Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman kárá Zimolu: „Z boje se neutíká.“ Chválí Čínu a proč tam hrál na klavír?

Autor: simao - 
8. listopadu 2018
21:01

Miloši Zemanovi říkal Jiří Zimola, který skončil coby korunní princ ČSSD, o úvaze rezignovat prý již před půl rokem. Podle někdejšího předsedy sociálních demokratů měl však vytrvat do sjezdu ČSSD v březnu 2019. V dubnu 2019 se pak právě Zeman vydá na svou další návštěvu Číny. Nad tou poslední - včetně své hry na klavír před svým protějškem Si Ťin-pchingem - se Zeman pozastavil na TV Barrandov. A Číňany chválil i za oblast hospodářských práv.

Jiří Zimola byl asi před půl rokem na vlastní žádost u mě a říkal, že uvažuje o rezignaci,“ prozradil prezident Miloš Zeman na TV Barrandov. Také se mu prý stávalo, že někdy neprosadil svůj názor, ale rezignovat kvůli tomu? To Zeman odmítá.

Já jsem mu odpověděl, že z boje se neutíká (...) Když byl zvolen prvním místopředsedou, protože v březnu je další sjezd, měl vytrvat až do toho sjezdu,“ řekl o Zimolovi, který demonstrativně odevzdal klíče od Lidového domu a skončil coby statutární místopředseda strany. 

Zimola oznámil rezignaci poté, co kritizoval mj. předsedu ČSSD Jana Hamáčka či výběr některých ministrů za sociální demokraty. ČSSD si však připsala v poslední době i úspěchy, upozornil Zeman. „Sociální demokracii díky tomu, že je ve vládě, se podařilo prosadit karenční doby,“ vyzdvihl prezident prosazení proplácení nemocenské již od prvního dne stonání.

Podle Zemana přitom „vnitrostranická opozice“ v ČSSD, která byla proti koalici s ANO, by odsoudila ČSSD k naprostému zapomnění. „Suchá je skýva opozice,“ zopakoval Zeman jeden z citátů, které čas od času připomíná. 

Co se týče dalších vládních záměrů současné koalice, Zeman schvaluje mj. chystaný zákaz prodeje alkoholu na benzinových pumpách, přijde mu logický.

Zeman v rozhovoru s moderátorem a majitelem televize v jedné osobě Jaromírem Soukupem, který platí za jednoho z prezidentových fanoušků a nechyběl na Pražském hradě ať už během inaugurace či při předávání státních vyznamenání 28. října, řešil i svou poslední cestu do Číny, při které ho opět doprovodila i první dáma Ivana Zemanová. Prezident tam vyrazil řešit především otázky českého exportu a čínského importu.

Zeman to chtěl v Číně odlehčit

Soukup si na oko postěžoval, že na čínskou misi nedostal pozvánku. Ale pozastavil se i nad momentem, kdy Zeman zahrál čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi na klavír. „Chtěl jsem to trošku odlehčit,“ říkal Zeman, kterému je vytýkáno, že se při návštěvách Číny vyhýbá tématu lidských práv.

Zeman, který v minulosti pobouřil slovy o tom, že se do Číny jel učit, jak se stabilizuje společnost, nyní odmítl, že by se lidskými právy nezabýval vůbec. Prý řeší mj. hospodářská práva lidí.

„Když jsem teď byl v té Číně, tak mi tam říkali, že ještě před 10 lety podíl osob, které byly pod hranicí chudoby, byl 40 procent, teď je osm procent. To znamená, že se tam zlepšila hospodářská práva,“ uvedl Zeman s tím, že v Číně vzniká početná střední třída a roste tak i počet Číňanů, kteří přijíždí do Česka.

Čínsko-americká obchodní válka ohrožuje i nás

Přidal i další čínský postřeh. „Všichni jsme se shodli na tom, že protekcionalismus je hloupá věc, protože všechny země ztrácejí,“ uvedl také Zeman, který je pro odstranění celních bariér. USA zavedly cla na dovoz oceli a hliníku a řadu čínského zboží, Zeman připomněl, že třeba i auta se vyrábí z ocelových plechů. A dodal, že „čínsko-americká obchodní válka“ může ohrozit celý svět včetně nás.

jentakjenkobliha ( 9. listopadu 2018 13:41 )

pepsl: Proto leze teď rusákům do perimetru, blbče uslintaný.

havran2 ( 9. listopadu 2018 09:00 )

Proti větrným mlýnům se nedá bojovat ! ! !

11karel11 ( 8. listopadu 2018 22:50 )

Pan prezident Miloš Zeman je velmi vzdělaný člověk, v dětství se učil hrát na klavír, ale dal přednost ekonomice. Je moudrý a velmi chytrý člověk, rozumí ekonomice a má nadhled.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa