Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman v Číně zahrál prezidentovi i na klavír. Nohám ulevil na vozíku

Autor: ČTK, zst, kal - 
5. listopadu 2018
11:35

Prezident Miloš Zeman se v pondělí v Šanghaji sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. A přijal další pozvání do Číny na duben 2019 na summit o Hedvábné stezce. Zeman byl už před schůzkou na zahájení prvního ročníku dovozního veletrhu China International Import Expo (CIIE). Na akci dorazil i ruský premiér Dmitrij Medveděv. Ten pak i s čínským prezidentem přihlížel Zemanově hře na klavír. Na rozlehlém výstavišti prezident, který má neuropatii nohou, využil i elektrického vozíku.

Česká a čínská delegace měly na dnešním půlhodinovém jednání hovořit o čínském projektu Hedvábné stezky a hospodářské spolupráci. Stezka by měla propojit Asii, Evropu a Afriku pomocí sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

Zeman se dnes se Si Ťin-pchingem setkal celkově posedmé. Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák ČTK před odjezdem do Číny řekl, že bilaterální jednání se bude týkat strategického partnerství obou zemí či 70. výročí navázání diplomatických styků s Čínou, které se bude připomínat příští rok. Očekával i debatu o mezinárodní a regionální politice a vztahu Číny s Evropskou unií.

Do Číny společně s hlavou státu zamířili ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO), ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). U vrcholné schůzky delegací by měli být také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý či šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík a zástupci vybraných firem. Na cestě doprovází prezidenta také poradce Martin Nejedlý.

Na veletrhu zahrál Zeman i Medveděvovi

První ročník veletrhu konaného v jednom z největších výstavních komplexů na světě má podpořit dovoz zahraničních výrobků a služeb do Číny a zbavit ji pověsti země, která se soustředí především na export.

Zeman se Si Ťin-pchingem navštívili také českou expozici, jejíž součástí jsou například exponáty ze skláren Moser a Rückl Crystal, klavír společnosti Petrof, modely automobilek Tatra Truck či Škoda, která v Šanghaji představuje svůj první model SUV coupé Kodiaq GT, určený výhradně pro čínský trh. Zastoupeny jsou i firmy z odvětví hraček, letectví a potravinářství. A právě kvality českého klavíru prezident Zeman demonstroval svému protějšku názorně.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

„Jako přivítání na národním stánku České republiky zahrál pan prezident čínskému prezidentovi a dalším zahraničním protějškům na piano svou nejoblíbenější píseň – Sentimental Journey,“ uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Veletrhu CIIE s podtitulem „Nová éra, společná budoucnost“ se podle organizátorů účastní přes 130 zemí a jejich regionů, 80 z nich včetně Česka se prezentují národními pavilony. Na veletrh se přihlásilo přes 2800 firem, Zemana ve zvláštním letadle doprovodila do Číny šedesátičlenná delegace vedená Hospodářskou komorou ČR.

Veletrh se odehrává v jednom z největších výstavních komplexů na světě National Exhibition and Convention Center na celkové ploše 240 tisíc metrů čtverečních. Výstava je rozdělena na národní zónu o zhruba 30 tisících metrech čtverečních a komerční zónu, která zabírá zbytek dostupných prostor. Česko se prezentuje na zhruba 590 metrech čtverečních.

ČR má s Čínou dlouhodobě velký obchodní deficit. Český export loni dosáhl 56 miliard korun, import z Číny 475 miliard. Kvůli vzájemným neshodám by na veletrhu měli chybět zástupci Spojených států amerických.

va45 ( 6. listopadu 2018 09:50 )

IDIOTE všichni blbý a ty letadlo.Co jsi za komoušů dělal ty?Povídej,přeháněj!

illenne ( 5. listopadu 2018 21:28 )

jentakjenkobliha Také mne to napadlo .

gogous ( 5. listopadu 2018 18:40 )

chápu že jste tonepoznali, hraje toto www.youtube.com/watch?v=2Mft8IuZBjE

jentakjenkobliha ( 5. listopadu 2018 18:34 )

pepsl je obecní magor diskusí.

illenne ( 5. listopadu 2018 18:28 )

pepsl Budete se divit, ale mozek mám a ne jaky Vy, viz Vaše komentáře. Sama při přednáškách jsem nepoužívala papír. Stačí perfektní slovní zásoba a potřebná témata. Takže mne opravdu nedojmete. A nemějte obavy, hlavu mám opravdu v pořádku. Pokud jste zaslepený , Váš problém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa