Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tálibán obsadil palác generála Dostuma: Zlatý nábytek i nádobí. Kontroverzní Paša utekl, vězně házel pod tanky

Aktualizováno -
15. srpna 2021
10:03
Autor: šim - 
15. srpna 2021
09:13

Radikální bojovníci Tálibánu ovládají téměř všechny afghánské provincie. Zbývá jim dobýt hlavní město Kábul. Poslední velká města se vzdala bez boje, mezi nimi Mazáre Šaríf na severu země u hranic s Uzbekistánem, které obsadili v sobotu. Po zuby ozbrojení islamisté se vydali do paláce jednoho z největších odpůrců Tálibánu, kontroverzního generála Rašída Dostuma, stoupenci přezdívaného Paša. 

Jen pár hodin po kapitulaci města se na twitteru začala objevovat videa z průzkumu „válečné kořisti“. Několik desítek ozbrojených bojovníků se nejprve jako by nesměle prochází po pečlivě udržované zahradě a nevycházejí z úžasu. Před nimi se tyčí několikapatrový, sloupy a šlehačkovými balkony ozdobený palác. Patří generálu Rašídu Dostumovi, dlouholetému spojenci Západu a Američanů, jehož letitá armádní historie však ukazuje, že se vždy rád připojil k vítězné straně.

Video  Tálibánci ohromeně prohlíží zlatý nábytek, nádobí a luxusní vybavení paláce generála Dostuma  - Twitter
Video se připravuje ...

Další záběry jsou z interiéru, hrstka ozbrojenců ohromeně obhlíží zlatem vykládanou halu, s těžkým koženým zlaceným nábytkem, na pár vteřin usedají do luxusních křesel, další užasle obhlížejí zlatý čajový servis. Neuplyne mnoho času a přepychová hala uzbeckého generála, který stál v čele desetitisíců vojáků severoafghánské provincie, je zaplněna tálibánci, kteří se rozvalují na pohovkách či jen tak posedávají na zemi se samopaly odloženými vedle sebe a hodují.

Video  Tálibánci se rozvalují v hale uprchlého kontroverzního generála Rašída Dostuma  - Twitter
Video se připravuje ...

Otázka, kde na takový luxus vzal, přichází hned v zápětí. Kolik dolarů z americké bilionové pomoci na obnovu Afghánistánu mu asi uvízlo za nehty?

Generál Dostum měl ještě před pár dny být slibnou postavou ve vyjednání s kmenovými vůdci o ukončení tálibánského tažení, po pádu jeho domovského města však nejspíše uprchl ze země, uvádí britský Daily Mail

Kontroverzní generál, který byl svého času viceprezidentem Afghánistánu, byl klíčovým spojencem amerických jednotek v uplynulých 20 letech a dlouholetým bojovníkem proti Tálibánu. Před 11. zářím byl nechvalně proslulým válečníkem, který nechával házet vězně pod kola tanků. V posledních letech byl váženou postavou Afghánské národní armády, nikoli však bez skandálů. Mezi roky 2017 a 2018 uprchl do exilu po obvinění z mučení politických vězňů. K trpěnému generálovi se minulý týden obrátil afghánský prezident  Ašraf Ghání, který kontaktoval Dostuma coby vůdce v uzbeckých milicích a prominentního tádžického vůdce Attu Muhammada Núra, ačkoli se je roky snažil odstavit na vedlejší kolej ve snaze posílit afghánskou armádu.

Video  Bojovníci Tálibánu na zahradě u paláce  - Twitter
Video se připravuje ...

Je jen otázkou času, kdy do rukou Tálibánu padne Kábul. Jeho bojovníci jsou již na předměstí hlavního města. Z města prchají tisíce lidí. Zástupce Tálibánu v Dauhá uvedl, že povstalečtí bojovníci mají rozkaz, aby se vyvarovali násilí a umožnili z metropole odejít všem, kdo tak budou chtít učinit.

Zatímco vlády všech zemí stahují své diplomaty, z opačného směru do Afghánistánu míří dočasně tisíce amerických vojáků, kteří mají s evakuací pracovníků ambasád i ohrožených afghánských spolupracovníků pomoci.

Spojené státy s evakuací diplomatů ze svého velvyslanectví v Kábulu již začaly, zaměstnanci české ambasády by se domů měli vrátit v nejbližších dnech.

Česká republika z Afghánistánu evakuuje kromě českých diplomatů i místní síly, které na kábulském velvyslanectví pracovaly, a to včetně jejich rodin, kterým by od Tálibánu hrozila smrt. Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. V tiskové zprávě po mimořádném večerním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) to v sobotu uvedli premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), kteří se zúčastnili jednání. 

bracha dan ( 18. srpna 2021 12:20 )

Odesli od nedodelane prace a pokud se budou muset vratit, rozbiji vsechno, co se tam 20 let budovalo

bracha dan ( 18. srpna 2021 12:18 )

Pokud toto rekl tak je mimo. Mise splnena svuj ukol jen ve smyslu, ze Americane i svet meli na 20.let klid. UdelAli si to svoje A jdou pryc. Sireni demokracie slo prilis pomalu. Rekl bych, ze se zacinala ujimat teprve ted. Jenze ta obcanska i politicka spolecnost je tam velmi mlada a krehka a potrebovala by jeste aspon 20.let klidu, tak aby se skutecne vytvoril funkcni politicky system...

bracha dan ( 18. srpna 2021 12:13 )

No, pocitam, ze tihle chlapci, ci spise jejich velitele se ihned zabydlí v tech tisicovkach luxusnich vil, ci spise palacu s 50 mistnostmi, ktere si tam zkorumpovani vladni urednic postavili z penez na rekonstrukci. Pokud je tedy neodpálí do vzduchu, coz by napriklad stary Taliban udelal. Pred 20 lety Taliban nebral uplatky. Dnes do Afghanistanu v luxusnich bilych limuzinach pricestoval s konvojem z exilu v Kataru spoluzakladatel Talibanu. Nejsem si jisty, co je horsi varianta, zda Taliban cisty a kruty, nebo zkorumpovany a kruty. Moc neverim tomu, ze by novy Taliban usiloval o rozvoj a modernizaci zeme jako spravny vlastenec. Zkusenost rika, ze bez funkcni opozice a funkcniho politickeho systemu zadna vojenska junta nemuze vybudovat prosperujici stat. Bude to diktatura kseftujici s Cinou a sousednimi staty. Je pravda, ze obyvatelstvo Afghanistanu je uplne jine, nez to pred 20 lety. A s tim se bude muset Tslibsn popasovat. Populace se za 20 let zdvojnasobila. Je velmi mlada, vice nez polovina lidi je pod 25 let. Tihle lide vyrustali v relativni svobode, dostali vzdelani ve skolach, vcetne univerzit, meli internet, vytvorili obcanskou spolecnost, zeny se zapojily do verejneho zivota. Zeme se aspon castecne ekonomicky stabilizovala, rozvijelo se podnikani. Americane adalsi zeme postavili skoly. Ty budou ted prazdne. Ocekavam, ze 5 az 10 milionu lidi v nejblizsich letech utece, protoze to pro ne bude neunosne. Rada mladych lidi je zdesena a nevidi pro sebe a svoji zemi zadnou budoucnost. Je fakt, ze vetsina Aghancu se snazi veci prilis nehrotit, jsou opatrni. Doufaji, ze to nebude tak zle. I ja ocekavam na dalsich 20 let temno...

zkzkz ( 15. srpna 2021 23:25 )

Bleskoska ( 15. srpna 2021 20:51 )

Milí důchodci, za to, že jste v profesním věku budovali tuto republiku, dostanete od ledna asi 800 Kč, někdo holt méně k důchodu. Republiku půjčíme našim spolupracovníkům a tlumočníkům z Afghánistánu. Jistě to chápete. Však jim jen dáme byty a nějaké ty statisíce měsíčně na nákupy. No jistě, že zabezpečíme i jejich rodiny. A nezáviďte. Na, tu máte své almužny a ticho už.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání