Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Sněmovní bitkař Volný: Po flákanci průšvih. Policie žádá jeho vydání kvůli poplašné zprávě

Autor: ČTK, simao - 
22. května 2021
19:04

Policie žádá o vydání poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání, důvodem je podezření z šíření poplašné zprávy. Deníku N to potvrdila mluvčí prezidia.

Lubomír Volný, bývalý poslanec SPD a nyní nezařazen, má na triku další problém. Policie žádá jeho vydání kvůli šíření poplašné zprávy. A s ohledem na dění ve Sněmovně, kde Volný odmítal nosit roušku či respirátor a fyzicky napadl místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD), je možné, že skutečně vydán bude.

Deník N uvedl, že jde o moment, kdy Volný tvrdil, že se chystá spiknutí kvůli diskreditaci léku ivermektin. Mluvil dokonce o záměrném zabití pacientů.

„Podle mých informaci se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ napsal Volný do příspěvku na facebooku.

Policie v březnu na twitteru uvedla, že si pisatele předvolá k podání vysvětlení. „Kdo se hodnověrným způsobem dozví, že někdo připravuje některý z vyjmenovaných trestných činů, včetně vraždy, a tento čin nepřekazí nebo neoznámí, může se sám dopustit trestného činu. Pokud tyto informace nemá a pouze je šíří, platí totéž. Pisatele předvoláváme k podání vysvětlení,“ uvedla tehdy policie.

Odeslání žádosti do Sněmovny potvrdila serveru Deníku N mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. „Mohu potvrdit, že jsme ve čtvrtek odeslali do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky žádost o vydání poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy,“ uvedla.

Lék ivermektin se obvykle používá jako antiparazitikum a v Česku není registrovaný. Státní ústav pro kontrolu léčiv už dříve uvedl, že má zatím k tomuto léku málo informací na to, aby jej mohl k léčbě covidu-19 doporučit. Lék zkouší k léčbě pacientů s covidem nemocnice u svaté Anny v Brně, zhruba do konce dubna dala lék asi 150 pacientům. Pro průkaznost účinku léku je podle nemocnice potřeba větší studie, kterou chystá. Podle primáře I. interní kardioangiologické kliniky Michala Rezka výsledky pacientů prokázaly toleranci léčby a možný pozitivní efekt.

Problémový odmítač

Volný a jeho kolega Marian Bojko vyvolali pozornost i tím, že ve Sněmovně odmítají „z občanských a politických důvodů“ ochranu úst a nosu. Řídící schůzí je pravidelně napomínají, byli i vykázáni z jednacího sálu. V únoru je ze sálu vyvedla policejní ochranná služba. Uvnitř Sněmovny je nošení respirátoru nebo roušky povinné.

Volnému byla za potyčku vyměřena pokuta jednoho měsíčního poslaneckého platu tedy cca 90 800 korun. Konflikt se odehrál při schůzi k prodloužení nouzového stavu, kdy Hanzel po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu.

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly  - Česká televize
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 24. května 2021 10:33 )

...dukazem jak funguje ta Ceska tzv "Demokracie"!

wenzel trousil ( 24. května 2021 09:19 )

Volny je jednoznacny kandidat na SAcharovovu cenu za obcanskou statecnost..Pres veskere hrozby stoji za svym nazorem nenecha se vydirat, zastrasit. .Je malo takovych lidi dnes prezentovanych v medoiich a bi to je duka

wenzel trousil ( 23. května 2021 08:48 )

NO, to je skoda..Kcemu ta zenska byla dobra...?Zastala se nekdy chudych? Ozebracenych HaWloidy??? JE dobre ze Hawloide pomalu ale jiste vymiraji...Jsou jak cerne mraky..JEn odtahnou, bude zase hezky!

wenzel trousil ( 23. května 2021 08:46 )

Politicke procesy se proste nedaji nezneuzivat...Ono staci nesouhlasit s.humanitarni misi kdekoliv a clovek riskuje par let natvrdo...A vzdy se to okeca "Obavou o demokracii..Ze byl po listopadu podveden cely narod , to nikoho neza­jima­...Pr­edev­sim ty, co jim ten podvod nabidnul plna koryta..VOlny mluvi pravdu, a to se tem u koryt vubec, ale vubec nezamlouva...

Michal Snobl ( 23. května 2021 08:35 )

A co vožralej Hamáček a jeho éra agenta 007, co Kalousek, co Babiš trestně stíhaný premiér, co Arenberg, co Faltýnek, co Minář atd. atd. Co rozfrcaný miliony na ministerstvech v době covidové, že panové a dámy Hamáčku, Babiš, Vojtěch, Prymoula, Schillerova... Přemrštěné odměny, předražené nákupy, polní nemocnice,kam by neměli ani personál atd. Tam to nějak vázne. Všechno vyšetřování a prošetřování se táhne jak smrad a vše se zamete. Nejspíš Hamáček nechal razit další odznáčky, jako poděkování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa