dnech bylo znovu deklarováno, že lidem, kteří se budou chtít přemístit do ČR, se pomůže. Nicméně postup Tálibánu je rychlejší, tak by i pomoc měla být rychlejší.

Takže jsme zareagovali pomalu?

Tak uplynulo 14 dní a nevím, jestli se mezitím něco stalo. Já jsem podporoval iniciativu „Zachraňte tlumočníky,“ která byla iniciována našimi válečnými veterány a vojáky, co v Afghánistánu působili. Oni vědí, o čem hovoří. S tlumočníky měli čest spolupracovat a jejich činnost na nich byla závislá, a jak přiznávají, často jim tito lidé zachraňovali životy. Nyní bychom se tak měli zachovat i my.

Co by těmto spojencům reálně mohlo hrozit?

Tak nebylo by to poprvé, co by mohl být v ohrožení jejich život. Útoky na spolupracovníky cizích ambasád a spojeneckých vojsk nejsou v této zemi ojedinělou záležitostí. Není to tak dávno, co zavraždili milice spolupracovníka spojenecké armády. Opravdu mohou přijít o život.

Jaká je to pro Česko vizitka?

Chtěl bych upozornit, že to je nejen naše vizitka k pracovníkům z Afghánistánu. Je to signál pro všechny naše spolupracovníky v jiných, ne úplně bezpečných státech světa. Pokud nejsme schopni tyto lidi ochránit, tak ta ochota být loajální může být mnohem nižší. Dnes naši vojáci působí v nebezpečných oblastech, jako je Mali, a my potřebujeme důvěru těchto spojenců a místních. Měli bychom docenit, co pro naši vládu dělají a že nasazují život. 

Jaká je na tom obecně česká diplomacie z Vašeho pohledu. Máme nějaké šrámy? I třeba kvůli nedávné „Vrbětické kauze“? 

Já si nemyslím, že by měla ČR špatnou pověst. Postupovali jsme v řadě případů mnohem aktivněji než jiné státy, ale je to opět otázka nějaké image a spolehlivosti ČR jako partnera a na to bychom měli pamatovat.

Co je tedy třeba nyní dělat?

Měli bychom určitě naplnit závazky, které ke spolupracovníkům máme. Tady jde o čas, a jak jsem již psal včera: Kdo dává rychlou pomoc, ji dává dvakrát.

Video  Tálibánci se rozvalují v hale uprchlého kontroverzního generála Rašída Dostuma  - Twitter
Video se připravuje ...

jikopec ( 18. srpna 2021 17:07 )

Proč jsem měl větší pocit bezpečí v době, kdy byla v ČSSR sovětská armáda?

Manowar ( 18. srpna 2021 01:07 )

Proč si myslíš,že jsem to,co si ty?

strejda777 ( 17. srpna 2021 10:32 )

Po boji je každý generál....

Manowar ( 17. srpna 2021 05:54 )

Za vším zlem hledej USA.

9876543 ( 16. srpna 2021 19:53 )

Neschopní Afghánci, kteří namísto aby bránili svojí zem, zdrhají jak krysy. Dostanou byty, dávky, staří důchody.Neměli by si politici snížit svoje platy...namísto toho, je příští rok čeká nárůst platů deseti tisíců.A co senát, zcela zbytečný nanicovatý. Politici o své nepřij­dou,­..od­skáčou to lidé práce, bude se navyšovat DPH neustálé handrkování jestli důchodcům přidat""a kde na to vzít.
Kolik těch lidí s rodinami u nás skončí o tom se nebude mluvit. Určitě nevydrží pracovat den co den 8 hodin, ani nebudou muset, budou jako naši minoritní netáhla,..i ta po doba sedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa