Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš a Hamáček na mrtvém bodě i po dovolené: ČSSD trvá na Šmardovi, ve vládě zůstává

Aktualizováno -
19. srpna 2019
11:35
Autor: simao, for - 
19. srpna 2019
10:58

Jeden si užil s manželkou prosluněnou Krétu, druhý moře a výjezdů na kolech v Polsku. Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) se poprvé po svých dovolených a také pondělním jednání Bezpečnostní rady státu sešli mezi čtyřma očima, aby opět probrali zapeklitou situaci kolem ministerstva kultury. A to poté, co se Babiš nechal slyšet, že si místopředsedu ČSSD Michala Šmardu za ministra nepřeje a sedět v jedné vládě s ním nechce. Hamáček před novináři uvedl, že nevidí důvod měnit nominanta. Ve vládě však jeho strana zůstává. Babiš před novináře nedorazil.

Jednání mezi Janem Hamáčkem (ČSSD) a Andrejem Babišem (ANO) ohledně jmenování Michala Šmardy do čela resortu ministerstva kultury uvízla na mrtvém bodě. A nepohnula se dál ani s pomalu, ale jistě končícími vládními prázdninami. Zatímco Babiš se schovával na snímcích z Kréty za manželku Moniku, šéf ČSSD Hamáček se pochlubil několika fotkami z Polska.

Hamáček dnes zopakoval, že trvá jak na jmenování Šmardy, tak na dodržování ústavního pořádku. Kandidáta měnit nehodlá a na dotaz novinářů, zdali je důstojné setrvávat v koalici, odvětil, že mimo tuto situaci se ČSSD daří plnit jejich body programu, a nevidí tak důvod, proč z vlády odcházet. „ČSSD nebude navrhovat změnu kandidáta,“ uvedl v pondělí rezolutně Hamáček. 

Šéf ČSSD trvá na Šmardovi

„Sociální demokracie trvá na dodržování Ústavy a na dodržování koaliční smlouvy. A z mého pohledu není důvod, abychom našeho kandidáta měnili. To znamená: Za ten dnešek jsme se nikam zásadně neposunuli,“ uvedl po setkání s premiérem Babišem Hamáček a posteskl si: „Ani já, ani nikdo další ze sociální demokracie z toho radost nemá, není to věc, kterou bychom zavinili.“

Babiš po návratu z dovolené pro FTV Prima uvedl, že si vládu se Šmardou neumí představit a ve vládě „s tím pánem sedět nebude“, a to i přes to, že jej sám navrhl. Místo toho předseda vlády navrhl sociální demokracii, aby zkusili navrhnout jiného kandidáta a vyzval Šmardu, aby se kandidatury vzdal.

Hamáčkův vzkaz Zemanovi

Prezident Zeman se podle něj pohybuje „evidentně mimo Ústavu“. „Pan prezident se tady pasuje do role někoho, kdo rozhoduje o tom, kdo bude ministrem. Já tu roli prezidenta podle Ústavy vidím v tom, že hraje spíše roli nějakého rozhodčího fotbalového zápasu a neměl by trenérovi radit, jestli postaví obránce, a nebo útočníka. To je ten hlavní spor. A není to spor o Michala Šmardu, je to spor o to, jak funguje ČR, jak funguje Ústava. My jsme přesvědčeni, že pravda je na naší straně,“ podotkl Hamáček.

Podle zpráv z ČT má ve svém trvání na kandidátovi Hamáček podporu z krajů.  Na dotaz novinářů, co by ČSSD dělala, kdyby jí Babiš neustále posunoval termín rozhodnutí až do jara, Hamáček odvětil, že taková situace nenastane, bližší informace ale nepodal. Dodal také, že si nemyslí, že by setrvávání ve vládě působilo nedůstojně, jelikož se sociálním demokratům nadále daří plnit body svého programu.

Video  Babiš po dovolené: Se Šmardou ve vládě nebudu  - Velké zprávy TV Prima
Video se připravuje ...

V úterý se Babiš opět sejde s prezidentem Milošem Zemanem. S čím do Lán pojede, to však Babiš Hamáčkovi prý neřekl. „Ne,“ zareagoval stručně šéf ČSSD na dotaz novinářů.

„Pokud si pamatujete, v jaké náladě jsem odcházel z toho prvního jednání v Lánech, kdy jsem říkal, že nejsem velký optimista, tak věřte, že se ani přes dovolenou na mém pesimismu nic nezměnilo,“ upozornil také Hamáček.

„Kalousek v sukních“ nevadí

Během vládních prázdnin přitom došlo i na přestřelky na sociálních sítích. Michal Šmarda označil např. ministryni financí za ANO Alenu Schillerovou za „Kalouska v sukních“. A to kvůli jednání v koalici o rozpočtu na rok 2020.

„Michal Šmarda je člen vedení sociální demokracie a to, že nesouhlasíme s rozpočtem tak, jak je navržen, je všeobecně známá věc. A já bych byl nerad, aby se toto posuzovalo nějak izolovaně. Pokud si přečteme pravidelná hlášení pana premiéra na facebooku, tak on si také k sociální demokracii nebere servítky,“ komentoval to dnes Hamáček.

Ve vládě, která není jednobarevná, vždy nějaká dohadování budou, Šmarda podle Hamáčka nevybočil z rámce, který je v politice běžný. „Nedokážu si vůbec představit, že bych pana Šmardu představoval ve Vídeňské státní opeře rakouskému kancléři nebo že bych v Národní galerii říkal francouzskému prezidentovi Macronovi, že tento pán je ministr kultury České republiky,“ navezl se na sociální síti do Šmardy Babiš. „To mi samozřejmě vadí, ale to je asi o politickém stylu pana premiéra,“ zareagoval v pondělí Hamáček.

Hamáček: Jsme stále ve vládě

Sociální demokraté však i přes dosavadní nezdary v jednání a také dříve vyřčená ultimáta ve vládě zůstávají. „My jsme stále ve vládě, nicméně trváme na tom, aby byla dodržována koaliční smlouva. A mimochodem pan premiér hovořil o nějakém řešení, se kterým chce přijít 26. 8., tuším. A otázka je, jaké řešení bude a jak toto řešení bude v souladu s koaliční smlouvou,“ podotkl také Hamáček.

ČSSD šla do vlády, aby prosazovala volební program, a to se jí daří, upozornil opět Hamáček. „Znovu platí to, že pokud nebude mít sociální demokracie možnost nominovat svoje ministry, tak v té vládě nemá co dělat,“ upozornil předseda ČSSD a zopakoval: „Dneska jsme se nikam zásadně neposunuli.“ Kdy však bude situace jasnější, to jisté není. „Já žádné deadliny dávat nebudu, to si myslím, že není rozumné.“

Termíny podle něj natahoval vždy spíše prezident, míní Hamáček. ČSSD chystá tento týden jednání předsednictva. „Určitě se ta situace, která je velmi dynamická, nějak vyvine,“ dodal Hamáček s tím, že s Babišem jedná dál kontinuálně: „My jsme s panem premiérem v intenzivní komunikaci, takže dle potřeby se můžeme sejít více méně obratem.“ 

marmat ( 19. srpna 2019 20:13 )

Zápletka se Šmardou je jak Sobotky s "demisí" ....má znemožnit u voličů AB !!!

marmat ( 19. srpna 2019 20:11 )

Poslední 3 roky "tradičních stran" s oporou Pirátů, STAN "makají jak barevný"
Na permanentních přípravách k odstranění pana Babiše....Vylamují si zuby, intrikují, a znovu "ožívají" s MCH party sice bez programu, ale s velkou finanční oporou

marmat ( 19. srpna 2019 20:05 )

Jiina Ratimcov: To má fakt jiné ČELO....a tak by si to něco jiného, než bulvár a Reflex přečíst na Vašem místě nutně (!!!) CHTĚLO

hejhej ( 19. srpna 2019 19:53 )

Hamáček 52x říkal, když nebude Šmarda ministrem, že odejdou z vlády.
Už to zase není pravda ?????? Budou vydírat a vydírat, nic jiné neumějí.

Jiřina Ratimcová ( 19. srpna 2019 19:50 )

Uz je to trapny. O akterech, v cele s Buresem, nemluvě. 🤮💩👎🏻👊🏻

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa