Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jurečka a Faltýnek šli do sebe v debatě Blesku: Ostrá hádka kvůli zdražování energií

Autor: ula, simao - 
23. září 2021
12:30

V České republice dochází v posledních měsících k rychlému růstu spotřebitelských cen. Jejich hladina v srpnu meziročně vystoupala o 4,1 procenta, což je nejvíc za posledních třináct let. Vše kolem nás zdražuje a české domácnosti musí platit stále více ze svých peněženek a účtů. Rostoucími cenami, ale také zemědělstvím a potravinovou soběstačností Česka se zabývali politici na debatě Blesku. Hned v úvodu přišla řeč na zrušení superhrubé mzdy a Jaroslav Faltýnek (za ANO) a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka se střetli při otázce zavedení tzv. energetických šeků pro nízkopříjmové rodiny. 

Jaroslav Faltýnek, šéf poslaneckého klubu ANO, agronom a předseda zemědělského výboru ve Sněmovně, hned na úvod debaty poznamenal, že „už je líp“, jakkoli tomu některá aktuální data nenasvědčují. Narážel tak na volební slogan své strany: ANO, bude líp.

„Posledních osm let, kdy se zvyšovaly platy a důchody, a poslední věc, když jsme zrušili superhrubou mzdu a nechali v peněženkách lidem o sedm procent více, jsme toho udělali poměrně hodně,“ dodal Faltýnek. Připomněl, že inflace se netýká jen České republiky, ale celého světa.

Poslanec Pirátů Radek Holomčík připomněl, že rostoucí dluh nebo masivní zrušení superhrubé mzdy se na inflaci podílí.

Video  Vlna zdražování jídla i energií, ale i nedostatek českého vepřového: Spory politiků v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Veselý (ČSSD): Zrušení superhrubé mzdy přidalo peníze nejbohatším

S ním souhlasil i poslanec za ČSSD Ondřej Veselý. „Problém je kolem daňového balíčku, to, jakým způsobem byla zrušena superhrubá zrušena. Přidalo to peníze nejbohatším. Ti, co měli nejnižší příjmy, ti nedostali nic a senioři nedostali už vůbec nic. Proto jsme navrhovali snížení DPH například na základní potraviny, ale daňový balíček byl prohlasován jinou koalicí (hlasy ANO a ODS, pozn. red.),“ pustil se do koaličních partnerů z ANO Veselý.

Jaroslav Faltýnek mu oponoval, že na zrušení superhrubé mzdy si jeho strana trvá. „Nerozumím kolegovi Veselému, když říká, že důchodci nedostali nic. My jsme jim ve vládě zvyšovali důchody,“ řekl Faltýnek.

Vláda u zdražování energií zaspala?

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že jako otec pěti dětí si dopady zdražování uvědomuje. „Inflace je výhodná pro toho, kdo hodně dluží, pro běžného člověka, který se potýká se spotřebou, kterou musí měsíčně platit, tak mu naopak prodražuje život,“ uvedl s tím, že měsíčně si domácnosti připlatí o 800 korun navíc, což jsou obědy ve škole pro děti.

Poslankyně Marie Pěnčiková (KSČM) připomněla, že s řešením ekonomických problémů měla vláda přijít už před covidovou krizí.

Video  Debata Blesku o zemědělství: Co vzkázali účastníci debaty voličům? Vzkazy ve 30 sekundách  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Její kolegyně Jana Krutáková (STAN) v této souvislosti připomněla, že pandemie se dotkla také podnikatelů, kteří zůstali bez prostředků a pomoc od státu jim nevyrovnala to, nač byli zvyklí. „Zdražování potravin se projevuje například tak, že lidé kupují méně kvalitní jídlo, názorný příklad jsou potravinové banky, které navštěvují lidé, kteří předtím neměli potřebu,“ zdůraznila Krutáková.

Hádka o energetické šeky

V poslední době skokově narůstají ceny energií. Vicepremiér za ANO Karel Havlíček u domácností zvažuje tzv. energetické šeky pro nízkopříjmové rodiny.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek připustil, že je to téma k debatě, ale po volbách. „Já bych nechtěl dělat predikce, ale bude to určitě na debatu na nové vlády, tak snad bude ustanovena co nejdříve. Ale znovu - vláda za inflaci nemůže, je to otázka růstu cen,“ zdůraznil Faltýnek a že vláda může kompenzovat úbytek příjmů.

Poslanec Pirátů Holomčík doplnil, že pokud vysoké ceny energií měly mít dopad na určitě skupiny obyvatelstva, tak se debatě o energetických šecích nebrání.

Poslankyně KSČM si myslí, že vláda zaspala. „Je smutné, že se tu bavíme o tom, že budeme muset přispívat na energie určité skupině obyvatel. Pobavme se o tom, ale je to smutné a tragické,“ zkritizovala vládu Pěnčíková.

Marián Jurečka zareagoval znovu na Faltýnka. „Odpověď na to, jestli je fakt líp, jsou šeky pro nízkopříjmové obyvatele, aby zvládli zaplatit energie, tak je jasné, že líp není. Za inflaci nese spoluzodpovědnost vláda, která má nástroje, kterými ji ovlivňuje,“ opřel se do Faltýnka exministr zemědělství.

Faltýnek: To je debata, jako by nebyl covid

„Mě mrzí, že se ta debata odvíjí, jako kdyby tu nebyl žádný koronavirus. Pokud je líp, tak bylo líp, než přišel covid a ten zasadil tvrdou ránu celosvětové ekonomice, ne jen Česku,“ bránil se Faltýnek.

Podle Jurečky nejsou energetické šeky řešení. „Řešení je na střeše, na fasádě, aby lidé mohli být samovýrobci  a sdílet energie se svými přáteli. To vláda neumožnila a nic neudělala,“ odpověděl Jurečka.

Faltýnek znovu uvedl, že je to na debatu, ale až po volbách, protože o šecích nemá informace. Jurečkovi připomněl naopak debatu v Poslanecké sněmovně o zákonu o obnovitelných zdrojích: „Měl jsem pocit, že slovo fotovoltaika je sprosté slovo ve sněmovně, za sebe říkám, že to, co navrhuje Marian Jurečka, je cesta a v tom máme handicap, to přiznávám, a je na nové vládě, ať jde tímto směrem. Ale já vnímám, že pojem fotovoltaika je sprosté slovo dané minulostí a dneska jsme jinde.“

Milan Šmid ( 30. září 2021 19:35 )

ODS kdu-čsl čssd to vyjde na stejno ?,Fialo, nezapomeň teď na tom vašem sjezdu ODS rozšířit program o důležitý bod, a tím je vrácení 340.000.000.000,- Kč do důchodového fondu

Důležitý bod je vrácení 340.000.000.000,- Kč do důchodového fondu, které si tehdejší ministr financí z ODS Klaus vypůjčil z důchodového fondu, na dobu 1 roku. Slovy: jednoho roku. To jste byli ve vládě ODS, s ODA a lidovci. Nejen, že jste důchodcům nic nevrátili za rok, ale nevrátili jste to ani za další 3 vlády premiérů Klause, Topolánka a Nečase. A žít z peněz jiných a nevracet, je na úrovni darebáků a vrcholného houmlesu, vyhnisů a vyžírek, které následující roky hrají mrtvého brouka, a není jim vůbec nic blbého.

Věřím Fialo, že se jako poctivý modrý plotňák z Moravy, postavíš čelem ke svým věřitelům, tj. důchodcům, a společnými silami v ODS začnete splácet tyto peníze a vrátíte je během jednoho roku, tak jak to váš guru původně sliboval. Vrácením 340.000.000.000,- Kč přinese ODS víc volebních hlasů jak blbé žgryndy delegátů ODS na tomto sjezdu o demokracii, a že Babiš vzal neoprávněně dotaci 50.000.000,-Kč na Čapí hnízdo. To je 6.800krát méně, než si vypůjčila ODS tehdy od penzistů. A nezapomeňte na úroky z prodlení. To taky nebude žádných 20 korun.

K tomu Ti dopomáhej celá členská základna ODS, Bůh a všichni, kteří tu Ovládali a ovládji

Jirik-ta ( 30. září 2021 19:02 )

a co na to Vít Rakušan?

Jirik-ta ( 29. září 2021 13:03 )

teda chlapi vy byste jen kradli

luder ( 28. září 2021 11:09 )

Jurečka, to je ten pravej poctivej! Svůj kolchoz přepsal na manželku která je učitelka a zvesela čerpají miliony dotací z EU! Holt Jurečka je taky ten po Grosovsku kříšťálově čistej že kříšťalovejší být už ani nemůže!

luder ( 27. září 2021 11:36 )

Jestli jste to vy mladí ještě neviděli – neslyšeli
tak Piráti a Stan + Fialova trojkoalice chtějí a určitě to budou chtít také uzákonit, abyste šetřili peníze pro vaše babičky – dědečky - prarodiče a starali se o ně! Včera to Fiala opět v TV potvrdil. Pan Babiš nic takového nechystá, radši lidem peníze přidá!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa