Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman přiletěl na skok do Číny, vzal i Ivanu. Čeká je večeře se Si Ťin-pchingem

Autor: peb, ČTK - 
4. listopadu 2018
10:00

Český prezident Miloš Zeman se v pondělí v Šanghaji setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, se kterým už v neděli povečeří. Do Číny Zeman dorazil na svoji celkově čtvrtou návštěvu v neděli i s manželkou Ivanou, hlavním cílem cesty je podpora hospodářských vztahů v souvislosti s dovozním veletrhem China International Import Expo (CIIE), který začíná v pondělí v Šanghaji. Do Česka se prezident vrací v úterý, v Číně se setká i s viceprimátorem Šanghaje či s guvernérem provincie Che-pej.

Zemanův program v Číně zahájí nedělní večeře, na které budou Si Ťin-pching s manželkou Pcheng Li-jüan hostit vrcholné představitele několika desítek zemí. Podle webu South China Morning Post se akce zúčastní například premiéři Ruska Dmitrij Medveděv, Maďarska Viktor Orbán, Vietnamu Nguyen Xuan Phuc či Pákistánu Imran Chán.

V pondělí bude Zeman asistovat u otevření prvního ročníku veletrhu CIIE, který si klade za cíl podpořit dovoz zahraničních výrobků a služeb do Číny. Čína jím chce dát najevo, že je připravena více se otevřít světu a zpřístupnit trh zahraničním aktérům. ČR má s Čínou dlouhodobě velký obchodní deficit. Český export loni dosáhl 56 miliard korun, import z Číny 475 miliard.

Veletrh se koná od 5. do 10. listopadu v areálu National Exhibition and Convention Center v Šanghaji, což je jeden z největších výstavních komplexů na světě s 13 halami a krytou výstavní plochou o výměře 400 tisíc metrů čtverečních.

Zeman provede Si Ťin-pchinga českou expozicí, pro kterou je na veletrhu vyhrazeno 590 metrů čtverečních a klade si za cíl prezentovat české průmyslové dědictví a úspěšné obory. „Na expozici budou mimo jiné exponáty ze skláren Moser a Rückl Crystal, modely automobilek Škoda a Tatra Trucks nebo klavír společnosti Petrof. Dále budou zastoupeny i segmenty hraček, letectví a potravinářství,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Prezidenta čeká schůzka i se šéfy CITIC

V pondělí čeká Zemana ještě návštěva čínského stánku a jednání s guvernérem provincie Che-pej Sü Čchinem. Následovat bude večerní schůzka národních delegací vedených prezidenty. Po ní bude Zeman hovořit i s vedením společnosti CITIC, která postupně přebírá většinu čínských obchodních aktivit v ČR po problémech společnosti CEFC

Než návštěvu Zeman v úterý zakončí, bude jednat s viceprimátorem Šanghaje Li Čchiangem a vystoupí při zahájení česko-čínského obchodního fóra.

Do Číny odletěli i čtyři ministři a desítky podnikatelů

Jedním z hlavních cílů prezidentovy cesty je podpora ekonomické diplomacie, druhá linie je politická. Do Číny společně s hlavou státu zamířili ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně průmyslu Marta Nováková, ministr dopravy Dan Ťok (oba za ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), kteří budou u vrcholné schůzky delegací s prezidentem a chystají i vlastní program.

Video  Zeman v Číně: Nejsem Nagyová, ale taky pracuji jako kůň.  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Petříček avizoval, že se v Číně zúčastní slavnostního odhalení plakety připomínající čínskou pomoc českým Židům prchajícím před nacismem. V jednání je podle něj možnost setkání s jeho čínským protějškem Wang I. Při této schůzce by Petříček chtěl nadnést otázku ochrany lidských práv, která podle něj musí být součástí dialogu s Pekingem, pokud má být česko-čínský vztah vyrovnaný. Ministr zahraničí také chce na šanghajském Expu využít možnost podpořit český vývoz do Číny a přispět tak ke zmírnění deficitu obchodní bilance.

Hospodářská komora ČR přivezla do Číny šedesátičlennou podnikatelskou delegaci, další desítka firem se připojí přímo v Číně. Podnikatelé, kteří se mohli do delegace hlásit bez ohledu na velikost jejich firmy a odvětví, budou v Číně déle než hlava státu. V úvodní části cesty doprovodí Zemana, poté od 6. do 9. listopadu zamíří delegace spolu s Novákovou do města Kuang-čou.

salto ( 5. listopadu 2018 08:56 )

Country2: Děkuji za oslovení s velkým "T". Myslel jsem, že se to tady nenosí

jentakjenkobliha ( 4. listopadu 2018 13:04 )

Bukvice BLB si strká Viagru do zadku.

BLB-zdenek ( 4. listopadu 2018 12:44 )

Už si zase to Megahovado zdenekk píše sám ze sebou i si tu nadává

BLB-zdenek ( 4. listopadu 2018 12:40 )

Milujeme Vás pane prezidente ZEMANE

xxxx678 ( 4. listopadu 2018 12:34 )

Hezkou neděli. Dívala jsem se na Partii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa